makrela - 1690 przepisów (strona:14/113)

Pasta z wędzonej makreli 15

Makrela to popularna ryba w Polsce. Często wykorzystujemy ją jako dodatek do sałatek czy składnik past. Świeża makrela jest stosunkowo trudno dostępna, dlatego najczęściej sięgamy po wędzoną rybę. Makrela to ryba tłusta i bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D oraz selenu. Ma jednak także tendencję do kumulowania rtęci, dlatego zaleca się unikanie(...)spożycia kobietom w ciąży i karmiącym. Pasta z wędzonej makreli - przepis Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne: wędzona makrela, 2 kiszone ogórki, 2 jajka, 200g twarogu półtłustego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. 1. Jajka ugotuj na twardo. 2. Makrelę obierz ze skóry i ości, rozdrobnij widelcem. 3. Ogórki pokrój w plastry. 4. Wszystkie składniki zblenduj

Z notatnika dietetyka
Kolorowa sałatka na kanapki 21

Sałatka z wędzonej makreli świetnie pasuje na kanapki. Jeśli lubicie pasty na kanapki to polubicie też kanapki nadziewane sałatką. Ta sałatka zawiera pokrojone warzywa i rozdrobnioną rybę, które wymieszałam z majonezem i przyprawami. Bardzo lubię sałatki z majonezem. Przyrządzam je często jako nadzienie do kanapek. Taką sałatkę na kanapki można przyrządzić z obiadowych resztek, czy tuńczyka z puszki. Ja akurat(...)wypróbowałam wędzoną makrelę, soczystą i delikatną w smaku. Wędzona makrela jest bardzo pożywna i zdrowa, zresztą jak wszystkie inne ryby . Pasuje nie tylko do sałatki z majonezem ale też do makaronu z pesto . Sałatkę wykorzystałam na kanapki z chleba tostowego , domowej roboty. Można nią też nadziać bagietki , czy bułki . Takie kanapki to wypas! Moja rodzina bardzo je lubi. Dlatego często

codojedzenia
Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki 31

vote) Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Dobry na wyjazdy bez lodówki Paprykarz to pyszne danie ale niestety pod warunkiem, że zrobiony w domu. Paprykarze komercyjne niestety często mają przerażający skład. Bywa też, że po otwarciu puszki czy słoika zapach oraz dziwne kawałki czegoś niezidentyfikowanego, odbierają nam na niego apetyt. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować sobie własną, domową wersję tego(...)pysznego dodatku. Dzisiaj prezentuję opcję z wędzoną makrelą. Paprykarz ten jest smakowity, a włożony do słoika i wysterylizowany w szybkowarze, może stać nawet dwa lata w spiżarce składniki: 2,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 1 marchewka średniej wielkości ćwiartka selera korzeniowego jedna średniej wielkości pietruszka 2 cebule 1 duża czerwona papryka 1 wędzona makrela 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Pasta z makreli z chrzanem 37

Pasta z makreli z chrzanem – idealne rybna pasta na kanapki! Kremowa i lekko ostra:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 180 g wędzonej makreli 2 – 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości i przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)całość. Krok po kroku: 1. Oczyścić makrelę 2. Połączyć z resztą składników Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z makreli z chrzanem Artykuł Pasta z makreli z chrzanem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Domowa, szybka pasta z makreli 66

Domowe pasty kanapkowe to są świetne alternatywy dla kanapek z szynką, albo żółtym serem. Taka domowa pasta z makreli pysznie smakuje na pieczywie do śniadania lub kolacji. Przygotowanie takiej pasty jest szybki i bardzo proste, a co najważniejsze jest o wiele bardziej zdrowsza niż kupiona w sklepie. Do przygotowania takiej pasty potrzebujemy dosłownie kilku składników. Sprawdź przepis na klasyczną pastę(...)jajeczną Składniki 1 średnia makrela 3 jajka 3 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli pęczek szczypiorku sól pieprz 1-2 łyżki majonezu Domowa pasta z makreli – przepis Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Obieramy mięso z makreli, możemy je dodatkowo posiekać nożem, wyczujecie wtedy czy nie zawieruszyła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 56

Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać(...)drugi dzień do pracy, jako śniadanie lub lunch. Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec

Moja Delicja
Pieczona ,faszerowana makrela 95

Pieczona, faszerowana makrela Pieczona , faszerowana fetą i smażoną cebulką makrela jest po prostu obłędna . Kiedyś już miałam styczność ze świeżą makrelą ale wtedy robiłam na sposób kreolski i niestety mi jakoś nie podeszła . Ten przepis uważam za genialny ,a ryba wychodzi po prostu wyśmienita . Bardzo prosta w wykonaniu , najwięcej cierpliwości , wymaga filetowanie i usuwanie ości co przy odrobinie wprawy także(...)jest trudne Polecam naprawdę miła odmiana na stole składniki na 3 osoby : 3 świeże makrele 1/2 kostki sera feta 2 młode cebule średniej wielkości 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku kilka gałązek trybuli lub natki pietruszki sól , pieprz cytrynowy do smaku olej do spryskania ryby masło do wysmarowania formy Makrele filetujemy zostawiając skórę . Wyciągamy ości . Każdy filet delikatnie solimy , doprawiamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z makrelą wędzoną pyszna i sycąca 189

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4724924710844671", enable_page_level_ads: true }); Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z wędzoną makrelą. Jeżeli szukasz nowego pomysłu na podanie wędzonej makreli, to polecam wypróbować ten przepis, bo sałatka jest bardzo smaczna, sycącą i chyba zdrowa.  Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: główka małej sałaty lodowej (około(...)innej 200 g twarogu (chudego, tłustego lub półtłustego) 1 wędzona makrela około 350 g jabłek około 200 g selera (po obraniu) na sos: 2 łyżeczki musztardy (użyłam chrzanowej) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka soku z cytryny do smaku sól, pieprz  Link do filmiku z przepisem: Sałatka z wędzoną makrelą   Przygotowanie:  Najpierw przygotuję sos, by polać

Uwaga Babcia Gotuje
PASTA Z MAKRELI I TWAROGU 110

Pasta z makreli i twarogu to świetna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. U mnie w domu takie pasty kanapkowe budzą zawsze zadowolenie. Lubimy każdą odmianę od zwykłej kanapki z wędliną. Wędzona makrela jest ogólnie dostępną rybą i dlatego jeżeli chodzi o pastę makrelową to za każdym razem lekko modyfikujemy jej skład. Dzisiejsza pasta kanapkowa jest z dodatkiem twarogu(...)jest to bardzo dobry pomysł na przemycenie nieco nabiału do naszej diety. Nie jest on za bardzo wyczuwalny więc nikt nie kręci nosem:) PASTA Z MAKRELI I TWAROGU 2 makrele wędzone 1 kostka twarogu półtłustego kilka rzodkiewek 1,5 łyżki kaparów 1 cebula dymka ze szczypiorkiem majonez sól i pieprz Makrele oczyścić z ości i rozdrobnić. Zmiksować blenderem ręcznym albo

Pieguskowa Kuchnia
Pasta z makreli z chrzanem 150

Pasta z makreli z chrzanem – idealne rybna pasta na kanapki! Kremowa i lekko ostra:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 180 g wędzonej makreli 2 – 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości i przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)całość. Krok po kroku: 1. Oczyścić makrelę 2. Połączyć z resztą składników Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z makreli z chrzanem Artykuł Pasta z makreli z chrzanem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pyszna Pasta Na Kanapki z Makrelą z Puszki i Twarogiem 215

Witam serdecznie Propozycja na bardzo smaczną pastę na kanapki z makrelą z puszki i twarogiem. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu, no i oczywiście bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pasty z makrelą będziemy potrzebować: 400 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 1 puszka filetu z makreli w oleju 1 pęczek szczypiorku do smaku papryka ostra, sól Link(...)filmu z przygotowania : Pasta na kanapki z makrelą Przygotowanie: Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem. Następnie do sera dodaję makrelę razem z olejem i mieszam. Szczypiorek drobno kroję i dodaję do pasty, doprawiam solą, papryką ostrą i całość dokładnie mieszam. Pasta na kanaki z makrelą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona makrela po kreolsku 164

