Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu śledzie w sosie francuskim. To przepyszna przekąska, idealna na świąteczny stół, a także na każdą inną okazję. Tę sałatkę śledziową można przygotować błyskawicznie z kilku prostych składników. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE FRANCUSKIM Składniki 6 filetów śledziowych a’la Matjas w oleju 1 cebula 4 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy(...)stołowej 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki płynnego miodu szczypta curry sól pieprz Wykonanie Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć majonez, śmietanę, musztardy, curry, sól, pieprz oraz miód. Całość razem wymieszać. Do miski z sosem przełożyć śledzie i wymieszać. Całość szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki
Alle Dobre!Śledzie z marynowanym imbirem i porem to orientalna propozycja przepisu na nową wigilijną zakąskę. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3-5osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : 500g płatów śledziowych 2 szalotki 1 por 1/2 papryczki chili 100g marynowanego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki(...)soku z cytryny szczypta pieprzu kolorowego 100ml oleju rzepakowego 1. Śledzie moczymy przez 3 godziny zmieniając wodę. Oczywiście po tym czasie próbujemy i sprawdzamy czy nie są za słone. Kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Przekładamy do miski. 2. Szalotkę i pora kroimy w półplasterki. Papryczkę chili drobno siekamy. Marynowany imbir kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy
karolgotujeśledzie są przepyszne, zawsze mamy je na wigilijnym stole. Polecam. Wykonanie – śledzie umyć, zalać czystą wodą i tak zostawić na 12 godzin. Po tym czasie śledzie pokroić na grube paski i włożyć do słoika część śledzi. Przygotowanie zalewy – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, listki laurowe, ziele angielskie, ocet i pokrojone w paseczki(...)suszone śliwki, rodzynki. Gotować 2-3 minuty. Na śledzie wlać 1/2 część zalewy, następnie włożyć pozostałe śledzie. Polać pozostałą zalewą. Przykryć słoik i wstawić do lodówki. Śledziki są już dobre na drugi dzień, ale wiadomo że lepsze są po kilku dniach. Śledziki są przepyszne polecam
Kuchnia PokoleńŚledzie po włosku to świetna śledziowa sałatka w nietypowej odsłonie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/sledzie-po-wlosku-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/sledzie-po-wlosku-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/sledzie-po-wlosku-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3 filety \u015bledzi matjas\u00f3w,\r","6 suszonych pomidor\u00f3w,\r","1\/2 czerwonej cebuli,\r","suszona bazylia,\r","suszone oregano(...)pokroi\u0107 na kawa\u0142ki.\r","Cebulk\u0119 pokroi\u0107 drobno.\r","Wymiesza\u0107 wszystko z przyprawami.\r","Podawa\u0107 po kilku godzinach."],"keywords":"bazylia,\u015bledzie,suszone pomidory"} Drukuj Śledzie po włosku Składniki: 3 filety śledzi matjasów, 6 suszonych pomidorów, 1/2 czerwonej cebuli, suszona bazylia, suszone oregano, pieprz Przygotowanie: Śledzie i suszone pomidory pokroić na kawałki. Cebulkę pokroić drobno. Wymieszać
Bardzo Gruby Smokdzieciństwa nie przepadałam za śledziami, nie odpowiadał mi ich zapach i smak. Teraz wiem, że to było dlatego, iż tak naprawdę nie jadłam dobrze przyrządzonych. Dopiero w Tarnogrodzie, gdzie zamieszkałam po studiach, poznałam smak „prawdziwego śledzia” – grubego, mięsistego i delikatnie zamarynowanego. Mój sąsiad robił najlepsze i zawsze gościły na każdej imprezie sąsiedzkiej. Takie namarynowane śledzie były bazą(...)przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję je w śmietanie z jabłkiem i cebulką, oraz będą składnikiem znanej sałatki – śledzie pod pierzynką. Jeśli śledzie są zbytnio wymoczone, to należy dodać 1 łyżeczkę soli do zalewy. Składniki: ? 500 g filetów śledziowych solonych ? 5 cebul ? marynata ? 2 szklanki wody
