Makrele najczęściej zjadamy w formie wędzonej, bo do takowej mamy wszyscy z reguły dostęp. Świeżą makrelę jadłam po raz pierwszy dopiero tutaj, w UK. I ... zakochałam się dosłownie w jej smaku 😍 Nie wspomnę już o walorach odżywczych tej pysznej rybki ... Przepis jest prosty, bo taka ryba wg mnie nie wymaga nakładu jakiś wyszukanych dodatków czy przypraw 😃 Składniki: świeże makrele(...)cytryny sól pieprz ziołowy koperek majeranek drobno pokrojona cebulka kilka wiórków masła Wykonanie: Makrele czyścimy. Osuszamy. Na każdej robimy kilka skośnych nacięć. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Solimy z obu stron i posypujemy pieprzem ziołowym. Posiekaną drobno cebulkę mieszamy z koperkiem, majerankiem i solą. Wnętrze każdej ryby "napychamy" tak przygotowaną mieszanką. Niewielką ilością nacieramy też wierzch ryby. Na wierzchu każdej
Walijskie PichcenieDomowy paprykarz z makrelą wędzoną. Świetna i szybka propozycja na pyszne śniadanie. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 250 g makreli wędzonej 100 g ryżu 500 g przecieru pomidorowego 2 duże marchewki 2 cebule 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki(...)ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do podsmażonej cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym. 4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy. 5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania
karolgotujePaprykarz z makreli / Polish Smocked Mackerel Spread Pamiętacie jeszcze paprykarz na kanapki? Dziś polecam go w znacznie zdrowszej i o wiele smaczniejszej niż sklepowa wersji. Paprykarz z wędzonej makreli to ciekawy pomysł na inną niż wszystkie pastę kanapkową. Jeśli nie przepadacie za makrelą, użyjcie innej wędzonej ryby. W wersji luksusowej sprawdzi się wędzony na gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju(...)kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam Masala, pieprz cayenne, moja ukochana mielona wanilia, pasta migdałowa i miód akacjowy. Już niebawem przepisy na na blogu:) Przepis na paprykarz z makreli: wędzona makrela, 1-2 marchewki, korzeń pietruszki, ok. 125 g koncentratu pomidorowego, cebula, ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, opcjonalnie listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól
Lekcje w kuchniwymieszać jogurtem naturalnym,dodać natkę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą wypełnić połówki jajek. Na wierzch posypać natka i miętą Farsz z wędzonym łososiem lub makrelą 5 jaj ugotowanych na twardo 70 g wędzonego łososia lub makreli łyżka majonezu 2 łyżeczki jogurtu łyżeczka soku z cytryny i trochę skórki posiekany szczypiorek na wierch(...)łyżeczki posiekanych kaparów sól i pieprz Jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać bardzo drobno pokrojonego łososia lub makrelę, kapary i szczypiorek. Dodać majonez,jogurt, sok z cytryny i skórkę. Wymieszać dodając sól, pieprz. Połówki jajek wypełnić masą i posypać szczypiorkiem. Farsz z brokułem, pstrągiem lub makrelą i awokado 1/2 miękkiego awokado
AZgotuj!Domowe wędzone makrele - nie ma nic lepszego niż ciepła ryba prosto z wędzarni, lub później na zimno do pasty lub sałatki. Przepis już znacie z bloga - identycznie robiłam pstrągi , lecz tym razem udało mi się zakupić świeże makrele, zrobić zdjęcia to i przepis powtórzę :) W ten sposób można przygotować nie tylko makrelę, ale również pstrągi, halibuta lub łososia (o hodowlanym(...)Facebooku Wędzenie Bez Tajemnic, w szczególności Łukaszowi za przepis bazowy, Mateuszowi za zebranie wszystkich wskazówek w całość i Radkowi za podpowiedź o nocnym zasoleniu. Serdecznie polecam! Składniki: świeże makrele sól kamienna gruboziarnista, niejodowana Przygotowanie: Świeże makrele wypatroszyć i odciąć głowy, jeśli pozostawiamy głowy - wyciąć skrzela i oczy, ryby umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wypatroszone i umyte ryby solimy: solenie przez
Kocham..lubię..gotuję..Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli to pomysł na niezwykle smaczną przystawkę czy też przekąskę. Bakłażan sam w sobie jest bardzo delikatny w smaku, dlatego w połączeniu z pikantna pastą z makreli tworzy idealny duet a przy tym zdrowy – bakłażany warto jeść! PRZEPIS NA GRILLOWANY BAKŁAŻAN Składniki na grillowany bakłażan: 2 małe bakłażany pół małej makreli wędzonej(...)kilka chwil dosłownie na grillu tradycyjnym lub elektrycznym czy n patelni grillowej, tak by leciutko zmiękł, ale pozostał jędrny. Grillowane plastry bakłażana przekładamy na półmisek i smarujemy pasta z makreli. Artykuł Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeWitam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis, na pastę z makrelą wędzoną i awokado. Pasta jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie nadaje się do pieczywa. Do przygotowania pasty będziemy potrzebowali: makrela wędzona 2 awokado 2 szalotki (można dodać czerwoną cebulę) 3 jajka ugotowane na twardo około 3 łyżek jogurtu naturalnego kremowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)Pasta z makreli wędzonej i awokado Przygotowanie: Jajka ścieram na tarce o grubych oczkach. Szalotkę lub czerwoną cebulę drobniutko kroję i dodaję do jajek. Obrane awokado drobniutko kroję i dodaję do jajek. Makrelę obieram z ości i dodaję do pozostałych składników. Na koniec dodaję około 3 łyżek jogurtu, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia GotujeZastanawiacie się, co pysznego podać na sobotnie śniadanie albo na treściwy podwieczorek dla dzieciaków? Oto ekspresowa propozycja Agaty na dzisiaj, czyli pasta z wędzonej makreli. Klasyka, którą warto umieścić w smakowitych kontekstach. Pasta ta idealnie posmakuje podana na domowych bułkach, których mamy sporo na naszym blogu. Świetnie też nadaje się jako baza dla kanapek zabieranych na wycieczki. Warzywa i ryby(...)porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek we własnym ogrodzie lub na targu, ale jeśli go nie mamy, to wystarczy koperek suszony czy mrożony. Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela kiszony ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 małej cebulki kilka nitek szczypiorku kilka gałązek świeżego koperku 3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli
KulinarneImpresje.plWspaniałe i zdrowe śniadanie. Można jeść ją łyżką z miseczki, posmarować nią tosty czy świeże poranne bułeczki. Makrela sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowo tłuściutka, ale po dodaniu do niej kilku składników i zmiksowaniu staje się jeszcze bardziej magiczna w smaku. Pasta jest bardzo aromatyczna, dzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie(...)gdyż jakość składników ma znaczenie i zawsze wpływa na jakość smaku. Składniki: 1 średnia wędzona makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego twardego koziego sera 3 łyżki dobrego jakościowo ketchupu pikantnego przyprawy: wedle uznania – sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, słodka papryka trochę świeżej natki pietruszki lub koperku do smacznej dekoracji Jak przyrządzić? – makrelę oczyszczamy z ości
Zasmakuj Kuchnipowiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy. Zachęcam do jej wypróbowania Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi Składniki: dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia(...)kolory, botwinka i szpinak baby) pół ogórka szklarniowego 4-5 rzodkiewek 3 jajka na twardo około 100 g wędzonej makreli 2-3 garści płatków kukurydzianych Lubella świeżo mielony pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę
PatiGotujeZbliża się międzynarodowy dzień makaronu. Makaron na obiad bardzo często u nas gości. Proponuję pesto bucatini z wędzoną makrelą i pomidorami. Jest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam(...)gryczanej. Świetnie smakują makarony z fasoli lub soi. Podobnie jak makaron gryczany są bezglutenowe. Makaron to wdzięczny produkt do jedzenia ale i do fotografowania, nie sądzicie? Pesto bucatini z makrelą Składniki: na 2 porcje 150 g bucatini lub innego makaronu, waga sucha 4 łyżki pesto 1 mała makrela, wędzona w całości 250 g pomidorów koktajlowych 2 łyżki rozdrobnionego parmezanu Pesto
codojedzeniaMakrela to dość tłusta ryba, jednak pod względem dietetycznym spożywana w umiarkowanych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu np. kwasy tłuszczowe omega 3 mogą spowolnić procesy starzenia się komórek, również obniżyć poziom trójglicerydów. Dlaczego w umiarkowanych ilościach i ile to jest? Wędzona makrela może zawierać nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem(...)jest jak najbardziej bezpieczna przy zróżnicowanej diecie. Składniki: kalafior szklanka ciecierzycy (sucha lub puszka 400g) wędzona makrela sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek połowa pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Kalafiora podziel na różyczki. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20 minut
wysmienityplacki z jajek i żółtego sera znajdziecie tu - klik , a ich wzbogaconą wersję tu - klik . Uwielbiam je i dość często robię! Ostatnio mi i mojemu mężowi posmakowały placki z makrelą. Dodałam jej naprawdę sporo i wyszły rewelacyjne, więc polecam Wam podwojenie ilości podanych składników. Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę. U mnie znikają(...)Polecam! (8 sztuk) 2 jajka 25g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli 1 słoiczek makreli w oleju (użyłam makreli Seko ; pojemność słoika - 190g) Ponadto: olej do smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć
Di gotujerokiem. Na obiad jemy całe lub filetowane, na śniadanie pasty lub słoiki. Najczęściej wyjadamy takie prosto ze słoiczka ale jak sytuacja zmusi przygotowuję jakąś przekąskę na bazie śledzika lub makreli. Tak było i tym razem. Dzwonią znajomi że będą u nas, pomyślałam, przecież mam jeszcze tyle czasu to zdążę coś przygotować, ale oni nie powiedzieli że będą za 10 minut(...)ruch poszła kasza kuskus bo przecież ona jest błyskawiczna, kilka dodatków i najnowsza przesyłka od SEKO, czyli makrela w oleju! Składniki: Makrela dzwonka w oleju 190 g olej ze słoiczka po makreli 100 gram kaszy kuskus 1 szalotka 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Kasze kuskus wsypujemy do większej miśki i zalewamy wrzątkiem
Życie zaczyna się w kuchniPasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków. Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów: - z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku(...)dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki: 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane na twardo 100 g serka naturalnego 2 suszone pomidory opcjonalnie: 1/2 soku z cytryny sól, pieprz do smaku gotową pastę można
Zasmakuj Kuchni