Makrela to popularna ryba w Polsce. Często wykorzystujemy ją jako dodatek do sałatek czy składnik past. Świeża makrela jest stosunkowo trudno dostępna, dlatego najczęściej sięgamy po wędzoną rybę. Makrela to ryba tłusta i bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D oraz selenu. Ma jednak także tendencję do kumulowania rtęci, dlatego zaleca się unikanie(...)spożycia kobietom w ciąży i karmiącym. Pasta z wędzonej makreli - przepis Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne: wędzona makrela, 2 kiszone ogórki, 2 jajka, 200g twarogu półtłustego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. 1. Jajka ugotuj na twardo. 2. Makrelę obierz ze skóry i ości, rozdrobnij widelcem. 3. Ogórki pokrój w plastry. 4. Wszystkie składniki zblenduj
Z notatnika dietetykaSałatka z wędzonej makreli świetnie pasuje na kanapki. Jeśli lubicie pasty na kanapki to polubicie też kanapki nadziewane sałatką. Ta sałatka zawiera pokrojone warzywa i rozdrobnioną rybę, które wymieszałam z majonezem i przyprawami. Bardzo lubię sałatki z majonezem. Przyrządzam je często jako nadzienie do kanapek. Taką sałatkę na kanapki można przyrządzić z obiadowych resztek, czy tuńczyka z puszki. Ja akurat(...)wypróbowałam wędzoną makrelę, soczystą i delikatną w smaku. Wędzona makrela jest bardzo pożywna i zdrowa, zresztą jak wszystkie inne ryby . Pasuje nie tylko do sałatki z majonezem ale też do makaronu z pesto . Sałatkę wykorzystałam na kanapki z chleba tostowego , domowej roboty. Można nią też nadziać bagietki , czy bułki . Takie kanapki to wypas! Moja rodzina bardzo je lubi. Dlatego często
codojedzeniavote) Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki Paprykarz to pyszne danie ale niestety pod warunkiem, że zrobiony w domu. Paprykarze komercyjne niestety często mają przerażający skład. Bywa też, że po otwarciu puszki czy słoika zapach oraz dziwne kawałki czegoś niezidentyfikowanego, odbierają nam na niego apetyt. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować sobie własną, domową wersję tego(...)pysznego dodatku. Dzisiaj prezentuję opcję z wędzoną makrelą. Paprykarz ten jest smakowity, a włożony do słoika i wysterylizowany w szybkowarze, może stać nawet dwa lata w spiżarce składniki: 2,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 1 marchewka średniej wielkości ćwiartka selera korzeniowego jedna średniej wielkości pietruszka 2 cebule 1 duża czerwona papryka 1 wędzona makrela 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Ogrodnik w podróżyPasta z makreli z chrzanem – idealne rybna pasta na kanapki! Kremowa i lekko ostra:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 180 g wędzonej makreli 2 – 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości i przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)całość. Krok po kroku: 1. Oczyścić makrelę 2. Połączyć z resztą składników Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z makreli z chrzanem Artykuł Pasta z makreli z chrzanem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plDomowe pasty kanapkowe to są świetne alternatywy dla kanapek z szynką, albo żółtym serem. Taka domowa pasta z makreli pysznie smakuje na pieczywie do śniadania lub kolacji. Przygotowanie takiej pasty jest szybki i bardzo proste, a co najważniejsze jest o wiele bardziej zdrowsza niż kupiona w sklepie. Do przygotowania takiej pasty potrzebujemy dosłownie kilku składników. Sprawdź przepis na klasyczną pastę(...)jajeczną Składniki 1 średnia makrela 3 jajka 3 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli pęczek szczypiorku sól pieprz 1-2 łyżki majonezu Domowa pasta z makreli – przepis Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Obieramy mięso z makreli, możemy je dodatkowo posiekać nożem, wyczujecie wtedy czy nie zawieruszyła
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać(...)drugi dzień do pracy, jako śniadanie lub lunch. Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec
Moja DelicjaPieczona, faszerowana makrela Pieczona , faszerowana fetą i smażoną cebulką makrela jest po prostu obłędna . Kiedyś już miałam styczność ze świeżą makrelą ale wtedy robiłam na sposób kreolski i niestety mi jakoś nie podeszła . Ten przepis uważam za genialny ,a ryba wychodzi po prostu wyśmienita . Bardzo prosta w wykonaniu , najwięcej cierpliwości , wymaga filetowanie i usuwanie ości co przy odrobinie wprawy także(...)jest trudne Polecam naprawdę miła odmiana na stole składniki na 3 osoby : 3 świeże makrele 1/2 kostki sera feta 2 młode cebule średniej wielkości 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku kilka gałązek trybuli lub natki pietruszki sól , pieprz cytrynowy do smaku olej do spryskania ryby masło do wysmarowania formy Makrele filetujemy zostawiając skórę . Wyciągamy ości . Każdy filet delikatnie solimy , doprawiamy
