Paprykarz z makreli to pyszny domowej roboty paprykarz. Odkąd zaczęłam przyrządzać go sama to nie kupuję już w sklepie. Przygotowuje się go naprawdę bardzo łatwo. Ten robiłam na bazie bulionu drobiowego, ale można go podlać innym bulionem albo nawet wodą, tylko przyprawić trochę intensywniej. Pamiętać tylko trzeba, by najlepiej solić pod koniec albo zwyczajnie ostrożnie. … Czytaj dalej Paprykarz(...)makreli Artykuł Paprykarz z makreli pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąrożne pasty, żeby urozmaicić nasze codzienne kanapki. Dziś mam dla Was pyszną i bardzo prostą do zrobienia pastę. Pasta rybna z ogórkiem powstała na bazie białego sera i wędzonej makreli. W domu ją uwielbiamy, jest idealna do świeżego domowego chlebka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inni pomysły na pasty do chleba: Pasta buraczana z czerwoną fasolą Ajvar (ajwar) bałkańska(...)wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Pasta rybna z ogórkiem Pasta rybna z ogórkiem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g białego półtłustego sera 1 makrela 1/2 drobno pokrojonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu 2 drobno pokrojone ogórki konserwowe 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry
Kulinarne przygody GatityProsta i smaczna sałatka z aromatyczną, wędzoną makrelą, koperkiem oraz porem, która w tym roku godnie konkurować będzie z łazankami z kapustą i grzybami Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować łazanki, pokroić warzywa a nastepnie połączyć je z kawałkami wędzonej makreli. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną(...)starannie rybę – ważne jest, żeby palcami sprawdzać, czy nie kryją się w niej ości. Wymieszaj delikatnie makaron z kawałkami ryby, cebulą, porem, koperkiem i oliwą. Składniki 1 wędzona makrela pęczek koperku 1 mała cebula 5 cm pora kilka szczypt czarnego pieprzu 2 szczypty soli 4 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu typu łazanki Jeśli spodobał Ci się
Eat me! Fit me!Pomidorowa pasta z makreli – to moja kolejna propozycja na pyszna pastę kanapkową (zobacz również przepis: Pasta z makreli wędzonej i jajek). Uwielbiam ją zwłaszcza ze świeżym pieczywem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Pomido The post Pomidorowa pasta z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekremowego jogurtu naturalnego z mascarpone - sprawdziło się świetnie - do tego stopnia, że robiliśmy już taki sos do sałatki jarzynowej nawet. Wyszło pycha! Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: jajka, wędzona makrela, szczypiorek, koperek, świeży ogórek czerwona cebulka sos chrzanowy: mascarpone, jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz Jajka gotujemy przez 7 minut. Ugotowane zostawiamy do przestudzenia. Makrele dzielimy na kawałki, ogórki kroimy(...)plus dwie łyżeczki chrzanu - ale spróbujcie jak ostry chcecie mieć taki sos. Rozsmarujcie czubatą łyżkę sosu na talerzu, połóżcie połówki jajek, plasterki ogórka, na nie kleksik sosu chrzanowego, kawałek makreli, koperek, szczypiorek i cebulkę, doprawcie solą i pieprzem. Zjedzcie z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Pyszne i zdrowe. Smacznego
Plate of JoyŚwieże tuszki makreli przygotowane w piekarniku, to doskonały posiłek dla każdego. -- Skład: makrela oczyszczona i wypłukana w zimnej wodzie, masło, sól, pieprz, cytryna, olej. -- -- Makrelę nacinamy, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Do środka każdej ryby nakładamy kawałek masła i zieleninę. -- Potem ryby zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 200 st.C/ 30-40 min. -- -- -- -- -- -- Następnie ryby
chleba naszegoJajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie śniadania czy kolacji. Wiosennym akcentem w przepisie na jajka faszerowane pastą z makreli jest zielony szczypiorek. Jego lekko ostry smak doskonale podkreśla smak wędzonej ryby, delikatnych żółtek i aksamitnego majonezu. Polecam nie tylko na Wielkanoc :-) składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała wędzona makrela gruby szczypior sól(...)łyżki majonezu wykonanie: Ugotowane jajka obieram ze skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Szczypior siekam i dodaję do żółtek zostawiając nieco do dekoracji. Makrelę bardzo dokładnie oczyszczam z ości, rozdrabniam na małe kawałeczki, dodaję do żółtek, doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam
