Czas czytania: 2 min Smażone powidła ze śliwek z niewielką ilością cukru, prawie klasyczny przepis, choć nie do końca. Powidła smażyłam dwa dni na wolnym ogniu dzięki temu pięknie zgęstniały i zmieniły kolor. Do powideł dodałam sporą ilość świeżego imbiru i cynamonu, to połączenie jest bajeczne. Słodycz śliwek węgierek przeplata się z ostrością imbiru i cudowną nutą cynamonu niewiele jest(...)jest, po prostu pracę trzeba rozłożyć na dwa dni. Zapewniam Was, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowej wersji. Smak wynagrodzi Wam całą pracę! Print Powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe domowe powidła. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword imbir, śliwki Author Anna Ingredients 2 kg śliwek węgierek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich(...)jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem! Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady, która podczas pieczenia delikatnie rozpływają się, nadając im wspaniałej konsystencji i wybornego smaku. Śliwki
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich :) Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy śliwki macie słodkie czy kwaśne, moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka :) Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)mąki pszennej typ 650 2 jajka 100 gr masła (u mnie klarowane) 250 gr mleka (u mnie sojowe) 20 gr świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru szczypta soli 900 gr śliwek Kruszonka: 90 gr mąki pszennej 50 gr masła w temperaturze pokojowej 50 gr cukru 2 łyżeczki cynamonu W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki
moj przepis namasz dość na kolejne trzy miesiące. Albo masz dużą rodzinę i z jednej strony nie chcesz się narobić piekąc trzy rodzaje ciasta. Wtedy pieczesz takie oto czekoladowe ze śliwką, goście jedzą po jednym kawałku i niczego więcej już nie tkną, obiecuję. No, to z taką reklamą i rekomendacją zapraszam do przetestowania przepisu. Może w Walentynki? Taki żart(...)mieszamy z ciastem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. 2. Śliwki: ok. 400 g suszonych śliwek 1 szklanka rumu (plus kilka łyżek do nasączenia ciasta) Przygotowanie: Śliwki siekamy i zalewamy rumem. Podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 3. Krem czekoladowy
bistro mamaCrème Brûlée z winnymi śliwkami i rozmarynem* Przepyszny spalony deser podany z winnymi śliwkami i rozmarynem. Dlaczego spalony? Ponieważ “Crème Brûlée” w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza “spalony krem”. Aksamitny krem przygotowujemy z żółtek, śmietanki, cukru i wanilii, potem pieczemy, chłodzimy a na koniec posypujemy cukrem i opalamy palnikiem. Ponoć można gotowy krem zapiec(...)grillem piekarnika, my jednak nie praktykowałyśmy tej metody, więc polecamy zakup małego palnika. ** Składniki – na 4 ramekiny (kokilki) o pojemności 150 ml WINNE ŚLIWKI 6 dużych śliwek węgierek 200 ml białego wina 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu igiełek CRÈME BRÛLÉE 4 żółtka 80 g cukru 80 ml mleka 250 ml śmietany kremówki ziarenka z laski wanilii 2 łyżki
Tajemnice SmakuKoniec Listopada, a zatem stawiam na stole przyjemnie ciepłe, mocno jesienne, eksplodujące smakiem i aromatem soczyste śliwki węgierki w słonym kocyku z wędzonego boczku, z brzuszkami wypełnionymi ziołami i pachnącym czosnkiem i umoszczone na pierzynce z kiszonej kapusty. Rozgrzewa, przyjemnie łaskocząc podniebienie wszystkimi smakami jesieni. Od słodyczy śliwek i jabłek, poprzez aromatyczne zioła, słoną nutę boczku, aż po kwaśny posmak(...)kiszonej kapusty, której najlepszy czas właśnie się zaczyna. Sycące zapiekane śliwki mogą być daniem same w sobie lub ciekawym dodatkiem do obiadu, czy kolacji. Ta przepyszna propozycja z pewnością zaskarbi sobie podniebienie niejednego towarzysza późnojesiennej biesiady. Śliwki w boczku to dość znana przekąska,jednak kiedy zastąpimy suszone owoce świeżymi, a w miejscu pestki pojwi się biały klejnocik czosnku, całość nabiera
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników(...)dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane ziemniaki i skwarki można by tę tradycyjną
