niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt. Czas wykonania: 1 h (+ minimum 3 h marynowania) Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 500 g schabu 60-70 g suszonych śliwek 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki pieprzu Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonych ziół (rozmaryn, tymianek) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (lub zwykły czarny) ½ łyżeczki musztardy 2 małe ząbki(...)czosnku Do sosu: 1 łyżka śmietany 12% Przygotowanie: Schab osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek na śliwki. Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem. Nafaszerować schab śliwkami. Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i szczelnie zawinąć w folię. Owinięty w folię aluminiową
KuchniaWeDwoje.plnich wszystkich zjadliwych owoców z gwarancją dobrego smaku. Koktajle to również źródło dużej ilości witamin, które dostarczane są do naszego organizmu w krótkim czasie. Kto z Was lubi śliwki w czekoladzie? Wszyscy? W takim razie jeśli ktoś dalej uważa, że zdrowe nie jest pyszne, to przygotujcie wzorowany na nich koktajl śliwka w czekoladzie i sami przekonajcie się, jak można(...)pożywnie i smacznie jeść. Śliwki w czekoladzie są przepyszne, ale ten koktajl jest jeszcze lepszy! Gęsty, lekko kwaśny, mocno czekoladowy i wspaniale smakuje jedzony łyżeczką jako deser. Za pierwszym razem wypiłam go duszkiem - po prostu niebo! Dlaczego warto? Suszone śliwki - mają 5 razy więcej witaminy A i łatwo rozpuszczalnego błonnika niż śliwki świeże. Dzięki zawartości pektyn oczyszczają i regulują pracę
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPiekłam kilka rodzajów ciast ze śliwkami, ale to z przepisu mamy Sławka uważam za najlepsze. Jest wilgotne, rozpływa się w ustach, a orzechy w śliwkach to dodatkowa chrupiąca niespodzianka. Zamiast orzechów można użyć migdałów, które doskonale imitują pestki śliwek, co wprawia w konsternację niejedną degustującą ciasto osobę. Składniki: • 1 kg śliwek(...)jajek • 250 g mąki krupczatki • 250 g masła • 250 g cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy • połowki orzechów włoskich – taka sama ilość jak śliwek • cukier puder do posypania Wykonanie: • Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. • Dodawać na przemian po żółtku i po łyżce mąki
To co kochamKażdy lubi powidła śliwkowe, ale nie każdy lubi stać i mieszać śliwki kilka godzin, aby się nie przypaliły. Dlatego powstał ten przepis, a dostałam go od mojej siostry Uli. Przepis dla leniwych albo zaradnych, jak kto woli. Powidła te są genialne, same się robią, ale trzeba przestrzegać trzech zasad: 1) nie ruszać garnka, 2) gotować(...)przykrycia, 3) nie mieszać. Jeśli choć raz użyjemy łyżki do zamieszania i przejedziemy nią po dnie garnka, śliwki na pewno przypalą się. Uwierzcie mi, że bardzo korci, aby chociaż raz zamieszać. Na koniec, gdy już minie czas gotowania, można dla próby przejechać po dnie łyżką i od razu słychać charakterystyczne syczenie
To co kochamZapraszam was dziś na jesienny szybki pudding ryżowy z karmelizowaną śliwką. Uwielbiam takie połączenie smaków. Przeważnie, tak jak i w tym wypadku, są to pomysły bardzo spontaniczne. Śliwki, to mój nieodzowny numer jeden jesienią. Gdy za oknem pogoda nie nastraja do optymizmu, ja w swojej kuchni robię pyszne, ciepłe dania, które z każdym widelcem wywołują większy uśmiech na twarzy. Spróbujcie(...)mojego jesiennego puddingu ryżowego z karmelizowaną śliwką. Przygotowanie zajmie wam dosłownie parę minut, a potem można już cieszyć się jedzeniem Składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki płatków ryżowych około 2 łyżeczki syropu z agawy (u mnie jasny BIO z eSłoneczko ) 1 laska cynamonu (u mnie z eSłoneczko ) 2 śliwki 2 łyżeczki masła około
Słodkie okruszkiSezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej. Mąkę owsianą możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami(...)tego ni zrobiłam. Z porcji wychodzi około 13 placuszków. ciasto: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szklanki mleka sojowego 1 jajko (u mnie 3 jajka przepiórcze) 3 śliwki pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie wersja bezglutenowa) 2 łyżki syropu z agawy 3/4 łyżeczki cynamonu olej do smażenia sos: 10 śliwek odrobina cynamonu opcjonalnie miód
Humanistka w kuchniDrożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Upiekłam je ( w piekarniku sąsiadki, bo ja dalej nie mam piekarnika ;(( ) z okazji odwiedzin na obozie harcerskim u moich dzieci. Od pięciu lat, jadąc ich odwiedzić przywożę dla kadry obozowej coś słodkiego , jakieś ciasto jednym słowem :) bo tego na obozie najbardziej im brak(...)razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało się, drożdżówki były lepsze niż od Babci :) Hurra ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 5 dkg drożdży szklanka ciepłego mleka 70 dkg mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 2o dkg cukru 12 śliwek przekrojonych na pół łyżeczka cynamonu
