pozostaje nam walka o brąz, zawsze to jednak niedosyt. Wiedząc o tym, że nie będzie mi się chciało siedzieć w sobotę (śniadaniowo) w kuchni, stanęło na wędzonej makreli. Najczęściej zajadamy się nią, dodając do niej cebulę i kiszone ogórki. Dziś miałam ochotę na suszone pomidory, więc stanęło właśnie na nich. Do tego doszło sporo natki, trochę oliwy i dużo świeżo(...)pieprzu. Dla mnie – wypas. Kiedyś muszę pokombinować z innymi ziołami, ciągle jednak ograniczam się tylko do natki. Jakoś tak ryba i pietruszka, pasi i już. Składniki: 1 wędzona makrela 4 suszone pomidory z zalewy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy extra virgin pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, wrzucamy
Kardamonovyładne przegięcie. Na dodatek dziś mam mega lenia, leżę i pachnę, nie oczekujcie więc kwiecistej rozprawki. Napisać coś trzeba, więc wrzucam szybki post. Na śniadanie raczyliśmy się naszą ulubioną makrelą. Tym razem z marynowaną chili i szczypiorkiem. Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marynowane chili 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę chili (ja użyłam 1 małej okrągłej, pozbywając się pestek), szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. U mnie mieszanie trwa krótko, dlatego pasta nie ma postaci pasty. Tak lubię. Zróbcie jak lubicie. Artykuł Pasta z makreli z marynowaną chili
Kardamonovyzawsze sprawdzone, z dobrym składem, kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną cebulę i ogórek. I tak, mając w domu makrelę, postanowiłam zrobić z niej pastę, która będzie mi przypominała rozdrobnione na śmierć szprotki. Wyszło pięknie. Składniki: 1 wędzona makrela 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól pieprz Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę cebulę i ogórek, koncentrat, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie do kanapek z pastą dołożyć dodatkowo koperek. Artykuł Pomidorowa pasta z makreli pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą (jak i każda inna) jak zwykle najlepiej wchodzi na śniadanie. Na kolację też zagra, ale jakoś my zawsze jemy ją jednak rano. Ostatnio robię je dość często, ale jemy je jedynie we dwójkę. Tola póki co nie toleruje jajek. Nie, to nie alergia, to niechcieizm. Nie to nie, może za jakiś czas(...)wtedy nie będę miała takich rozkmin. Taki jest plan. Będą szczęśliwe i szczodre. No dobra, nie muszą być szczodre, ale muszą być bardzo bardzo szczęśliwe. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) Jajka wkładamy do garnka z wodą, gotujemy od zagotowania
Kardamonovydzieciństwa. Ta pasta to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, oraz imprezowa przekąska. Podana na małych, słonych krakersach będzie również ulubioną przekąska waszych gości. SKLADNIKI: 200 G WĘDZONEJ MAKRELI 150 TWAROGU ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 2 ŁYŻKI MAJONEZU 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY GARŚĆ POSIEKANEGO SZCZYPIORKU GARŚĆ POSIEKANEJ PIETRUSZKI SÓL I PIEPRZ DO SMAKU ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE(...)MAKRELI USUNĄĆ SKÓRĘ. W MISCE ZA POMOCĄ WIDELCA LUB RĘCZNEGO BLENDERA, ROZDROBNIĆ MAKRELE I TWARÓG. DODAĆ MUSZTARDĘ, SOK Z CYTRYNY ORAZ MAJONEZ. DOBRZE WYMIESZAĆ. NA KONIEC DODAĆ PIETRUSZKĘ I SZCZYPIOR. DOPRAWIĆ DO SMAKU. PODAWAĆ NA KANAPKACH LUB KRAKERSACH. ŚWIETNA NA CO DZIEŃ I NA PRZYJĘCIA. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitaprzekąskę …na śniadanie …na kolację …na postne dni „bez mięsa” Bardzo prosta pasta z jajkiem i makrelą z puszki To bardzo smaczny i szybki sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Świetnie smakuje z chlebem i bułeczkami, a „osobom bezglutenowym” polecam podanie pasty z pieczywem gryczanym, kukurydzianym, ryżowym lub z komosy. Pomysły na śniadanie(...)Muffiny śniadaniowe ** Jajka faszerowane tuńczykiem ** Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego ** Sałatka Caprese (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skład: 1 puszka filetów z makreli w oleju lub w sosie własnym (170 g) 3 jajka ugotowane na twardo mała cebulka szczypiorek łyżka majonezu sól i pieprz Makrelę wyjmij z oleju, przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Cebulę, szczypiorek i jajka drobno posiekaj