Trzeci talerzcoś wyjątkowego, aromatycznego i sezonowego, coś co chętnie zjemy na słodki obiad, podwieczorek, ale też świetnie będzie pasowało do kawy? Prosty, niewymuszony dodatek w postaci duszonych w przyprawach korzennych śliwek czyni cuda w połączeniu z racuchem. Pysznie, pachnąco, słodko i ciekawie, nic dodać nić ująć. Składniki (na 3 duże porcje): 20g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru 120g mąki(...)łyżki 1 małe jajko 1 jabłko olej do smażenia Na korzenną śliwkę: 500g śliwek węgierek 2 łyżki wody łyżka miodu po 1/5 łyżeczki mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, rozcierając grudki mąki i drożdży
Smaczna StronaŁatwy przepis na szarlotkę ze śliwkami i cynamonem. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na każdą okazję. Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi filmikami. SZARLOTKA ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI: Kruche ciasto: mąka pszenna(...)szkl.) cukier wanilinowy (1 op. = 8 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) cynamon (0,5 łyżeczki) masło dobrze schłodzone (200 g) żółtka (2 szt.) sól (szczypta) Nadzienie: śliwki wypestkowane (1 kg) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) cynamon (1 łyżeczka) cukier (4 łyżki) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia góry ciasta Potrzebne gadżety: tortownica 24 cm szklanka = 250 ml. waga kuchenna
RITA food channelWszelakie wypieki bez miksera pokochałam bezpowrotnie. Ekspresowe ciasto ze śliwkami z dodatkiem pasty waniliowej i śmietany jest przepyszne i bajecznie proste. Jeśli raz wypróbujecie taki uniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie(...)posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty z wanilii 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3 czubate łyżki śmietany 18% 5 łyżek mleka kilka śliwek, do mojej formy wyszło
Zasmakuj Kuchniaromat], pasta z prażonych orzeszków arachidowych 8,8%, orzeszki arachidowe prażone, cięte 7,8%, częściowo odtłuszczona mąka z prażonych orzeszków arachidowych 5,9%, naturalny olejek pomarańczowy 0,2%, aromat. Śliwki-czarna porzeczka – pasta z daktyli 38,9%, śliwka suszona cięta 29,2%, czekolada 25% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyna(...)Pomarańcza-kawa – 65g/ 271 kcal, tłuszcz – 11g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,2g, węglowodany – 33g w tym cukry – 29g, błonnik – 5,7g, białko – 7,2g, sól – 0,03g Śliwki-czarna porzeczka – 65g/ 217 kcal, tłuszcz – 5,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,9g, węglowodany – 36g w tym cukry – 34g, błonnik – 7,2g, białko – 2,6g, sól
Candy PandasBitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)pierwszego tłoczenia), smalcu czy oleju kokosowego bezwonnego. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, tak by po wrzucenia mięsa szybko się zezłociło, a nie puściło sok i zaczęło gotować. Śliwki, które dodamy do tego dania wniosą pyszną, owocową nutę i lekko kwaskowaty posmak – jeśli chcecie by się rozpadły w sosie, dodajcie je wcześnie, jeśli wolicie jak ja by zostały w miarę
Dorota Smakujeroślinne lub dodając ulubione dodatki. U mnie to opcja zarówno śniadaniowa jak i na deser. Z podanych składników robię 3 porcje w słoiczkach o pojemności 220 ml. Zamiast śliwek można dać na górę dowolne owoce sezonowe, koktajl z mrożonych owoców lub dżem. Ja najbardziej lubię z musem z mango :) Składniki na pudding z tapioki: 60 g kulek tapioki(...)migdałowe) 2 łyżki pasty kokosowej/musu kokosowego (można pominąć, mi bardzo pasuje ten smak i fajna kremowa konsystencja) 0,5 szklanki wody (opcjonalnie, zostawiamy na koniec) Składniki na prażone śliwki: 300 g śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru (opcjonalnie, nie trzeba jeśli śliwki są bardzo słodkie) Pudding z tapioki – jak to zrobić? Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kulki
CiastkozercyPełnoziarniste ciasto z dodatkiem śliwek do wykonania w ekspresowym tempie. Mocno aromatyczne oraz wilgotne. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na Facebooku wstawiłam zdjęcia serników (pod tym LINKIEM znajdziecie ten post) i znowu dałam Wam wybór, który przepis ma się jako pierwszy pojawić na stronie. Głosowanie jeszcze trwa, lecz muszę się(...)najpierw podzielić jednak tym przepisem na obłędne ciasto! Sezon na śliwki w pełni, że grzechem byłoby nie zrobić ciasta z tymi owocami. Wpadłam na pomysł mega szybkiego ciasta, które w smaku jest obłędne! Jest mokre, puszyste, mocno aromatyczne dzięki cynamonowi, który ze śliwką tworzy naprawdę super smak. Co ciekawe do przepisu nie dodawałam kakao, a ciasto mimo tego wyszło
zdrowo i aktywnie