makrela - 1165 przepisów

Pasta twarogowa z makrelą 104

Pasta twarogowa z makrelą... Kremowa, aromatyczna. O wyraźnym smaku wędzonej makreli. Na bazie twarogu półtłustego. Z dodatkiem majonezu i koperku. Dosmaczona koncentratem pomidorowym. Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek. Polecam!   Składniki: 1 średnia makrela (waga około 250 g); 250 g twarogu półtłustego; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno pokrojonego koperku; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz.  Sposób(...)przygotowania: Makrelę oczyścić z ości i skóry. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.  Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 59

Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą??? Nie przyszłoby mi to do głowy! Jak taki przepis znalazłam na  blogu Matki Polki od razu mi się spodobał:) Składniki: *makaron penne pełnoziarnisty * por * wędzona makrela * śmietana * dodałam jeszcze kilka pieczarek * oliwa lub masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę(...)czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego do 180*C piekarnika. Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką i ... na stół!!! Bardzo mi smakowało, i makrela w takim połączeniu i por, którego do tej pory  używałam sporadycznie w kuchni. Będę z niego na pewno częściej korzystać, zwłaszcza w zapiekankach:)    Komentarze jukejka 2011/09/21

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z Makreli – pomysł na szybką przekąskę 19

Pasta z Makreli Dziś przedstawię wam jedną z moich ulubionych sałatek. Znacie mnie już trochę i pewnie zauważyliście, że lubię przepisy proste i łatwo wykonalne dla każdego. Tak jest i tym razem. Przedstawiam Wam drodzy czytelnicy:  Pastę z Makreli czyli mój pomysł na szybką przekąskę Dlaczego wybrałem makrelę? Oczywiście poza jej szeroką dostępnością i walorami smakowymi ma wiele innych(...)pozytywnych działań: Makrela to ryba tłusta, zawiera 14 g tłuszczu w 100 g mięsa. W rybie tej znajduje się bardzo dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3, co decyduje o walorach zdrowotnych makreli. Kwasy omega-3 normalizują poziom trójglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne. Poprzez wbudowywanie się w krwinki czerwone poprawiają ich elastyczność, w ten sposób

BezWegli.pl
Pasta z makreli i twarożku 96

powoli chowam wszystkie rzeczy w pudła i szykuję do przewiezienia do domu, nie mam możliwości gotowania i muszę dodawać przepisy, które robiłam jakiś czas temu. Dzisiaj pasta z makreli dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie na białko ( ćwiczący/ dieta Dukana), dobra do kanapek, szybka w przygotowaniu. Zalecałabym zrobienie jej parę godzin przed podaniem, żeby wszystkie smaki się przegryzły(...)bójcie się tłuszczu rybiego - makrela może i jest tłustą rybą ,ale są to same dobrze działające na organizm tłuszcze. Pamiętajcie, że niektóre witaminy potrzebują tłuszczu, by mogły się rozpuścić i wchłonąć, dodatkowo przyczyniają się do lepszego stanu włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu. Warto je jeść! Składniki: 100 g chudego twarogu pół czerwonej cebuli jedno jajko klasu

Feel Eat
Pasta jajeczna z makrelą 66

Pierwszy tydzień grudnia rozpoczynam od pasty jajecznej z dodatkiem makreli wędzonej. Szybki dodatek do porannego śniadania, idealne na ten zabiegany tydzień.  Pasta jajeczna z makrelą pół dużej makreli wędzonej 2 jajka łyżka musztardy rosyjskiej łyżka majonezu suszona pietruszka pieprz czarny świeżo mielony Jajka gotujemy na twardo. Makrelę obieramy, rozdrabniamy na małe kawałki, tak aby upewnić się(...)żadnych ości.  Gdy jajka przestygną, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy do makreli i rozdrabniamy za pomocą widelca.  Majonez łączymy z musztardą, dodajemy do pasty. Przyprawiamy suszoną pietruszką i pieprzem.  Zjadamy z chlebem lub pieczywem chrupkim