Ogrodnik w podróżyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4724924710844671", enable_page_level_ads: true }); Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z wędzoną makrelą. Jeżeli szukasz nowego pomysłu na podanie wędzonej makreli, to polecam wypróbować ten przepis, bo sałatka jest bardzo smaczna, sycącą i chyba zdrowa. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: główka małej sałaty lodowej (około(...)innej 200 g twarogu (chudego, tłustego lub półtłustego) 1 wędzona makrela około 350 g jabłek około 200 g selera (po obraniu) na sos: 2 łyżeczki musztardy (użyłam chrzanowej) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka soku z cytryny do smaku sól, pieprz Link do filmiku z przepisem: Sałatka z wędzoną makrelą Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos, by polać
Uwaga Babcia GotujePasta z makreli i twarogu to świetna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. U mnie w domu takie pasty kanapkowe budzą zawsze zadowolenie. Lubimy każdą odmianę od zwykłej kanapki z wędliną. Wędzona makrela jest ogólnie dostępną rybą i dlatego jeżeli chodzi o pastę makrelową to za każdym razem lekko modyfikujemy jej skład. Dzisiejsza pasta kanapkowa jest z dodatkiem twarogu(...)jest to bardzo dobry pomysł na przemycenie nieco nabiału do naszej diety. Nie jest on za bardzo wyczuwalny więc nikt nie kręci nosem:) PASTA Z MAKRELI I TWAROGU 2 makrele wędzone 1 kostka twarogu półtłustego kilka rzodkiewek 1,5 łyżki kaparów 1 cebula dymka ze szczypiorkiem majonez sól i pieprz Makrele oczyścić z ości i rozdrobnić. Zmiksować blenderem ręcznym albo
Pieguskowa KuchniaPasta z makreli z chrzanem – idealne rybna pasta na kanapki! Kremowa i lekko ostra:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 180 g wędzonej makreli 2 – 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości i przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)całość. Krok po kroku: 1. Oczyścić makrelę 2. Połączyć z resztą składników Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z makreli z chrzanem Artykuł Pasta z makreli z chrzanem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plWitam serdecznie Propozycja na bardzo smaczną pastę na kanapki z makrelą z puszki i twarogiem. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu, no i oczywiście bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pasty z makrelą będziemy potrzebować: 400 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 1 puszka filetu z makreli w oleju 1 pęczek szczypiorku do smaku papryka ostra, sól Link(...)filmu z przygotowania : Pasta na kanapki z makrelą Przygotowanie: Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem. Następnie do sera dodaję makrelę razem z olejem i mieszam. Szczypiorek drobno kroję i dodaję do pasty, doprawiam solą, papryką ostrą i całość dokładnie mieszam. Pasta na kanaki z makrelą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia GotujePieczona makrela po kreolsku Świeżą makrelę przyrządzałam po raz pierwszy , przyznaje się bez bicia . Jak ją wyczaiłam w sklepie byłam cała podekscytowana , zdobyczą . Wiele sobie obiecywałam po jej smaku , w końcu w telewizji , zachwalana przez szefów kuchni , jest wysoko cenioną rybą . No ale jak to w telewizji , okazała się mocno przereklamowana , nie jest zła , ale nie wymiata . Może to kwestia(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka
Ogrodnik w podróżyPasta rybna z makreli. Czy może być coś prostszego? Świetna na śniadanie i kolację, a także przekąskę. Zwłaszcza z ciepłym pieczywem. Jednak ta pasta rybna z makreli nie ma nic wspólnego z gotowymi, sklepowymi pastami, które są tłuste, zostawiają na języku posmak oleju wątpliwej jakości, a ryby mają w składzie 10 procent. Nasza pasta rybna z makreli, to 100 procent(...)ryby w rybie ;) A ponieważ makrela sama w sobie jest rybą tłustą, u nas nie znajdziecie już dodatkowych tłuszczów w przepisie. Składniki: 2 makrele (razem ok. 35-40 dkg) 1-2 cebule 3-4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, a następnie oddzielić mięso od ości – drąc mięso na małe
Pociąg Do KuchniMakrela to jedna z najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem(...)kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia
Poezja smakuDziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :) Składniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować(...)wody. Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili. Cebulę obrać i pokroić w cienkie kawałki lub małą kostkę. Dodać do warzyw. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Dodać do warzyw. Tuż przed podaniem skropić całość sokiem z cytryny i dobrą oliwą. Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela ma jej sporo. Pieprz też można pominąć. Sałatka może być
