Dziś proponuję Wam przepyszne ciasto budyniowe ze śliwkami. Super wilgotne i puszyste. Jest tak smaczne, że po upieczeniu w mig znika ze stołu do ostatniego okruszka. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto budyniowe ze śliwkami składniki: Składniki na ciasto: pół szklanki cukru 4 jajka rozmiar M 3/4 kostki miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1/4 kostki masła 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400 g śliwek ( 10 średnich sztuk) 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto budyniowe ze śliwkami – wykonanie: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. ( Prócz masła, które jest na kruszonkę. Przygotowujemy
Olcia gotuje!ciasto kawowe znajduje się wśród naszych ulubionych jest to, że zarówno biszkopt jak i krem są przepełnione kawowym aromatem. To pyszne warstwowe ciasto uzupełnia doskonała galaretka z suszonymi śliwkami. Podstawą ciasta jest kawowo – kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Ciasto wzbogaciliśmy również odrobiną amaretto, które wyeksponowało jeszcze bardziej smak galaretki. Nasze ciasto będzie idealnym(...)śmietanka 30 – 36 %: 300 g serek mascarpone: 250 g żelatyna: 3 łyżeczki mleko: 50 ml cukier puder: 3 – 4 łyżki Galaretka: galaretka czarna porzeczka: 2 op. śliwki suszone: 100 g amaretto: 50 ml woda: 700 ml Ciasto kawowe – przepis Przygotowanie: Śliwki zalej gorącą wodą i zostaw na 10 minut. Następnie odcedź, dodaj amaretto i pozostaw do czasu
Kuchnia Na WypasieŚwięta zbliżają się dużymi krokami, pora pomyśleć o świątecznym obiedzie . Polędwiczka, suszona śliwka i pyszna szynka prosciutto, to jak sądzę pyszne zestawienie. Komu nie smakują śliwki suszone pieczone w cieniutkich plastrach boczku?? Dlaczego nie połączyć tego z kruchą polędwiczką? Takie mięsko można podać jako samodzielną przekąskę, lub z aromatycznym ryżem jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka około(...)około 10 suszonych śliwek 10ml brandy (opcjonalnie) około 10 plastrów szynki prosciutto lub boczku sól,pieprz,papryka 2-3 łyżek oleju WYKONANIE: Polędwiczkę pokroić na około centymetrowe paski, rozbić na kotleciki, włożyć do oleju z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, odstawić na noc, śliwki zalać gorącą wodą z dodatkiem brandy(albo samą wodą) odstawić na kilka godzin lub cała
Kuchnia BeatyPowidła czyli rodzaj dżemu z dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek, węgierek korzennych. Na powidła śliwki powinny być bardzo dojrzałe, lekko pomarszczone. Przed przystąpieniem do gotowania wyjmujemy pestki, jeżeli wyjęcie ich sprawie wiele kłopotu (pestka nie chce dobrze odchodzić od miąższu) można gotować śliwki razem z pestkami, a po rozgotowaniu ich przetrzeć przez sito. Najlepsze powidła są wówczas, gdy nie dodamy(...)szerokim garnku o grubym dnie i podczas gotowania często mieszać w garze. Proponuję dodać do powideł trochę goździków i cynamon, nie w wielkich ilościach, mamy tylko lekko podkręcić smak. Śliwki, najlepiej węgierki, goździki (mniej więcej 1 na 1 kg śliwek), cynamon (większa szczypta na kilogram śliwek), Na dno garnka wlać trochę wody, tak aby mniej więcej pokryła dno. Wrzucić śliwki
królestwo garówPierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Góra Ropczycka, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski W niektórych zakątkach Podkarpacia śliwki pełniły szczególną rolę – sadzono dużo owocujących śliw, a zebrane owoce przerabiano na większą skalę i różne sposoby. W sezonie wykorzystywano świeże śliwki, ale na zimę suszono je albo smażono z nich powidło. W Górze Ropczyckiej smażenie powidła było niemal(...)rytuałem, który integrował lokalną społeczność. W tej okolicy powidło smażono ze śliwek damaszek, na które mówiono krakówki. Było tu powszechne i ceniono, stąd nazywano je czarnym masłem. Proces smażenia odbywał się w wielkich miedzianych kotłach wkopanych w ziemię, pod którymi palił się ogień. Czasem przy tej okazji w dymie spod kotłów również wędzono śliwki. Kotły miało tylko kilku gospodarzy, którzy
Trzeci talerzzatem na pyszne, proste w wykonaniu kruchutkie ciasto z owocami, jakich mamy jeszcze sporo na bazarkach,w sklepach no i oczywiście w sadach. Ale śpieszmy się robić ciacha ze śliwkami bo sezon minie szybko ; ) Wersja na standardową tortownicę( lepsza byłaby forma do tarty, którą nawiasem mówiąc gdzieś posiałam; P ) p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height(...)żółtek Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie bryłki ( jedna 2/3 ciasta- spód, a druga 1/3 ciasta- góra) . Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut Śliwki : 500 g śliwek 4-5 łyżek cukru 1 łyżka budyniu waniliowego szczypta cynamonu Śliwki drylujemy i kroimy na połówki. dodatkowo : cukier puder do posypania po wierzchu p { margin-bottom