Pieczona makrela po kreolsku Świeżą makrelę przyrządzałam po raz pierwszy , przyznaje się bez bicia . Jak ją wyczaiłam w sklepie byłam cała podekscytowana , zdobyczą . Wiele sobie obiecywałam po jej smaku , w końcu w telewizji , zachwalana przez szefów kuchni , jest wysoko cenioną rybą . No ale jak to w telewizji , okazała się mocno przereklamowana , nie jest zła , ale nie wymiata . Może to kwestia(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 tuszki świeżej makreli marynata : 1/2 kostki masła 1 łyżka papryki słodkiej – mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka ziaren, mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka miodu – kopiasta 1 łyżka

Ogrodnik w podróży
Pasta rybna z makreli 100

Pasta rybna z makreli. Czy może być coś prostszego? Świetna na śniadanie i kolację, a także przekąskę. Zwłaszcza z ciepłym pieczywem. Jednak ta pasta rybna z makreli nie ma nic wspólnego z gotowymi, sklepowymi pastami, które są tłuste, zostawiają na języku posmak oleju wątpliwej jakości, a ryby mają w składzie 10 procent. Nasza pasta rybna z makreli, to 100 procent(...)ryby w rybie ;) A ponieważ makrela sama w sobie jest rybą tłustą, u nas nie znajdziecie już dodatkowych tłuszczów w przepisie. Składniki: 2 makrele (razem ok. 35-40 dkg) 1-2 cebule 3-4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, a następnie oddzielić mięso od ości – drąc mięso na małe

Pociąg Do Kuchni
Makrela w teriyaki 157

Makrela to jedna z najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem(...)kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia

Poezja smaku
Sałata z makrelą i warzywami 155

Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :) Składniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować(...)wody. Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili. Cebulę obrać i pokroić w cienkie kawałki lub małą kostkę. Dodać do warzyw. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Dodać do warzyw. Tuż przed podaniem skropić całość sokiem z cytryny i dobrą oliwą.  Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela ma jej sporo. Pieprz też można pominąć. Sałatka może być

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron penne z wędzoną makrelą 98

Makaron penne z wędzoną makrelą... Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... Ba! Nawet hala rybna! Najlepszą pod słońcem wędzoną makrelę kupuję w warzywniaku :) Tak było i tym razem. I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie. Polecam na ekspresowy obiad lub kolację. Dodatkowo danie(...)można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Składniki na 2 porcje: 1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki

Pełny talerz
Jem zdrowo: Sałatka z makrelą 314

Wiosenna sałatka z makrelą:) Jem zdrowo: Sałatka z makrelą Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 0,5 dużej marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody listonic_name = "Jem zdrowo: Sałatka z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)garści rukoli 0,5 dużej marchewki 0,5 średniej makreli 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka sosu koperkowego do sałatek Knorr 1 łyżka wody " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Marchew i ser trzemy na grubych oczkach. Szczypiorek siekamy, rybę pozbywamy ości i kroimy na mniejsze części. Układamy rukolę, makrelę, szczypiorek, marchewkę

CoolinarniePL
Spaghetti z makrelą 146

Smaczna propozycja na szybki obiad z rybą. Makrelę równie dobrze można zastąpić tuńczykiem. Polecam na piątek i nie tylko. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/02/16239/spaghetti-z-makrela&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('5265a246b14dc172e0d5eefe8485b397').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Spaghetti z makrelą Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka listonic

