makrela - 1165 przepisów (strona:7/78)

Pasta z makreli wędzonej i jajek 59

Pasta z makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230 g 5 jajek 1 mała cebula – ok. 60 g 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe

Kulinarne Przeboje
Świeża makrela pieczona na pomidorach 44

pewno częściej sięgacie po makrelę wędzoną – szkoda, że zdecydowanie łatwiej kupić ją niż taką świeżą. Świeże makrele są cudownym kąskiem – pachną morzem, jodem i kryją w sobie soczyste, bogate w zdrowe tłuszcze mięso. Pieczona makrela to szybki obiad lub kolacja – ta upieczona jest na śródziemnomorską nutę, podana z sosem pomidorowym który genialnie łagodzi jej mocny smak i tłustość ryby. Czosnek(...)rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą i dodawanie do niej kolejnej porcji tłuszczu moim zdaniem mija się z celem. Do pieczenia wybierajcie jak najmniejsze, równej wielkości ryby, najlepiej o wadze do 360- 380g – tak samo jak w wypadku wędzonych, tak świeże makrele im są mniejsze

Karo in the Kitchen
Tatar z makreli wędzonej i awokado 70

Gdybym napisała, że do tej potrawy specjalnie kupiliśmy wędzarnię pewnie byście nie uwierzyli. No jasne, ja też, ale… wędzarnia jest. Akurat na „pierwszy ogień” poszła makrela, więc tatar z makreli wędzonej i awokado kłębił się w moich myślach już podczas wędzenia. Składniki: - 2 średnie makrele wędzone na ciepło - 1 dojrzały owoc awokado - 2 szalotki - sok z ½ cytryny - 3 łyżki oleju(...)lnianego - natka pietruszki - pieprz cytrynowy Makrele wędzone pozbawiamy skóry i ości, kroimy w kostkę – przekładamy do miski. Obrane szalotki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do makreli. Skrapiamy połową soku z cytryny, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz olej lniany. Delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Awokado przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestkę (co zrobić z pestką ? – KLIK ), kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko
Pasta z makreli wędzonej 14

Pasta z makreli wędzonej Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, ponieważ to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną czy serem. Dziś na kolację pasta z wędzonej makreli. Makrela to pyszna i zdrowa rybka, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6, które mają działanie przeciwnowotworowe, obniżają zawartość cholesterolu i stymulują pracę mózgu. Jest również bogata(...)wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli: 1 makrela wędzona, pęczek dymki, 3 jajka 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z makreli

Gotuj Się Kto Może
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis 32

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek to bardzo proste w wykonaniu, sycące i smaczne smarowidło do kanapek, a przy okazji bardzo zdrowe, sama makrela to bogate źródło kwasów Omega-3, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor, czy potas.   Pasta z makreli i jajek Składniki: 1 Makrela ok. 350g 1 Cebula 3 Jajka 1 Ogórek(...)kiszony 2 Łyżki majonezy Sól Pieprz Przygotowanie: Z makreli usuwamy wszystkie ości, oddzielamy mięso od skóry i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na tatce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy dwie łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i lekko solą – pamiętajmy, żeby

Księga-Smaku
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 39

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE Kanapka – dobra sprawa, ale czy zawsze musi być z wędliną albo serem? W ramach urozmaicenia mam propozycję – pastę z makreli. Prosta, dietetyczna, do zrobienia w 15 minut. Potrzebujesz dosłownie trzech składników i ochoty na makrelę. A sandwich is always good, but does it always have to be with ham and cheese(...)proposition is a smoked mackerel paste. Simple, diet, made within 15 minutes. All you need is literally three ingredients and taste for mackerel. SKŁADNIKI (4 porcje): 150 g wędzonej makreli 250 g chudego białego sera 50 g czerwonej cebuli świeżo mielony pieprz (1 łyżka jogurtu – opcjonalnie) INGREDIENTS (4 portions): 150 g smoked mackerel 250 g low fat white cheese

Martyna Cooks
Pasta z wędzonej makreli 50

Wędzone ryby są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Powinniśmy zatem jeść ich jak najwięcej. Pasta z wędzonej makreli Wędzona makrela ma bardzo intensywny smak. Nie każdemu zapewne głównie właśnie dzięki niemu przypada ona do gustu. Przyznaję jednak, iż w połączeniu ze składnikami, których użyłam do pasty smak makreli bardzo złagodniał. Zarówno cebula jak i cytryna nadały jej bardzo(...)wyrazistego lecz nie intensywnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1/2 średniej wielkości makrela wędzonona 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/8 łyżeczki białego pieprzu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Cebulę obrać i pokroić

mecooks
Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad 94

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na sałatkę jajeczną z makreli i porami, która świetnie sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny. Ostatnio powróciłam do past i sałatek śniadaniowych, chyba poczułam wiosnę A makrela, jak wiadomo, zdrowa jest, więc nie ma się co ograniczać. Sałatka wyszła pyszna, wędzona makrela, jajka i pory, co mogłoby pójść nie tak? Przepis znalazłam na blogu Quchnia(...)prostu . Jeżeli lubicie tego typu smarowidła na kanapki, polecam także przepis na pastę z makreli z suszonymi pomidorami , jest boska, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z makrelą i porem (4 porcje) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 1 wędzona makrela 1 mały por, pokrojony w plasterki 3 łyżki majonezu sól