babka w formiesery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut! Pasty do chleba modne były tak naprawdę jakieś 20-25 lat temu – sama pamiętam je doskonale(...)przystawkami! Na solonych krakersach, na ciemnym pumperniklu lub na lekkim, pszennym chlebie – tartinki z przeróżnymi pastami były zawsze ozdobą stołu i sposobem na wykazanie się fantazją w dekorowaniu potraw. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbawiamy ją ości. Rozgniatamy rybę widelcem – nie blendujcie jej, pozwólcie zachować kawałkom wędzonego mięsa ich kształt i teksturę. Mieszamy rozdrobnioną rybę ze smarownym serkiem twarogowym
Karo in the KitchenPyszna pasta z makreli z dodatkiem filetów z sardeli, kiszonego ogórka i czerwonej cebuli będzie smacznym daniem na śniadanie lub kolację. Składniki: 180-200g makreli 2 filety z sardeli (anchois) 3 średnie ogórki kiszone czerwona cebula pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Szczypiorek i anchois drobno siekamy(...)Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości. Składniki mieszamy razem dodając majonez i doprawiając do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostra papryką. Serwujemy z świeżym pieczywem
Pyry na Gazkremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków 200 g sera mascarpone 2 marchewki(...)natka pietruszki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko świeży koperek olej z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw. Skórki ułóż
Food Squarekonserwie na długie lata. Dziś nie odważyłabym się zjeść paprykarza z puszki. Na szczęście przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około(...)łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego natka zielonej pietruszki Wykonanie: ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić. Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę cukru i obraną, startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchew. Dodać wszystkie przyprawy, podlać wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiejsze konserwy to już nie ten smak. Ale czy ten z dawniejszych czasów smakował tak pysznie, jak ten co sama robię?;) Składniki (na 6 słoików po 200ml): 2 wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego(...)łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz czarny Makrelę obrać ze skóry, wyjąć dokładnie wszystkie oście. Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę również zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, chili posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać
Obiad gotowyProsty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku. Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 wędzona makrela 100 g twarogu 1 łyżka jogurtu(...)łyżka odsączonych z zalewy kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka w proszku WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz pokrojoną cebulkę
cool and mintychce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig, bez kombinowania. Jednym z takich dań, jest świetna przekąska – grzanki z wędzoną makrelą. Robi się je bardzo szybko, a smakują fenomenalnie. Pierwszy raz spróbowałam ich z moim mężczyzną w rewelacyjnej gdyńskiej knajpce i od tamtego czasu przygotowuję je również w domu. Świetnie sprawdzają(...)się na śniadanie, jako przekąska między posiłkami, jako przystawka, czy przekąska na imprezie. Musicie ich spróbować <3 Składniki: – pełnoziarnista bagietka lub bułki – wędzona makrela (lub łosoś) – 1 opakowanie serka śmietanowego (125g) – pół pęczka koperku – garść rukoli – oliwa z oliwek – sól, pieprz Bagietkę lub bułki kroimy na ukos na kromki i pieczemy
Be Fit Be Strongktórej mogę wykorzystać rybę. Z racji, że tuńczyk mnie się trochę przejadł a śledzika to wolę jednak w śmietanie, musiałem bardziej wytężyć mózgownicę. No i wybór padł na wędzoną makrelę. Rybka w smaku i konsystencji dobra do sałatki, przy doborze odpowiednich składników coś może z tego wyjść - pomyślałem. Poszperałem jeszcze w swojej "skarbnicy wiedzy" i zabrałem się do tworzenia(...)ogórków. Cebula dodaje całości tylko pikanterii. Potwierdzeniem moich słów może być fakt, że dość spora micha została rozpracowana przez moją rodzinę w przeciągu kilku godzin :) Składniki - 5 jajek - wędzona makrela ( ok 250 g ) - 200 g ryżu - 3 średnie kiszone ogórki - puszka słodkiej kukurydzy - 1 czerwona cebula - sól, pieprz ziołowy - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione
Świat Smaku