To co kochamJeśli ze słodyczy najbardziej lubicie śledzie to zapewne znacie i śledzie smażone w occie! Ja uwielbiam i przygotowuje je sobie od czasu do czasu. Jak zrobić takie śledzie smażone krok po kroku rozpisywałam tutaj . Dzisiaj wersja skrócona, która zawiera jedynie przepis na zalewę o którą często dostaję pytania w wiadomościach prywatnych. Zapraszam! PRZEPIS ZALEWA DO ŚLEDZI Składniki: 2 cebule(...)octu 2,5 szkl wody liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka soli Jak zrobić zalewę octową do śledzi smażonych: Cebule obieramy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, pokrojoną w półplasterki cebule i przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy 3 min. Wyłączamy grzanie. Ciepłą zalewą zalewamy śledzie, zostawiam do przestygnięcia a potem wstawiamy na dobę do lodówki by smaki
Dorota SmakujeProsty i szybki przepis na śledzie z marynowanymi grzybami. Do przygotowania takich śledzi możecie użyć jakichkolwiek grzybów w occie, także pieczarek, ja jednak polecam podgrzybki. Śledzie proboszcza to nie tylko znakomity pomysł na śledzie wigilijne - sprawdzą się także jako doskonała przekąska na Sylwestra lub inną imprezę. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias(...)średnia cebula pęczek pietruszki 200 g grzybów marynowanych 1/3 szklanki oleju pieprz, ewentualnie sól do smaku wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Do śledzi
babka w formieShare Pinterest Print Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z dodatkiem cebuli, koperku i natki pietruszki. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne nie tylko na święta Składniki: 600 g filetów śledziowych (matiasy) 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 350 g kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, posiekany koperek, natkę pietruszki, śmietanę, majonez, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone śledzie i mieszamy. Doprawiamy solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Śledzie w sosie tatarskim → Śledzie korzenne → Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi → Sałatka z buraków
Oryginalny smakWydawało by się, że połączenie śledzi z cytrusami to zupełnie dziwny pomysł . Moja pierwsza myśl to na pewno nie zagra, ale jednak coś mnie w tym przepisie zaciekawiło i powiem szczerze , że dawno tak miło kulinarnie mnie nic nie zaskoczyło. Okazało się że kwaśno słodki smak mandarynek świetnie gra ze śledziami. Spróbujcie koniecznie jeszcze przed świętami , a może(...)mnie na stałe zagości to danie na świątecznym stole. ŚLEDZIE W MANDARYNKACH Składniki: 4 śledzie marynowane w occie 1 puszka mandarynek w soku 1 puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyża majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta pieprzu do smaku szczypta soli do smaku Przygotowanie: Mandarynki odcedzamy z soku, kukurydzę odcedzamy z zalewy.(najlepiej użyć
Bon appetit mon amieMuszę powiedzieć, że to jedne z tych śledzi, które bardzo mi smakowały. Marynowana na szybko czerwona cebulka jednak zrobiła robotę. Oprócz tego, dało się wyczuć koperkowy smak. Polecam jako przekąskę na różnego rodzaju Święta czy domowe imprezy. 5-6 śledzi a’la matias z oleju (miałam marki Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1/2 pęczka(...)smaku. Cebulę kroimy w krążki. Oprószamy 1 łyżeczką cukru pudru, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie cebulę zalewamy octem winnym i znów odstawiamy na 10 minut. Śledzie, jeśli są mocno słone, moczymy w wodzie lub mleku (czas moczenia należy dostosować indywidualnie – od słoności śledzi i osobistych preferencji). Osuszamy na ręcznik papierowym, kroimy na 3-4 kawałki. Śledzie
Smaki Na TalerzuJeśli tylko lubisz śledzie, na pewno polubisz też tę sałatkę. Jest niezwykle prosta, ma tylko kilka składników, a zarazem bardzo smaczna. Sałatka ziemniaczana ze śledziem Składniki: 700 gramów ziemniaków, 400 gramów filetów śledziowych alla matias, 1 większa cebula, 4 średnie ogórki kiszone, 4 łyżki dobrego majonezu, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną(...)śledziem? Śledzie namocz w świeżej wodzie przez noc, aby pozbyć się namiaru soli. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę, ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości, odcedź, pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przełóż do miski. Wymoczone śledzie pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków. Dodaj również bardzo drobno posiekaną cebulę, drobno pokrojone ogórki oraz posiekaną natkę, majonez i musztardę. Dopraw solą
Kulinarna Polska