Domowe ciastaSezon jesienny zawsze kojarzy mi się ze śliwkami. Kocham ich smak pod każdą postacią. Dżemy, powidła, suszone, ciasta…. można z nich zrobić naprawdę wiele. Jednak dziś musi być słodkie i aromatyczne ciacho. Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam. W ciągu miesiąca robiłam je już wielokrotnie a i nieskromnie pochwalę, że upiekł je samodzielnie mój 11-letni(...)Młynów Jelonki 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 5 żółtek Piana: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 kg śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Wszystko siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto
Fascynacje AniIdealnie kruche, słodkie i do tego z owocami. Kruche ciasto ze śliwkami to mój drugi jesienny hit, pierwszym jest oczywiście szarlotka, której w moim sercu chyba żadne ciasto nie jest w stanie zastąpić, ale to ze śliwkami robi dużą konkurencję. KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI Składniki: ciasto kruche: 300 g mąki mąki (200 g pszennej+100 g krupczatki) 1,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 5 łyżek cukru jajko 150 g masła 50 g smalcu dodatkowo: śliwki węgierki 3 łyżki kaszy manny kruszonka: 90 g mąki krupczatki 60 g cukru 30 g masła Przygotowanie: Obydwie mąki, cukier,proszek do pieczenia, jajko, smalec i masło przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy
Bon appetit mon amieWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo smaczne, kruche i szybkie w przygotowaniu. Do przygotowania ciasta ze śliwkami będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 24 cm, można również użyć kwadratowej o wymiarach około 24x24 lub prostokątnej o podobnych wymiarach 400 g mąki pszennej (typ do 550) – około(...)cukru pudru – około 5-6 łyżek 2 jajka rozmiar L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli oraz około 500 g śliwek 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto ze śliwkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier
Uwaga Babcia GotujeCześć Kochani, jak byłam na działce uzbierałam piękne śliwki i postanowiłam upiec pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami. Zapraszam po przepis. Jest bardzo łatwe, bez wyrabiania. Wychodzi puszyste i wysokie. Zapraszam tradycyjnie na film i mój kanał YouTube Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka 250ml*** CIASTO -750g mąki pszennej tortowej -60g drożdży świeżych -4 jajka(...)szkl cukru -80g masła lub margaryny -250ml mleka KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek DODATKOWO -ok 500g śliwek -2 łyżki cukru -łyżeczka cynamonu Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, trochę mąki, ciepłe mleko-wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką do rozpuszczenia drożdży W osobnej miseczce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwłaśnie. Ta historia była dokładnie taka, jak przepis, który dzisiaj dla was przygotowaliśmy: prosta, łatwa i przyjemna. Taki też jest ten przepis, dlatego właśnie nazwaliśmy go łatwe ciasto ze śliwkami. Jest naprawdę łatwe, serio. Nawet jeśli nie macie ręki do ciast, to wam się uda. Ono nie może się nie udać. Wygracie z nim tak jak ja merytorycznie wygrałem(...)naukową dyskusję. PRZEPIS NA ŁATWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI Łatwe ciasto ze śliwkami – składniki 4 jajka 750 g śliwek 200 g masła 200 g mąki 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sok z jednej cytryny Łatwe ciasto ze śliwkami – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestki. Zostawiamy żeby ociekły z wody. Masło ucieramy mikserem, aż będzie bardzo jasne, niemal
Marder&Marder ManufactureCoś słodkiego na niedzielne, przedpołudniowe rozpieszczanie. Śliwki i czekolada - wzrost poziomu endorfin gwarantowany. CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Składniki: (forma20x30cm) biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szkl mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 g czekolady(...)mlecznej 1 łyżka masła 250 g śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki (lub 1/2 szkl śliwowicy+1/2 szkl.wody) dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: śliwki: Śliwki suszone zalewamy wiśniówką lub rumem czy śliwowicą wymieszanym z wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i olej (wszystkie składniki
Bon appetit mon amieCiasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g śliwek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (20 cm x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plśliwek to już kolejny przepis na sok z wykorzystaniem sokownika. Użycie tego urządzenia jest jednym z najlepszych sposobów na otrzymanie pysznego soku lub syropu na zimę. W zależności od ilości cukru użytego do produkcji otrzymamy sok, który bezpośrednio nadaje się do picia lub taki który będziemy musieli rozcieńczyć z wodą. Podane niżej proporcje służą otrzymaniu syropu, który po otwarciu mieszam(...)nieco mniej cukru i dosłodzić sok przed wlaniem do słoików w razie konieczności. Czas wykonania: 1,5-2 h Ilość porcji: 10 słoików 0,125 l Składniki: 3 kg śliwek 450 g (2 szklanki) cukru (150 g na 1 kg owoców) 1,5 l wody Przygotowanie soku ze śliwek z wykorzystaniem sokownika: Do dolnego garnka w sokowniku wlać
KuchniaWeDwoje.pl