Pełnoziarniste ciasto z dodatkiem śliwek do wykonania w ekspresowym tempie. Mocno aromatyczne oraz wilgotne. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na Facebooku wstawiłam zdjęcia serników (pod tym LINKIEM znajdziecie ten post) i znowu dałam Wam wybór, który przepis ma się jako pierwszy pojawić na stronie. Głosowanie jeszcze trwa, lecz muszę się(...)najpierw podzielić jednak tym przepisem na obłędne ciasto! Sezon na śliwki w pełni, że grzechem byłoby nie zrobić ciasta z tymi owocami. Wpadłam na pomysł mega szybkiego ciasta, które w smaku jest obłędne! Jest mokre, puszyste, mocno aromatyczne dzięki cynamonowi, który ze śliwką tworzy naprawdę super smak. Co ciekawe do przepisu nie dodawałam kakao, a ciasto mimo tego wyszło
zdrowo i aktywnieCześć! W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Uwielbiam drożdżowe ze śliwką, kruche ze śliwką. Tym razem zrobiłam ciasto murzynek ze śliwkami - pyszne! Mokre ciasto z winną śliwką :) Lubię to! Składniki: *3 szkl. mąki *1 szkl. cukru *1/2 kostki masła *2 jajka *3 łyżki powideł śliwkowych *2 płaskie łyżeczki sody *2 łyżki kakao *1 szklanka mleka(...)puder do posypania * śliwki Masło utarłam z cukrem i jajkami. Kolejno dodawałam przesianą mąkę, sodę, mleko i powidła oraz kakao. Przelałam do tortownicy 24 cm średnicy. Wyłożyłam połówki śliwek brzuszkami do spodu na górę ciasta. Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją100g mąki kukurydzianej – 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy) – słodzidło wg smaku (u mnie 2 łyżki ksylitolu) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 duże śliwki Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ósemki. Jajko rozbełtać z kefirem, słodzidłem i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm), nieprzywierającą patelnie posmarować ulubionym(...)tłuszczem i mocno rozgrzać. Ciasto wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie i od razu zmniejszyć ogień. Ja smażę na indukcji na piątce. Na wierzch ciasta wyłożyć ósemki śliwek i przykryć patelnię pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch ciasta całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć łopatką kuchenną i przełożyć ciasto na paterę. Po ostygnięciu polać delikatnie miodem lub ulubionym syropem i posypać ulubionymi orzechami
Smaki ArmineDruga połowa sierpnia to najlepszy czas na śliwki i pomidory. Na tę chwilę czekam cały rok. Uwielbiam pieczone śliwki pod kruszonką migdałową i sałatki z pomidorów ze świeżymi ziołami i mozzarellą. Idealnie sprawdzają się jako lunch do pracy. W tym roku przygotowałam po raz pierwszy bardzo aromatyczny sos na bazie pomidorów i śliwek. Doskonały do pizzy, makaronu, grillowanego mięsa(...)Sprawdzi się świetnie jako dip na grillowe spotkania z przyjaciółmi. Jest tak dobry, że wyjadam go prosto ze słoiczka. Smak sosu to nie tylko dojrzałe w słońcu śliwki i soczyste pomidory. Bogactwo sosu to wędzona słodka papryka, czosnek oraz kompozycja ekstraktów roślinnych Dr Gaja ProTrawienie czyli ekstrakt z kłącza kurkumy, ekstrakt z owoców kopru włoskiego, ekstrakt z ziela mięty pieprzowej
Moja smaczna kuchniajest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 łyżki oleju(...)proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 szkl. drobnego cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 300 g masła Dodatkowo: 300 g suszonych śliwek rum Śliwki wkładamy do słoiczka i zalewamy je rumem (powinny być zalane mniej więcej do połowy). Odstawiamy do namoczenia na całą noc (w miarę możliwości kilka razy mieszamy śliwki
Smaki Na TalerzuWami przepisem na domowe alkohole. W tamtym roku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost nie wyobrażam sobie Świat bez nich. Ilość cukru, którą wykorzystacie do jej przygotowanie jest zależna od słodkości śliwek. Zanim zasypiecie(...)cukrem spróbujcie ich najpierw. Moje śliwki były bardzo słodkie dlatego użyłam mniej cukru niż było w pierwotnej wersji. Myślę, że jeśli przygotujecie ją na dniach to do Świat będzie na pewno odpowiednio mocna i aromatyczna. Składniki: 1 kg śliwek 0,5 l spirytusu 0,5l wódki 300g cukru Przygotowanie: Śliwki myjemy, wycieramy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy je do naczynia
Życie ze smakiemJesień to taki okres, kiedy najwięcej u mnie gości ciast ze śliwkami. Ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, tarty ze śliwkami i wiele innych słodkości króluje na moim stole. Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami – kruche z budyniową pianką i chrupiącą kruszonką. Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia(...)PIANKA BUDYNIOWA: * białko – 5 szt * cukier – 1 szkl * cukier z wanilią – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 80 g * olej roślinny – 125 ml DODATKOWO: * śliwki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ). Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy
Ostra na SłodkoSzybkie i smaczne ciasto ze śliwkami, najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Zamiast śliwek możemy użyć dowolnych owoców. Składniki: Ciasto kruche: 50 dkg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli 20 dkg margaryny 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 50 dkg śliwek cukier do posypania śliwek cynamon do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta(...)śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto kruche. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x35 cm. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, połówki śliwek układamy równomiernie na placku i posypujemy cukrem i cynamonem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim śliwki. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia u BietkiPamiętacie z dzieciństwa domowe knedle ze śliwką i słodką śmietanką? Dla mnie knedle w wersji bezmlecznej, z dodatkiem naturalnego jogurtu kokosowego, są jeszcze lepsze niż oryginalne. Zamiast jogurtu możecie też wykorzystać roślinną śmietankę lub zrobić polewę do knedli z masła klarowanego i bułki tartej. Knedli ze śliwką może spróbować maluch, który skończył 10. miesiąc życia. Z takiej ilości składników przygotujecie(...)około 10-12 knedli. Składniki na knedle ze śliwką: 0,5 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ok. 12 niedużych śliwek Dodatkowo: cukier, miód lub syrop klonowy cynamon jogurt kokosowy (naturalny) Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy. Następnie do masy wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy
Dieta bez mlekaCzas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 25 minut Ilość porcji: 4-5 porcji Drukuj Crumble ze śliwkami By Piotr 24 września 2018 Składniki: Kruszonka: mąka pszenna - 100g płatki owsiane - 3-4 łyżki masło - 50g cukier - 70g Dodatkowo: śliwki - ok. 500g cukier - 2-3 łyżki sok z pomarańczy - z 1/2 pomarańczy cukier z wanilią - 1 łyżeczka Wykonanie: Śliwki pozbawiamy pestek(...)posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Crumble podajemy natychmiast. Polecam wzbogacenie go dodatkowo o gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Crumble ze śliwkami - doskonały, błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu absolutnie każdemu. Owoce i chrupiąca kruszonka - połączenie idealne. [foodiepress] [hide] Crumble ze śliwkami Składniki: Kruszonka: mąka pszenna - 100g płatki owsiane - 3-4 łyżki masło
Pogotujmy.plWitam cieplutko :) Jesienią bardzo lubię piec ciasta ze śliwkami, uwielbiam ten zapach i ten smak. Śliwki z z cynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta(...)ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 60 dag śliwek węgierek 4 kostki białej czekolady 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka cukru mąka pszenna do posypania stolnicy cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem
IzabelawkuchniCzeko-śliwka to połączenie powideł śliwkowych z gorzką czekoladą. Wiem, że co niektóre osoby mogą sceptycznie podchodzić do takich "wynalazków", ale uwierzcie mi na słowo - połączenie śliwki i czekolady jest niesamowicie smaczne ♥ A sam zapach czeko-śliwki już zachęca do jej spróbowania! Składniki na 4-5 słoików po 250 ml: 2 kg śliwek, np. węgierek (waga przed obraniem(...)płaskie szklanki zwykłego cukru (około 400 g) 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) Śliwki umyć, przeciąć na pół i usunąć z nich pestki. Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić na średnim ogniu tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Następnie wsypać cukier i całość wymieszać. Śliwki dusić tak długo, aż masa będzie lekko gęsta. Na sam koniec
UgotowaćŚliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką to pyszna klasyka, która jest zapowiedzią zbliżającej się jesieni Soczyste owoce oprószone cynamonem, a całość po chrupiącą kruszonką o delikatnym cynamonowym smaku. Śliwki i gruszki pod kruszonką smakują świetnie zarówno na ciepło jaki na zimno. Zachęcam do przygotowania tego prostego i pysznego deseru. Przepis na formę(...)średnicy 26 cm SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 400 g gruszek 0,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 80 g cukru 80 g masła 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Formę ( średnica 26 cm ) lekko natłuścić. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na ćwiartki usuwając pestkę. Włożyć do natłuszczonej formy. Gruszki opłukać, osuszyć, obrać, a następnie pokroić
WSZYSTKO SMACZNEwięcej no i chyba fajniejsze są takie małe ciasteczka “na raz” niż walka żeby się nie pobrudzić. Planowałam je tez bez dodatku cukru, ale miałam dośc kwaśne śliwki, więc ostatecznie poslodziłam je odrobine jakimś wynalazkiem który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem Ciasteczka francuskie(...)śliwkami Składniki: – 2 płaty ciasta francuskiego – cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć) – 4 – 5 dużych sliwek – żółtko Śliwki kroimy w dość drobną kostkę. Ciasto francuskie kroimy w dowolne kwadraty (krótszy bok kroilam na 3 ). Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce śliwek
RelaxtimeDzisiaj kolejna z moich propozycji na konfitury ze śliwek – tym razem z dodatkiem wanilii oraz cytryny. Przepis na tradycyjne powidła śliwkowe znajduje się tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 5 słoików 200 ml Składniki: 1 kg śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka(...)cukru 1 cytryna 50 g cukru waniliowego Przygotowanie konfitury ze śliwek z wanilią i cytryną Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając Śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak. Śliwy ponownie podsmażyć
KuchniaWeDwoje.pl