CoolinarniePL
Pasta z makreli 73

Pasta z makreli i jajek to szybki pomysł na smaczną, zdrową kolację. Pasta kanapkowa z makreli to typowy klasyk, znana jest praktycznie w każdym domu. Dlaczego pasta z makreli jest tak smaczna? Pasta z makreli to błyskawiczne danie! Przepyszna uniwersalna pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do śniadań lub podwieczorków. Najlepiej smakuje ze świeżym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z makreli i jajek. 28

Przepis na pastę z makreli i jajek. Pasta z dodatkiem szczypiorku, łatwa i szybka do przygotowania. Idealna na śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasta z makreli i jajek. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 średnia makrela wędzona 3 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy makrelę rozdrobnioną, wcześniej pozbawioną ości oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku majonezem, solą oraz pieprzem. Pasta z makreli i jajek to co lubie gotuje i polecam Artykuł Pasta z makreli i jajek. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 76

odpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka(...)herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana

karmelowy
JAJECZNICA Z RYBĄ WĘDZONĄ 83

Pulchna jajecznica z makrelą wędzoną. Jajecznica z wędzoną makrelą - pyszny przepis.    Prosta i szybka jajecznica z wędzoną makrelą, smażona na maśle. Pulchna jajecznica, w dużych kawałkach,  z dodatkiem słodkiej śmietanki i posiekanego szczypiorku, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem. Idealna jajecznica z rybą wędzoną - najlepsza z kromką świeżego pieczywa i pomidorami. Składniki potrzebne do przygotowania jajecznicy z wędzoną rybą(...)świeżych jaj 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 30% (może być mleko) 150 g wędzonej makreli obranej ze skóry i ości 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony czarny pieprz odrobina soli dodatkowo: ulubiona sałata pomidory pieczywo Przepis na jajecznicę z wędzoną rybą - krok po kroku: Krok 1. Świeże jaja umyć, wybić do miseczki, rozmieszać ze śmietanką (lub mlekiem), odrobinę

Moja Książka Kucharska
Domowa sałatka pikantna z makreli do chleba. PRZEPIS 111

sałatka jest prawie tak słynna jak paprykarz. Spróbujcie ją zrobić w domu, a przekonacie się, że wyjdzie dużo lepsza od sklepowej. Super na kanapki. Przepis na sałatkę pikantną z makreli Składniki: 2 makrele wędzone, 2 cebule, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić sałatkę pikantną(...)makreli? Posiekaną cebulę smaż kilka minut na oleju, dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie. Dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, dodaj przecier i musztardę, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Z makreli zdejmij skórę, wyciągnij kręgosłup i pozbądź się widocznych ości. Mięso przełóż do miski. Dodaj

Kulinarna Polska
Sałatka z makreli pikantna 68

Sałatka z makreli pikantna – bardzo popularny i niedrogi produkt, który możemy kupić w pudełeczkach czy puszkach. W sumie nie wiem czemu nazywa się to sałatką, bo bardziej przypomina ona pastę do pieczywa. Bardzo lubię to danie a że nie jest trudne do przygotowania i wam polecam zrobić od podstaw bo wychodzi jeszcze smaczniejsza niż oryginał no i wiemy(...)jemy PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKRELI PIKANTNĄ Składniki na sałatkę z makreli pikantną: pół małej makreli wędzonej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz ziołowy pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić sałatkę z makreli pikantną: Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy

Dorota Smakuje
Pasta z jajek i makreli wędzonej 74

wykorzystuję nie tylko do kanapek, ale faszeruję nimi naleśniki i tortille. Po więcej przepisów zajrzyjcie do działu Przepisy na pasty do chleba Smacznego! PRZEPIS NA PASTĘ Z JAJEK I MAKRELI WĘDZONEJ Składniki na pastę z jajek i makreli wędzonej: 0,5 wędzonej makreli 3 jajka ugotowane na twardo – zobacz wpis Jak ugotować jajka na twardo 3 łyżki majonezu sól(...)pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jak zrobić pastę z jajek i makreli wędzonej: Makrelę obieramy z ości, rozgniatamy widelcem. Jajka ugotowane na twardo i ostudzone, obieramy ze skorupki, ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Rybę i jajka mieszamy z majonezem, ziołami i przyprawami, doprawiamy do smaku. Artykuł Pasta z jajek