365 dni dookoła kuchni
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 66

swym przemijaniu, ugniata ciasto na pierogi. Pierogi poniższe przeszły test. Smaku i jakości. "Dziwne, ale smaczne". Nic dziwnego, że dziwne - w końcu rzadko kiedy spotyka się pierogi z wędzoną makrelą i to na dodatek ulepione przez studentkę, która w tym czasie mogłaby robić tyle innych rzeczy! A zamiast tego, woli lepić pierogi z przyjaciółmi. Tyle w tym frajdy... Zdecydowanie woli(...)spędzać czas. PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy) 1/2 łyżeczki świeżego oregano Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi od dłoni

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaki pieczone z pastą z makreli 133

makaron;) Teraz wracam powoli do dań z ziemniakami, robiłam ostatnio pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i sosem z gorgonzoli, a dzisiaj właśnie pieczone ziemniaki z pastą z makreli. Przepis na takie danie wypatrzyłam na blogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku do pierwowzoru: dodałam jajko(...)twardo, majonez, cebulę i czosnek. Wyszło pysznie! Składniki na 2 porcje: * 4 ziemniaki * makrela wędzona * ugotowane na twardo jajko * mała cebulka lub 1/2 większej * 2 ząbki czosnku * 2 - 3 łyżki majonezu kieleckiego * 1 łyżka oliwy * przyprawy: po sporej szczypcie kurkumy, bazylii, oregano, pieprzu, papryki ostrej * koperek Ziemniaki umyłam, wysuszyłam, nakłułam widelcem w kilku miejscach i włożyłam na godzinę do piekarnika

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów 49

Dziś w roli głównej makrela . Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które  wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo. Jej największą wartością jest selen -  pierwiastek, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników a także wpływa na pracę(...)serca i reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Co prawda uczciwość nakazuje wspomnieć, że te właściwości tracą nieco na wartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tuszki z makreli w zalewie octowej 46

Makrela jest rybą tłustą, dlatego częściowo ogranicza łaknienie, a przy tym zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone. Pod względem wartości odżywczych, makrela na tle pozostałych gatunków wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega3, które poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają gospodarkę cholesterolem w organizmie człowieka. Zawiera znaczną ilość witamin(...)fosfor i wapń ułatwia poprawny rozwój kośćca u dzieci, a stosunkowo wysokie stężenie jodu, jest powodem, dla którego ten gatunek ryby skutecznie reguluje poziom hormonów, produkowanych przez tarczycę. Ostatecznie, makrela to także bogactwo miedzi, która działa antybakteryjnie oraz cynku – ten normuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. Tuszki z makreli w zalewie octowej. Składniki na ok. 1 kg ryby: - świeża

mojewypiekiinietylko
Pasta z makreli z papryką 38

Dosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam! składniki 1 makrela wędzona,  bez skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną(...)skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Okrasa z wędzonej makreli 41

warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Okrasa z pstrąga wg A. Chrząstowskiego była naprawdę cudowna, zarówno dla oka, jak i dla kubków smakowych i była inspiracją dla mojej okrasy z wędzonej makreli. Dodam, że to moja wariacja, ale tak samo udana jak ta z pstrąga. Okrasa z wędzonej makreli z sosem chilli: SKŁADNIKI NA OKRASĘ: 40 dkg wędzonej makreli obranej z ości(...)Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch układamy okrasę. Ozdobić kiełkami, kleksem sosu chilli, podajemy. Smacznego. The post Okrasa z wędzonej makreli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Razowy makaron z makrelą wędzoną i porem 110

Danie robiła pierwszy raz. Przepis pochodzi ze strony www.vitalia.pl ,został dodany przez jedną z użytkowniczek tej strony. Kiedy będę go robić następny raz na pewno dodam więcej makreli ,bo co dziwne smażona jest pycha,a tego się nie spodziewałam ! :) Jak wiadomo, makaron w rozsądnych ilościach wcale nie tuczy, ale należy raczej wybierać te z twardej pszenicy durum lub razowy. Zasada(...)glikemiczny i powoduje niższy wzrost poziomu cukru we krwi. Podaję przepis dla jednej osoby.  Składniki: szklanka makaronu pełnoziarnistego penne, czyli około 50-60 g 50-60 g wędzonej makreli 1/2 jasnej części małego pora 50 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku świeży szpinak sól, pieprz łyżka wody z gotowania makaronu  Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, zostawić

Feel Eat
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 21

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)  Składniki na 1 porcję: 1 świeża, cała makrela pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek 1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka) 1 pomidor pokrojony(...)środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.  pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 85

się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby

Symfonia Smaków