Kulinarny S.O.S.przypadku kategorii „ryby do uniknięcia”, zaleca się w ogóle rezygnację z konsumpcji. Zobacz jakie ryby należą do poszczególnych grup Zły wybór – ryby, których jedzenia lepiej unikać Królewska makrela (nie mylić z powszechnie dostępną w Polsce makrelą z Bałtyku) Rekin Merlin Miecznik Okoniowiec (tuna bigeye) Płytecznik (tilefish) Gardłosz atlantycki Dobry wybór (jedna porcja tygodniowo) Halibut Hiszpańska makrela Karp Lucjan Szczupak(...)najpopularniejszych ryb w Polsce, Jak często można jeść tę rybę? 2-3 razy w tygodniu Anchovy Barwena Dorsz Flądra Kalmary Krab Krewetki Langusta Łosoś Łupacz Okoń morski Okoń Ostryga Makrela atlantycka Mintaj Pstrąg Ryba maślana Sardyna Sieja Sola Sum Śledź Tilapia Tuńczyk (świeży, konserwowy) Od czego zależy zawartość rtęci Lista nie jest kompletna i generalnie należy traktować ją jako wskazówkę
Niedzielny kucharzJajka faszerowane pastami rybnymi to kolejna propozycja na odmienienie sposobu podawania wielkanocnych jajek. Tym razem jajka nadziewane są pastami z ryb, a dokładniej z wędzonej makreli, morszczuka i łososia. Pasty do nadziewania jajek przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy do utartych żółtek dodać kawałki wędzonych ryb, doprawić do smaku i ładnie wyporcjować do połówek białek. Jajka faszerowane pastami rybnymi z pewnością(...)znajdą wielu amatorów podczas wielkanocnych rodzinnych spotkań. Udostępnij Jajka faszerowane pastami rybnymi – składniki 9 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego morszczuka 100 g wędzonej makreli 100 g wędzonego łososia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki serka śmietankowego 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka
niecodziennikparySzybka, prosta i pyszna pasta z makreli na kanapkę. Zawsze, jak kupowałam makrelę to jadłam ją z chlebem, do momentu, jak zrobiłam z niej pastę. Teraz pasty rybne goszczą na moim stole bardzo często i uwielbiam je jeść z świeżo wypieczonym chlebem na zakwasie. Jeśli lubisz pasty na kanapkę to wypróbuj też przepis na: - pastę jajeczną z łososiem - pastę(...)wędzonego dorsza - pastę rybną z tuńczykiem i sardynkami Przepis na pastę z makreli: - 1/2 makreli wędzonej - 4 jajka - 150 g serka śmietankowo- twarogowego - 100 g jogurtu greckiego ( w zastępstwie, śmietana gęsta lub majonez) - 1 mała cebulka dymka - dymka - sól morska, czosnek niedźwiedzi Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skórki. Rybę obierz bardzo dokładnie z ości. Całość pognieć na jednolitą
SMYKWKUCHNIGłodni? Co powiecie na kanapki z baaaardzo prostą, fit pastą z makreli i twarogu? 🐟 U nas podana z koperkiem ale możecie do niej wrzucić dowolne zioła - pietruszkę, miętę, a nawet bazylię 🌱 Składniki : 400 g twarogu półtłustego lub chudego 1 wędzona makrela 4 łyżki jogurtu (raczej takiego gęstszego) Sól, pieprz i dowolnie zioła Przygotowanie : Makrele dokładnie obieramy, usuwamy rękami wszystkie(...)ości, robimy to bardzo uważnie. Ręce po rybie najpierw myjemy w zimnej wodzie, następnie w ciepłej z płynem do naczyń/mydłem. W pojemniku/misce kruszymy twaróg. Dodajemy makrelę oraz jogurt. Zioła siekamy. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy
Czarnawisienkabliskich, takie kolorowe finger food znikają w ekspresowym tempie i wcale mnie to nie dziwi. Poza tym, że są pyszne, to jeszcze urocze. Do przygotowania kanapeczek z pastą z makreli użyłam mini sucharków pełnoziarnistych Sonko. Całość udekorowałam ulubionymi warzywami i ziołami, które dodały jeszcze więcej smaku przekąsce :) opakowanie mini sucharków pełnoziarnistych Sonko pasta z wędzonej makreli: ok. 140 g wędzonej(...)makreli bez ości 3 łyżki soku z limonki łyżeczka kwaśnej śmietany łyżeczka majonezu łyżka startego parmezanu pieprz do smaku dodatki: żółta papryka ogórek pomidorki koktajlowe natka pietruszki koperek mięta Oczyszczoną ze skóry i ości rybę miksujemy z resztą składników i doprawiamy pieprzem. Na sucharki nakładamy po łyżeczce pasty. Umyte warzywa kroimy na małe kawałki. Możecie tak jak ja, wyciąć
Mienta blogTarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek posiekanego koperku sól(...)masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Nadzienie: makrelę - oczyszczamy z ości i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe - kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
Ciastka - domowe słodkościPasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione skła The post Pasta z makreli wędzonej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCzas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 1 h Dzisiaj zdecydowałam napisać przepis bez podawania nazwy ryby, ponieważ ja robię z takiej, jaką aktualnie kupię. U
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy