Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych(...)płatków migdałowych z dodatkiem cukru pudru, kakao oraz cynamonu. Całość posypana jest cukrem kryształem, cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak śliwek świetnie współgra z korzenną nutą słodko-gorzkiej pasty z migdałów. Pyszne zestawienie smaków! Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 4 łyżki jogurtu
Kuchnia MagdaLenyCzas czytania: 2 min Knedle ze śliwkami II, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu . Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe(...)ciasto stało się lżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉 Wyszły więc knedle w kształcie pierogów , a właściwie w kształcie trójkątnych sakiewek, najważniejsze, że są bardzo smaczne! Najbardziej smakowały mi odgrzewane na maśle
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami… Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka! Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam(...)nadało mu wyjątkowego smaku i wyszło fantastyczne! Ciasto jest w wersji mini, na dużą formę trzeba podwoić porcję i odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Skosztujcie koniecznie! Print Czekoladowe ciasto ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Czekolad,sliwki i imbir rewelacyjne połączenie. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword imbir, śliwki Prep Time 10 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chutney ze śliwek to pewnego rodzaju wytrawne słodko-kwaśne powidła o korzennym smaku z wyraźną nutą smażonej cebuli, imbiru i pieprzu cayenne. Chutney polecam do wszelkiego rodzaju pasztetów, serów, a szczególnie tych pleśniowych, wytrawnych kanapek natomiast dla mięsożerców do pieczonych mięs. Chutney ze śliwek szczególnie polecam jako dodatek do dań wigilijnych, będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu(...)długiego przechowywania, należy po przełożeniu do wyparzonych słoików pasteryzować gotowy produkt, chutney nie sfermentuje i w takiej formie zawsze będzie pod ręką. Niepasteryzowany przechowujemy w lodówce. Print Chutney ze śliwek .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny dodatek do pasztetów, mięs pieczonych i serów. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword cynamon, śliwki Prep Time 15 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Rewelacyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą! Smak tego ciasta zachwyca i zaprasza do sięgnięcia po kolejny kawałek, jest po prostu obłędne! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i przy dobrej organizacji pracy szybkie w wykonaniu. Kruche ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechować je w lodówce, aby następnego dnia zabrać się za pieczenie. Na kruchym(...)cieście spoczywa warstwa śliwek, a do dzisiejszej wersji dodałam też maliny. Oczywiście można ciasto przygotować tylko ze śliwkami lub zrobić inny miks owocowy. Na owcach ląduje warstwa bezowa. Pieczenie ciasta przebiega w trzech turach, na początek musimy podpiec kruchy spód, to sprawi, że soczyste owoce nie rozmiękczą go, puszczając sok podczas pieczenia. Drugi etap to pieczenie ciasta już ze wszystkimi
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)mąki pszennej 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 1 jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 12 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 1-1,5 kg śliwek umytych, odpestkowych 1-2 łyżki cukru do posypania śliwek (opcjonalnie) Śliwki ułożyć na blaszce od piekarnika, rozcięciem do góry, posypać cukrem, piec 30-45 min w 175 st z termoobiegiem. Mają być
moj przepis naPierogi z gęsiną i suszoną śliwką zrobiliśmy po tym, jak po dwóch sycących obiadach z pieczoną gęsią zostało nam jeszcze sporo mięsa. Szukaliśmy inspiracji, czym mięsne nadzienie do pierogów można wzbogacić i po burzy mózgów stwierdziliśmy, że odpowiednie będą do niego dodatki, z którymi sama gęś dobrze się komponuje, a więc suszona śliwka i jabłko. Składniki na pierogi z gęsiną(...)suszoną śliwką Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi 100 g suszonych śliwek 2 łyżki smalcu z pieczenia gęsi 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać
niecodziennikparyJesień to wspaniały czas w kuchni! W tym roku wyjątkowo obrodziły śliwy i cieszę się z tego całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć(...)się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie do wpisu, w którym mogliśmy podejrzeć moją mamę przy produkcji knedli ze śliwkami . Zapraszam również do innych śliwkowych postów: śliwki w winie pod kruszonką tarta serowa ze śliwkami Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem Składniki: 3 garści dojrzałych śliwek (ja użyłam węgierek
Gary Bez dnasię jako deser sam w sobie ale jako część niejednego ciasta jest prawdziwym rarytasem. Ciasto z musem śliwkowym Przepisów na ciasta śliwkowe jest dużo. Ucierane, kruche, biszkoptowe, drożdżowe… śliwki w ciastach odnajdują się jak śliwki w wodzie Ubóstwiam ciasta ucierane ze śliwkami. Piekę je dość często zwłaszcza kiedy te owoce są szeroko dostępne. Mus śliwkowy w wersji na słodko(...)jedna z propozycji na zastosowanie śliwek w cieście. Mus w wersji wytrawnej super sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta biszkoptowego z musem. Biszkopt : 5 jajek 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus śliwkowy
mecooksTarta ze śliwkami i czekoladą to jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi, śliwkami ( wybierzcie swój ulubiony gatunek np.: węgierka, renkloda, mirabelka, japońska) oraz czekoladą (ja wybrałam czekoladowe płatki, ale można wybrać czekoladowe kropelki lub zetrzeć tabliczkę dobrej czekolady deserowej). Taka tarta ze śliwkami jest bardzo prosta do przygotowania i świetnie się sprawdza nie tylko(...)jako deser do kawy, ale również na lunch do pracy czy na śniadanie, jeśli te jadacie na słodko. PRZEPIS NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na tartę ze śliwkami i czekoladą: ciasto: 40 dag mąki 150g cukru pudru 1 jajko 120g masła 3 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: 1 słoik 300g powideł śliwkowych 10-15 śliwek 50 g płatków
Dorota SmakujeKorzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Z okazji powoli się kończącego sezonu na świeże śliwki nie mogłam sobie odmówić zrobienia jeszcze jednego przepisu z ich wykorzystaniem. A gdzie najlepiej wcisnąć dużą ilość? Oczywiście do ciasta. Dzisiejszy przepis jest(...)ilość osób. Idealne do kawki czy herbatki przy rodzinnym spotkaniu. Nie wymaga dużej ilości składników, ważne aby nabiał oraz jajka były w temperaturze pokojowej. Co więcej, wiecie że jedzenie śliwek w ciekawy sposób wpływa na organizm, oczywiście w pozytywnym znaczeniu? Zapraszam do mojego artykuły, gdzie opisałam co dobrego wnoszą śliwki dla organizmu TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po inne
zdrowo i aktywnieCzekośliwka to pyszna konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao. Świetnie pasuje do przekładania ciast, jako dodatek do naleśników lub kasz i płatków na śniadanie. Proste wykonanie i mała ilość składników, bez konserwantów i dodatkowych substancji żelujących. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao jest tak dobra, że garnek po jej gotowaniu jest wyskrobywany prawie do czysta. Konfitura najsmaczniejsza wychodzi z dojrzałych(...)śliwek węgierek, gdyż są mięsiste i niezbyt wodniste. Ilość cukru należy dostosować do stopnia kwaśności śliwek i swoich upodobań. Czekośliwka im będzie dłużej gotowana, tym będzie miała gęstszą konsystencję i bardziej rozgotowane owoce. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 kg śliwek 12 łyżek cukru 30 g masła 2 łyżki kakao naturalnego Jak zrobić czekośliwkę? Śliwki umyć
Gotuj w domulubi knedli ze śliwkami? Jest ktoś? Ja bardzo lubię, ale sezon na nie jest tylko jesienią, no chyba że użyjemy śliwki mrożone. Ale jest jeszcze jeden pomysł na knedle ze śliwkami , knedle z suszonymi śliwkami . Pomysł dość stary, na pewno ponad stuletni. Przepis zaczerpnęłam z książki „Dom oszczędny” Juliuszowej Albinowskiej z około 1910 roku. 1 kg ugotowanych ziemniaków ( typ kulinarny(...)jajka, 250- 300 g mąki pszennej, śliwki suszone lub wędzone** sól, mąka do podsypywania, Śliwki włożyć do garnka, zagotować w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostudzenia – nie odcedzać. Najlepiej ugotować je, podobnie jak ziemniaki dzień wcześniej. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich rozbełtane jajka, 1/2 łyżeczki soli i 250 g mąki. Ciasto szybko zagnieść. Jeżeli będzie zbyt luźne dodać
królestwo garów