karmelowy
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 67

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE Kanapka – dobra sprawa, ale czy zawsze musi być z wędliną albo serem? W ramach urozmaicenia mam propozycję – pastę z makreli. Prosta, dietetyczna, do zrobienia w 15 minut. Potrzebujesz dosłownie trzech składników i ochoty na makrelę. A sandwich is always good, but does it always have to be with ham and cheese(...)proposition is a smoked mackerel paste. Simple, diet, made within 15 minutes. All you need is literally three ingredients and taste for mackerel. SKŁADNIKI (4 porcje): 150 g wędzonej makreli 250 g chudego białego sera 50 g czerwonej cebuli świeżo mielony pieprz (1 łyżka jogurtu – opcjonalnie) INGREDIENTS (4 portions): 150 g smoked mackerel 250 g low fat white cheese

Martyna Cooks
po prostu pieczona makrela 36

pieczona makrela Będąc po raz pierwszy na północy Norwegii, na rybach, spytałem mego gospodarza jaki gatunek ryb uważają tutaj za najsmaczniejszy. Sądziłem że z ust potomka wikingów, padnie nazwa któregoś z ogromnych arktycznych drapieżników - zębacza, czarniaka, molwy czy też halibuta. Ku memu ogromnemu zaskoczeniu, gospodarz nieco kpiarsko się uśmiechając ( co już samo w sobie, było u Norwega dosyć dziwne), odparł(...)jego żona najbardziej z ryb cenią sobie makrelę. Nie od razu uwierzyłem, sądziłem że albo ze mnie żartuje, albo nie zrozumiałem go i Norweg  mówi o jakimś nie nieznanym mi gatunku ryby. Widząc moje niedowierzanie i brak zrozumienia gospodarz wyszedł, by po chwili wrócić z atlasem ryb, w którym wskazywał wyraźnie i nieodwołanie na niewielką, niepozorną makrelę. Stwierdził przy

Miód i pieprz
Ziemniak nadziewany makrelą 7

Ziemniak nadziewany makrelą. Ja niespecjalnie przepadam za ryba , stąd pomysł na obiad, gdzie tą rybę moge przemycic w zapieknaym ziemniaku. Ziemniak nadziewany pasta z wędzonej makreli z dodatkiem chrzanu. Wyrazisty, intensywny smak . Ziemniak z chrupiacą skórką dzięki pieczeniu w piekarniku. Ilość porcji / Servings – 2 15: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Pasta z makreli z chrzanem(...)wędzona makrela (bez skóry i ości) 1 łyżka chrzanu 2 łyżeczki musztardy dijon garść poszatkowanej drobno pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól (pieprz) sok z 1/2 cytryny Na faszerowane ziemniaki 4 ziemniaki sredniej wielkości olej rzepakowy sol pieprz Sposób wykonania / Instructions: Pasta z makreli z chrzanem Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć

Spice things up
Ziemniak nadziewany makrelą 10

Ziemniak nadziewany makrelą. Ja niespecjalnie przepadam za ryba , stąd pomysł na obiad, gdzie tą rybę moge przemycic w zapieknaym ziemniaku. Ziemniak nadziewany pasta z wędzonej makreli z dodatkiem chrzanu. Wyrazisty, intensywny smak w ziemniaku z chrupiacą skórką dzięki pieczeniue w piekarniku. Ilość porcji / Servings – 2 15: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Pasta z makreli z chrzanem(...)wędzona makrela (bez skóry i ości) 1 łyżka chrzanu 2 łyżeczki musztardy dijon garść poszatkowanej drobno pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól (pieprz) sok z 1/2 cytryny Na faszerowane ziemniaki 4 ziemniaki sredniej wielkości olej rzepakowy sol pieprz Sposób wykonania / Instructions: Pasta z makreli z chrzanem Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć

Spice things up
Pomidorowa pasta z makreli 46

Pomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek ). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowa pasta z makreli – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230g 1 mała czerwona cebula (lub biała wedle uznania) – ok. 40g 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki odrobina

Kulinarne Przeboje
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 31

różne warianty pojawiały się w moim rodzinnym domu. Z past do chleba słynął tata. Zawsze coś tam wymodził z niczego. Oczywiście do zrobienia tej pasty, nie musicie użyć wędzonej makreli. Równie dobry jest dorsz czy inna wędzona rybka. Warto tylko chwilę się potrudzić i zadbać o dobre źródło wędzonej rybki. U mnie do pasty trafiło akurat to, co było(...)lubi i każdemu według jego smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/pasta-z-makreli.jpg","recipeIngredient":["125g sera p\u00f3\u0142t\u0142ustego\r","1 makrela\r","szczypiorek\r","1 szalotka\r","2 \u0142y\u017cki oleju\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki keczupu"],"name":"Pasta do chleba z makreli w\u0119dzonej z serem","cookTime":null

Mieszam w Garnku