Dorota Smakuje
Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) 124

kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane na twardo – 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 200g ogórka zielonego – 80g twarożku delikatnego (u mnie(...)smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu ( u mnie masło klarowane) Por umyć, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ulubionym tłuszczu, wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku

Smaki Armine
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 120

tego złego, co by na dobre nie wyszło..., ponieważ są doskonałym punktem wyjścia do dalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy(...)jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe

blog.moje-pasje.info
Pasta z wędzonej makreli 124

Naprawde zachęcam do jedzenia ryb. Na blogu ukazał się już przepis z wędzoną makrelą ( sałatka z wędzonej makreli) , ale dobrych ryb nigdy dość. Dziś szybka i praktyczna pasta z makreli. Polecam :) Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki konserwowe/kiszone 1 mała cebula koprek/natka pietruszki 1 łyzka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Makrele dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości. Przekładamy do blendera. Dodajemy cebule i ogórki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko miksujemy. Schładzamy przynajmniej 1 godzinę w lodówce

Smaki Natalii
Pasta z makreli, serka i rzodkiewki 149

Bardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję(...)nadaje kremowej struktury i lekkości paście, a rzodkiewka fajnie przełamuje tę delikatność dzięki swojej chrupkości, ogólnie całość bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania- nawet jak nie jesteś wielbicielem wędzonej makreli :) * wędzona makrela- około 200 * serek śmietankowy- 200 g * rzodkiewka- 5 średnich szt. * szczypior- pół pęczka (plus do posypania) * sól, pieprz- do smaku Serek przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną makrelę, drobno

Kraina Miodem Płynąca
Pasta z makreli wędzonej 146

Kolejna pasta idealna na śniadanie to pasta z makreli. Bardzo lubię taką pastę, gdyby jeszcze makrela była bez ości to byłoby idealnie. Samo obieranie z ości jest mocno czasochłonne, ale potem smak nadrabia wszytko! Dzieciom też bardzo smakuje, nawet nie przeszkadzała im surowa cebula pokrojona w kostkę ;) 1 wędzona makrela kawałek czerwonej papryki 0,5 cebuli 2 ugotowane żółtka(...)całe jajka) 1 ogórek kiszony 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i rozdrobnić w miseczce. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 143

makrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak(...)pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko,  niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele  2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz    sposób wykonania Tuszki makreli myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, oraz pieprzem

Miód i pieprz
Makrela pieczona w marynacie z pietruszki, czosnku i suszonych pomidorów 147

Makrela jest jedną z najczęściej spotkanych przeze mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU(...)SUSZONYCH POMIDORÓW  Składniki: - 2 makrele - pęczek pietruszki - 6 suszonych pomidorów - 60 mililitrów oleju z suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - sól Przygotowanie: Makrele dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy ich skórę (trzeba uważać, żeby nie naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym

Życie zamknięte w smaku
Świeża makrela pieczona 161

Bardzo prosty przepis. W kilka chwil.  Kilka lat temu kupilam świeże makrele. Usmażyłam zwyczajnie na patelni.  Była okropna i wyladowała w zeszycie z napisem  - NIGDY nie kupuj makreli świeżej.  Była bardzo tłuska i czułam się po niej długo źle.  Teraz będąc na wakacjach, na obiad do wyboru podano makrelę. Myślę sobie: wyglada fajnie, wezmę(...)pamietałam moje samopoczucie. Trochę się obawiałam. Wziełam, zaryzykowałam.  Czułam się w porządku. Przyjechałam do domu i ... kupiłam makrelę.  Upiekłam. I teraz Wam polecam. Ale nie smażcie w tłuszczu;) Przynajmniej te osoby z wrażliwymi brzuszkami:)   świeże makrele  sól pieprz oliwa z oliwek cytryna  Umyj makrele i  dopraw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

AZgotuj!