domu, że mam rosół, który kochają moje dzieci, a ja nie zawsze mam na niego ochotę. I wtedy muszę kombinować co by sobie smacznego zjeść :) Dziś uszczęśliwiłam się krokietami z chleba tostowego. Robi się je błyskawicznie. Składniki: (na 4 krokiety) 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, pieprz. Przygotowanie
W kuchni u Monikiczosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ok 4 jajka 1/4 szklanki mleka 3.2% 1 mała szklanka mąki ok 2.5 szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania: 1. Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm. Kapustę(...)wszystkie składniki mieszamy ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy na kształt krokieta. Panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Smażymy na oleju, na małym ogniu. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieSezon grzybowy już się rozpoczął albo w niektórych rejonach zaraz się rozpocznie więc proponuje Wam tym razem krokiety z grzybów suszonych. Są bardzo aromatyczne i znakomite jako samodzielne danie lub do jakiegoś mięska, zachęcam do spróbowania. Ziemniaczano - grzybowe krokiety z sosem pieczarkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNaleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce(...)założenia że spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety na obiad z teściami. Nakładamy potrzebną ilość farszu nieco poniżej środka namoczonego wcześniej papieru ryżowego. Ściskamy farsz tak, żeby stanowił jedną całość, obrazowo mówiąc – balasek. Dolny brzeg zawijamy na farsz, następnie
Karo in the Kitchenjeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny, sos też
Życie zamknięte w smakuryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być
Kuchcik gotujeKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy(...)znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony
R'n'G KitchenSajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na drewnianej desce. Nie przygotowujmy więcej niż 2 arkusze naraz. Kładziemy po łyżce farszu, zakładamy boki do środka i zwijamy podobnie, jak krokiety. Przygotowane do smażenia wszystkie sajgonki pozostawiamy na ok. 40 minut do wchłonięcia wilgoci z farszu przez papier. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 4mm) i smażymy sajgonki na złoty kolor. Podczas smażenia
mojewypiekiinietylkoPuree widzieliście już u nas przy okazji przepisu na krokiety więc teraz podajemy jak je zrobić A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy(...)będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek. Smacznego
Kuchenne Wariacjeteż przeżył, ale do jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli tzw. radler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy(...)połówką przegotowanego jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz. Bo przyszedł ze znośnej wielkości krokietem (farsz z pierogów i również miękki, bo odgrzany w mikrofalówce), ale barszczu dostałem 1/3 szklanki z tzw. arcorocu. I tu się wkurzyłem. Nie dość, że barszcz blady jak Irlandczyk po sezonie
BaRepasKrokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka(...)Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne. Składamy brzegi z dwóch stron, następnie zwijamy całość w rulon. Tak przygotowane krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Kolorowy PrzepisownikBardzo tanie, nieskomplikowane i proste, jednakże trochę czasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera. Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw. * ziemniaki- 600 g * jajko- 2 szt. * ser żółty- 20 g * mąka ziemniaczana * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz * bułka tarta
Kraina Miodem PłynącaEhhhh jak lubimy takie dłuższe przerwy od pracy :) Prawda ? Mamy nadzieję, że miło spędziliście majówkę. Mamy dzisiaj dla Was ciekawą propozycję dania trochę pomieszanego. Co to znaczy ? Zrobiliśmy polskie krokiety z farszem na styl meksykański. Wyszło wspaniale ! Szczególnie w połączeniu z domowym guacamole. Zobaczcie prezentację i zapoznajcie się z przepisem. Krokiety w meksykańskim stylu z guacamole. Składniki farsz
vegetanieZaskakujące krokiety z ziemniaków, z ciągnącym serem, szynką serrano i paskami włoszczyzny… Delikatne ale z posmakiem musztardy… 1 kg ziemniaków 100 g szynki serrano 2 jajka 100 g włoszczyzny paski Hortex 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 150 g twardego sera (parmezanu) Sól Pieprz Ok. 1 litr oleju Do panierowania: Mąka pszenna Jajko Bułka tarta Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając aby całe równomiernie się zarumieniły
VioletoweKucharzenieAlternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą, czy pieczarkami. Dobrze smakują zarówno solo, jak i z sosem grzybowym, czy choćby ketchupem. Przepis na 8 krokietów. Naleśniki: 250 ml mleka 350 g mąki 30 ml oleju roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę
Trzeci talerz