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron penne z wędzoną makrelą... Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... Ba! Nawet hala rybna! Najlepszą pod słońcem wędzoną makrelę kupuję w warzywniaku :) Tak było i tym razem. I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie. Polecam na ekspresowy obiad lub kolację. Dodatkowo danie(...)można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Składniki na 2 porcje: 1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki
Pełny talerzWiosenna sałatka z makrelą:) Jem zdrowo: Sałatka z makrelą Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 0,5 dużej marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody listonic_name = "Jem zdrowo: Sałatka z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)garści rukoli 0,5 dużej marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę
CoolinarniePLSmaczna propozycja na szybki obiad z rybą. Makrelę równie dobrze można zastąpić tuńczykiem. Polecam na piątek i nie tylko. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/02/16239/spaghetti-z-makrela&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('5265a246b14dc172e0d5eefe8485b397').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Spaghetti z makrelą Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka listonic
CoolinarniePLPasta z makreli i jajek to szybki pomysł na smaczną, zdrową kolację. Pasta kanapkowa z makreli to typowy klasyk, znana jest praktycznie w każdym domu. Dlaczego pasta z makreli jest tak smaczna? Pasta z makreli to błyskawiczne danie! Przepyszna uniwersalna pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do śniadań lub podwieczorków. Najlepiej smakuje ze świeżym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na pastę z makreli i jajek. Pasta z dodatkiem szczypiorku, łatwa i szybka do przygotowania. Idealna na śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z makreli i jajek. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 średnia makrela wędzona 3 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy makrelę rozdrobnioną, wcześniej pozbawioną ości oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku majonezem, solą oraz pieprzem. Pasta z makreli i jajek to co lubie gotuje i polecam Artykuł Pasta z makreli i jajek. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamodpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka(...)herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana
karmelowyPulchna jajecznica z makrelą wędzoną. Jajecznica z wędzoną makrelą - pyszny przepis. Prosta i szybka jajecznica z wędzoną makrelą, smażona na maśle. Pulchna jajecznica, w dużych kawałkach, z dodatkiem słodkiej śmietanki i posiekanego szczypiorku, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem. Idealna jajecznica z rybą wędzoną - najlepsza z kromką świeżego pieczywa i pomidorami. Składniki potrzebne do przygotowania jajecznicy z wędzoną rybą(...)świeżych jaj 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 30% (może być mleko) 150 g wędzonej makreli obranej ze skóry i ości 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony czarny pieprz odrobina soli dodatkowo: ulubiona sałata pomidory pieczywo Przepis na jajecznicę z wędzoną rybą - krok po kroku: Krok 1. Świeże jaja umyć, wybić do miseczki, rozmieszać ze śmietanką (lub mlekiem), odrobinę
Moja Książka Kucharskasałatka jest prawie tak słynna jak paprykarz. Spróbujcie ją zrobić w domu, a przekonacie się, że wyjdzie dużo lepsza od sklepowej. Super na kanapki. Przepis na sałatkę pikantną z makreli Składniki: 2 makrele wędzone, 2 cebule, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić sałatkę pikantną(...)makreli? Posiekaną cebulę smaż kilka minut na oleju, dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie. Dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, dodaj przecier i musztardę, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Z makreli zdejmij skórę, wyciągnij kręgosłup i pozbądź się widocznych ości. Mięso przełóż do miski. Dodaj
Kulinarna PolskaSałatka z makreli pikantna – bardzo popularny i niedrogi produkt, który możemy kupić w pudełeczkach czy puszkach. W sumie nie wiem czemu nazywa się to sałatką, bo bardziej przypomina ona pastę do pieczywa. Bardzo lubię to danie a że nie jest trudne do przygotowania i wam polecam zrobić od podstaw bo wychodzi jeszcze smaczniejsza niż oryginał no i wiemy(...)jemy PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKRELI PIKANTNĄ Składniki na sałatkę z makreli pikantną: pół małej makreli wędzonej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz ziołowy pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić sałatkę z makreli pikantną: Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy
Dorota Smakujewykorzystuję nie tylko do kanapek, ale faszeruję nimi naleśniki i tortille. Po więcej przepisów zajrzyjcie do działu Przepisy na pasty do chleba Smacznego! PRZEPIS NA PASTĘ Z JAJEK I MAKRELI WĘDZONEJ Składniki na pastę z jajek i makreli wędzonej: 0,5 wędzonej makreli 3 jajka ugotowane na twardo – zobacz wpis Jak ugotować jajka na twardo 3 łyżki majonezu sól(...)pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jak zrobić pastę z jajek i makreli wędzonej: Makrelę obieramy z ości, rozgniatamy widelcem. Jajka ugotowane na twardo i ostudzone, obieramy ze skorupki, ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Rybę i jajka mieszamy z majonezem, ziołami i przyprawami, doprawiamy do smaku. Artykuł Pasta z jajek
Dorota Smakujekanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane na twardo – 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 200g ogórka zielonego – 80g twarożku delikatnego (u mnie(...)smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu ( u mnie masło klarowane) Por umyć, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ulubionym tłuszczu, wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku
Smaki Arminetego złego, co by na dobre nie wyszło..., ponieważ są doskonałym punktem wyjścia do dalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy(...)jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe
blog.moje-pasje.infoNaprawde zachęcam do jedzenia ryb. Na blogu ukazał się już przepis z wędzoną makrelą ( sałatka z wędzonej makreli) , ale dobrych ryb nigdy dość. Dziś szybka i praktyczna pasta z makreli. Polecam :) Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki konserwowe/kiszone 1 mała cebula koprek/natka pietruszki 1 łyzka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Makrele dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości. Przekładamy do blendera. Dodajemy cebule i ogórki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko miksujemy. Schładzamy przynajmniej 1 godzinę w lodówce
Smaki NataliiBardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję(...)nadaje kremowej struktury i lekkości paście, a rzodkiewka fajnie przełamuje tę delikatność dzięki swojej chrupkości, ogólnie całość bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania- nawet jak nie jesteś wielbicielem wędzonej makreli :) * wędzona makrela- około 200 * serek śmietankowy- 200 g * rzodkiewka- 5 średnich szt. * szczypior- pół pęczka (plus do posypania) * sól, pieprz- do smaku Serek przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną makrelę, drobno
Kraina Miodem PłynącaKolejna pasta idealna na śniadanie to pasta z makreli. Bardzo lubię taką pastę, gdyby jeszcze makrela była bez ości to byłoby idealnie. Samo obieranie z ości jest mocno czasochłonne, ale potem smak nadrabia wszytko! Dzieciom też bardzo smakuje, nawet nie przeszkadzała im surowa cebula pokrojona w kostkę ;) 1 wędzona makrela kawałek czerwonej papryki 0,5 cebuli 2 ugotowane żółtka(...)całe jajka) 1 ogórek kiszony 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i rozdrobnić w miseczce. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemakrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak(...)pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko, niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele 2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz sposób wykonania Tuszki makreli myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, oraz pieprzem
Miód i pieprzMakrela jest jedną z najczęściej spotkanych przeze mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU(...)SUSZONYCH POMIDORÓW Składniki: - 2 makrele - pęczek pietruszki - 6 suszonych pomidorów - 60 mililitrów oleju z suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - sól Przygotowanie: Makrele dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy ich skórę (trzeba uważać, żeby nie naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym
Życie zamknięte w smakuBardzo prosty przepis. W kilka chwil. Kilka lat temu kupilam świeże makrele. Usmażyłam zwyczajnie na patelni. Była okropna i wyladowała w zeszycie z napisem - NIGDY nie kupuj makreli świeżej. Była bardzo tłuska i czułam się po niej długo źle. Teraz będąc na wakacjach, na obiad do wyboru podano makrelę. Myślę sobie: wyglada fajnie, wezmę(...)pamietałam moje samopoczucie. Trochę się obawiałam. Wziełam, zaryzykowałam. Czułam się w porządku. Przyjechałam do domu i ... kupiłam makrelę. Upiekłam. I teraz Wam polecam. Ale nie smażcie w tłuszczu;) Przynajmniej te osoby z wrażliwymi brzuszkami:) świeże makrele sól pieprz oliwa z oliwek cytryna Umyj makrele i dopraw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
AZgotuj!