Kuchnia na wzgórzuKnedle ze śliwkami zrobiłam naprędce, dzięki jednej z czytelniczek mojego bloga, która uświadomiła mi, że jeszcze nie zamieściłam takiego przepisu. Oczywiście w sezonie robię knedle ze śliwkami, bo bardzo nam smakują Ale jak już kiedyś pisałam, brak czasu nie pozwala mi na opisanie każdej potrawy i robienie zdjęć. Dlatego przepis na knedle przeszedł obok.... i już wiem(...)dlaczego. W związku z tym dla tych, którzy mają chęć gotować ze mną... dzisiaj knedle ze śliwkami Składniki: 1 kg ziemniaków 1 ½ szklanki (pojemn. 250 ml) mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (brak na zdjęciu) 1łyżka oleju ½ kg śliwek węgierek Ponadto: ½ łyżki soli do posolenia wody 2 łyżki
Kuchnia u Krysijednego jajka, cukru.... Czego jeszcze nie dodałam? Wielu składników, które zazwyczaj dodaje się do upieczenia ciasta, ale są inne wartościowe, które wpływają na jego niepowtarzany smak, a zwłaszcza śliwki... (tortownica średn. 27 cm) Składniki: 120 g kaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne(...)łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego 70 g rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki kisielu (dowolnego) Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki wody z odrobiną soli i wsypałam kaszę, kurkumę i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około
Kuchnia u KrysiBigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)biorą dokładkę! Odgrzewany następnego dnia jak każdy bigos jest jeszcze smaczniejszy! Tylko nie wiem czy coś zostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku to szybka i pyszna przekąska. Polecam na Sylwestra :) Dla zainteresowanych daniami na Sylwestra zapraszam również tutaj: Przekąski na Sylwestra oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra Śliwki w boczku – Składniki: kilka suszonych śliwek (użyłam kalifornijskich) boczek parzony w plastrach musztarda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku – Wykonanie: Każdy plasterek boczku posmarować musztardą. Następnie(...)każdy plasterek boczku nałożyć 1 lub 2 suszone śliwki, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 15 minut (do zarumienienia). The post Śliwki w boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepożytecznie wykorzystam ten czas Składniki (tortownica 19cm) masa serowa: 500g twarogu sernikowego mielonego (ja dałam Emilkę) 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) około 8 czerwonych śliwek około 5 łyżek cukru brzozowego lub innego słodzidła 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka zagęszczonego spód: 0,5 szklanki płatków owsianych około 6-7 czerwonych śliwek woda Sposób przygotowania(...)Spód: Śliwki drylujemy i kroimy w kostkę wrzucamy na teflonową patelnię z dodatkiem około 0,5 szklanki wody, dusimy, aż powstanie miazga dodajemy płatki owsiane (i jeśli to koniecznie, gdy śliwkowy mus będzie za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody) mieszamy na małym ogniu, aż płatki zgęstnieją, studzimy, a następnie wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLubię marynowane w occie owoce. Kiedy trafiłam na przepis Christophera wiedziałam że to coś dla mnie - korzenna octowa zalewa i suszone śliwki! Wyszły znakomicie. Można je jeść jako dodatek do serów, mięs, warzyw. Sprawdzą się na przyjęciu jako korzenna przekąska - bardzo polecam! składniki 300 g suszonych śliwek ( nie wędzonych) 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty earl(...)goździków 3 szt ziela angielskiego 3 cm kora cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu przygotowanie Zaparzyć mocną herbatę ( 7 łyżeczek herbaty zalać 300 ml wrzątku) - niech dobrze naciągnie. Śliwki położyć na sicie, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski. Herbatę przecedzić, zalać nią śliwki Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h. Po tym czasie śliwki wraz z zalewą przełożyć
Stare Garyprzecież nie samą czekoladą człowiek żyje… Na taką rozpustę pozwalam sobie jak już absolutnie nie mogę się powstrzymać. Jak zobaczyłam ten przepis na mus czekoladowy z suszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy”Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami – składniki:100 g gorzkiej czekolady175 g suszonych śliwek bez pestek2 łyżki koniaku (opcjonalnie(...)białka1 łyżeczka cukrukakao do posypania Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie.Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu blenduję dodając alkohol (ja akurat dodałam porto, bo nie miałam koniaku pod ręką).Czekoladę łamię na małe kawałki i wkładam do miski odpornej na temperaturę i stawiam na garnek
UgotujmyTo.pl