Sushi to najczęściej jedzone danie w Japonii, chociaż forma podania w różnych regionach może nieco się różnić. Często są to kulki zaprawionego ryżu przykryte plastrem świeżej ryby (nigiri), które mogą być dodatkowo połączone paskiem nori (suszone wodorosty). W Polsce sushi kojarzy się zazwyczaj z pokrojonymi w plastry rolkami (sushi maki), które tworzą zrolowane plastry nori z ryżem i różnymi świeżymi dodatkami. Najważniejsze w sushi jest jednak jakość i świeżość zarówno ryby, jak i dodatków. Przygotowanie... czytaj dalej...
Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...Jest to dieta opracowana przez dr Lorena Cordaina, według danych statystycznych jedna z najpopularniejszych na tą chwilę.
Czytaj dalej...