Wczoraj z rana zostałam obdarowana ogromnym koszem dojrzałych węgierek z domowego sadu. Postanowiłam wykorzystać je jak najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami(...)migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje „cukr” oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta. Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój
Raj dla PodniebieniaKilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek . Dziś zaprezentuję Wam jedną z propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jednym z powodów dla którego robię dżem ze śliwek z tych owoców to fakt(...)Ilość porcji: 5 słoików 200ml Składniki: 1 kg śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru Przygotowanie dżemu ze śliwek z odzysku: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać
KuchniaWeDwoje.plSezon na śliwki trwa! Przygotowałam zestawienie przepisów z wykorzystaniem tego owoca - każdy znajdzie coś dla siebie! CIASTO ZE ŚLIWKĄ CIASTO NA MAŚLANCE ZE ŚLIWKAMI SERNIK ZE ŚLIWKĄ DESER ZE ŚLIWKAMI I GRUSZKAMI POD KRUSZONKĄ PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKIEM CHIA ZE ŚLIWKĄ PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ KNEDLE ZE ŚLIWKAMI KOMPOT WIELOOWOCOWY
Lena GotujeCzekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego jak słodkie są śliwki oraz jaką czekoladę dodamy. składniki: 3kg śliwek 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 czubata łyżka kakao cukier do smaku Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć(...)pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Postawić na małym ogniu aby śliwki puściły sok. Gdy śliwki puszczą sok zwiększyć płomień i gotować jak powidła aż śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Można sobie gotowanie rozłożyć na 2-3 dni lub całość zrobić jednego dnia. Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną
Monia miesza i gotujeSezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego co roku o tej porze wykorzystuję je do słodkości. Dziś proponuję Wam przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci. Do teraz kojarzy mi się z pyszną kawą w towarzystwie babci i cioci, kiedy jest chwila wolnego czasu na plotki… Skusicie się? Raz, dwa i gotowe! Uwierzcie(...)przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami , jaki przyszło mi robić. Przygotowanie zajmuje chwilę, a samo ciasto zawsze wychodzi znakomite. Nawet po kilku dniach dalej jest miękkie, słodkie i po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu nad kremami, biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was! Składniki: pół kostki margaryny 3 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki
RozdomowionaSkładniki : dojrzałe śliwki węgierki spirytus 70 % cukier Sposób wykonania : Ś liwki opłucz, osusz, wsyp do słoja do pełna. Zalej spirytusem tak, aby wszystkie śliwki były nim przykryte. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie zlej nalew ze śliwek. Śliwki natomiast zasyp cukrem. Możesz śliwki wysypać do dużej miski i wkładając(...)powrót do słoja zasypywać porcjami cukru. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na około 2 tygodnie. Gdy cukier się już całkiem rozpuści, a śliwki się pomarszczą , zlej syrop ze śliwek i połącz go z wcześniej zlanym płynem. Trunek przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 6 miesięcy, aby trunek dojrzał i nabrał odpowiedniego smaku i aromatu
Przepisy i porady kulinarneMatka Natura na koniec sierpnia otworzyła kosz z darami ziemi. Na pierwszy rzut idą śliwki. Nasze soczyste, pyszne, polskie śliwki. Całkiem fajną propozycją jest odwrócone ciasto ze śliwkami. Wygląda inaczej, ciekawiej. W bardzo prosty sposób możemy urozmaić stary babciny przepis na ciasto ze śliwkami. Od lat piekę ten placek, ale dopiero ostatnio wpadłam na genialny pomysł, żeby nieco zmodyfikować(...)jego formę. (Zainspirowałam się pewnym zdjęciem widzianym na Instagramie). Odwrócone ciasto ze śliwkami 2016-08-24 18:07:16 Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 szkl. cukru 1 kostka margaryny 3 jaja 2 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy cukier brązowy Instructions Ubij
Rusty ForkFani pieczonych owsianek ucieszą się bardzo. Zadowoleni będą także Ci, którzy dbają o formę, lubią śliwki suszone i masło orzechowe. Dzisiaj kolejny, jak zawsze udany, przepis na pieczoną owsiankę. Tym razem już w klimacie nieco świątecznym. Dlaczego? Jako składnik, jeden z dwóch, dodałam suszone śliwki. Wspaniale komponują się z płatkami owsianymi, zwłaszcza na ciepło, pyszności! Pieczona(...)owsianka wyszła wilgotna, nie tylko za sprawą śliwek suszonych. Dodałam także masła orzechowego, które jest wyczuwalne w smaku i świetnie smakuje ze śliwkami i pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami
Moja smaczna kuchniaPyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie(...)jest dodatkową zaletą, gdyż mniej sprzętów, to mniej zmywania. Przyjemnej puszystości i delikatności babeczkom nadaje zsiadłe mleko, które po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalne. Cudowny aromat zawdzięczają dodanemu do śliwek i do posypania babeczek cynamonowi. Mam nadzieję, że również korzystacie z darów jesieni i wykorzystujcie je do przygotowania pysznych smakołyków. Śliwki o tej porze roku są najsmaczniejsze i warto to wykorzystać
Kuchcik gotujeKLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą(...)cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PRZEPIS NA KLUSKI KŁADZIONE Z BATATÓW: potrzebujesz: - 4 spore ziemniaki bataty - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami(...)migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie. Jeśli decydujecie się na olej, pamiętajcie aby dodawać go wolno, bo w przeciwnym razie, grozi nam zwarzenie ciasta. A tego
Mieszam w GarnkuPolędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi skórką pomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać z sosem z sera camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki(...)suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki polędwica wieprzowa ok 100 g śliwek suszonych szynka parmeńska pomarańcza lub mandarynka przyprawa do piernika rozmaryn sól i pieprz Wykonanie Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na ok 1-2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy na grubość ok 5 mm. Oprószamy solą i pieprzem. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską
Pyza i Surówkaszalotki, 500 g suszonych śliwek kalifornijskich, olej słonecznikowy, 2 liście laurowe, laska cynamonu, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm), 300 g ciemnego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 200 ml octu balsamicznego kremowego, 1 łyżeczka kminu mielonego, pół pęczka świeżej kolendry, sól Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte(...)rondlu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed podaniem posypać
królestwo garówCiasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką To już moje kolejne podejście do drożdżówki ze śliwkami. W końcu udało się ją sfotografować, dzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki(...)mają to do siebie, że podczas pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka z cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 36 g świeżych drożdży 115 g masła
Moje QulinariaStała sobie na stole i kusiła ich czerwienią – miska ze śliwkami. Dorodne, dojrzałe uświadomiły mi, że na blogu jeszcze nie gościł placek na maślance ze śliwkami. Z mojej strony to niedopatrzenie, bo były knedle w kilku wersjach, więc czas ten brak uzupełnić. Składniki na blaszkę 39 x 30cm: - 5 jaj - 5 szklanek mąki tortowej * - 1 szklanka oleju kokosowego płynnego(...)szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo: - 12 dużych, dojrzałych śliwek - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Umyte śliwki pozbawiamy pestek
mojewypiekiinietylko