śledź - 8492 przepisów (strona:59/567)

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 119

lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie wyciągamy z maślanki, osuszamy i obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Wyciągamy na talerz. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liścia(...)cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do dużego słoika wkładamy pionowo śledzie i zalewamy gorącą zalewą. Słoik zamykamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na minimum

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z suszonymi pomidorami 209

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie rozczarowani ich smakiem.  Do przygotowania takich śledzi, można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe pomidory suszone ze słoiczka już z oliwą lub użyć suszonych z torebki. Pierwsza opcja zajmuje mniej czasu, gdyż(...)Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy nabierają odpowiedniego smaku

Kuchcik gotuje
Śledzie marynowane 155

śledzia” – grubego, mięsistego i delikatnie zamarynowanego. Mój sąsiad robił najlepsze i zawsze gościły na każdej imprezie sąsiedzkiej. Takie namarynowane śledzie były bazą do przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję je w śmietanie z jabłkiem(...)cebulką, oraz będą składnikiem znanej sałatki – śledzie pod pierzynką. Jeśli śledzie są zbytnio wymoczone, to należy dodać 1 łyżeczkę soli do zalewy. Składniki: • 500 g filetów śledziowych solonych • 5 cebul • marynata • 2 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 4 liście laurowe • 8 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Ułożyć

To co kocham
Śledzie w zalewie octowej 272

Dzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści(...)laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą

NiePieprz.pl
Śledzik z surimi 152

zjedzone w takim tempie że sama byłam w szoku . Nigdy nie łączyłam śledzia z surimi a mówię sobie spróbuje i okazało się że to był strzał w dziesiątkę ,widać było po pustym słoiku .          Składniki            6 płatów śledzi matiasów            3 cebule(...)razem w wodzie ,do momentu kiedy stracą tą mocną słoność ,kiedy śledź będzie już dobry to kroję go w paski 2 centymetrowe i wkładam do miski ,następnie do śledzia dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i surimi pokrojone w paski i wszystko razem mieszam . Następnie dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny i olej ,wszystkie te składniki można dodać według upodobań

Mój Smak
Kresowa sałatka śledziowa 237

Sałatki śledziowe na Kresach Wschodnich były i nadal są bardzo popularne. Śledziom zwykle towarzyszą jabłka oraz różne warzywa, przede wszystkim korzeniowe. No i obowiązkowo sałatka musi być na majonezie ;) Ten rodzaj sałatek przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie(...)kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy

Trzeci talerz
Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym z maggi 269

SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ  DUŻA  ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE RAZ WODĘ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1 L Z OCTEM (6-7 ŁYŻEK),ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ(...)VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY,KROIMY ŚWIEŻĄ CEBULĘ W PLASTRY,PAPRYKĘ KROIMY W  WIĘKSZĄ KOSTKĘ,DODAJEMY DO POKROJONYCH NA KAWAŁKI ŚLEDZI,MIESZAMY MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,DODAJEMY DUŻĄ ILOŚĆ MAGGI,DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ  I MIESZAMY Z NASZYMI ŚLEDZIKAMI PODAJEMY NA STÓŁ SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 147

tygodnia zebraliśmy 45 przepisów. Zważywszy na to, że to był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział(...)dodanie 4 przepisów, Izie, autorce bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź z pestkami granatu i wędzoną śliwką 194

Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wybróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat śledzika z granatem. Przepis podpatrzyłam w TV. Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkmi granatu, nie tylko zdobi śledzika, ale smakuje wybornie. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej śliwki (miękka, pachnaca, orginalna suska sechlońska), a aromaty koledry i kminku mieszają się z olejem kujawskim 3 ziarna(...)Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami  granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolmopsy z ogórkiem 166

pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na  domowe rolmopsy z czerwoną papryką , a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski(...)Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz  wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie a'la milanówek 121

Moje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać w lodówce(...)dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka

Mango Papaja
Rozwiązanie Konkursu z firmą SEKO 150

oryginalne przepisy. Jury wyłoniło trzech Zwycięzców, do których poleci nagroda. Są to trzy równorzędne miejsca, kolejność dodawania – przypadkowa. Przepis Pani Kasi Sałatka śledziowa z jabłkiem Składniki: 5 filetów śledzia (najlepiej z beczki) 1 duże jabłko 1 cebula biała 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki(...)jabłka oraz ugotowanego buraka.Dodajemy marchew z groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach. Przepis Pani Eli Sledzie po kaszubsku. Skłądniki •40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 204

Całkiem niedawno znajomy wyjeżdżał nad morze i pytał czy chcemy jakieś ryby. Odpowiedź była oczywiście jedna- no jasne, śledzie! Znajomy w dniu wyjazdu wstał skoro świt, poszedł "na kutry" i tam kupił wspaniałe, świeże śledzie i dorsze. Przed południem był już u nas z tymi ślicznotkami w ręku. Został na obiedzie i nie mógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą(...)już nie to! Niektórzy rezygnują z jedzenia ryb, bo ich zapach jest zbyt intensywny, a wystarczy je odpowiednio doprawić i problem znika, ale o tym poniżej. Zapraszam na śledzie!!! Składniki na śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku 6 tuszek śledzi przyprawa do ryb sól pieprz mielony czosnek granulowany mąka olej do smażenia       Śledzie kupujemy całe, z głowami

Rozpustne gotowanie
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 144

świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi  1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień(...)przed przygotowywaniem potrawy, śledzie moczymy w misce z zimną wodą. Najlepiej zostawić je do namoczenia na noc. Po tym czasie kroimy je na dzwonka i układamy w pojemniku. Po ułożeniu, grubo mielimy na nie ziarno kolorowego pieprzu, którego powinno być bardzo dużo. Cebule obieramy, drobno siekamy i również dobrze zasypujemy nią warstwę śledzi. W zależności od wielkości pojemnika, układamy następną

Kuchenna Kontrrewolucya
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 148

ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU   Tego śledzia przygotowałam na wigilijny stół po raz pierwszy w 1988 roku. Zaczerpnęłam go z książki Hanny Szymanderskiej pt. Wigilia . Przepis znajduje się na stronie 97.   Dzieci lubiły tak przyrządzonego śledzia, bo cieszył oko, a wygląda i smakuje bardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego  smakoszką w ogóle(...)Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych

Tradycyjna kuchnia inaczej