blogu pozostajemy w temacie ryb. Dziś dla Was kolejny przepis, tradycyjna pasta z wędzonej makreli, choć „podkręcona” przeze mnie nutką chrzanu, który moim zdaniem świetnie pasuje do całości. Do jej wykonania możecie również wykorzystać inną wędzoną rybę – pasta będzie na pewno pyszna. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku(...)łyżek stołowych majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty – wybierz swoje ulubione
Garniec MagalieSmaczne też są podane w sałatkach. Po powrocie wakacji postanowiłam kilka pysznie przyrządzonych tam ryb zrobić w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z wędzoną makrelą, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i dużą garścią mix sałaty. Jej smak podkreśla sos zrobiony na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem soku z cytryny i miodu. To jest pyszne.... Składniki: 1 wędzona(...)makrela miseczka mix sałaty (sałata fryzyjska, cykoria sałatowa radiccho, roszponka) 8 – 10 pomidorków koktajlowych 1 średni świeży ogórek pieprz kolorowy świeżo zmielony Składniki na sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszałam składniki sosu. Makrelę obrałam ze skóry i oczyściłam z ości. Ogórka umyłam i nie obierając ze skórki pokroiłam
Kuchnia u KrysiDziś przepis na pyszną pastę z wędzonej makreli na kanapki.Lubię ryby pod każda postacią,nawet te na kanapkach :). SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 jajka ugotowane na twardo mała cebulka łyżka majonezu łyżka ostrej musztardy 1 ogórek kiszony sól i pieprz do smaku WYKONANIE Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości.Obraną makrelę rozgniatamy widelcem,jajka ugotowane
Mała w garnku mieszaWędzona makrela to dodatek idealny do domowych past. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na tradycyjną pastę wraz z dodatkiem cebuli i czosnku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania pasty z makreli z gotowanymi jajkami i dodatkiem musztardy oraz majonezu. Idealna pasta do świeżego, ciemnego pieczywa. Składniki: 1 duża makrela (wagowo około 300 g) 1 czerwona cebula 3 jajka 2 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej 3-4 łyżeczki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić. Cebulkę obrać i bardzo drobno posiekać. Makrelę obrać, pozbawiając ją ości i skóry. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Jeśli pasta jest zbyt sucha - dodać odrobinę więcej majonezu. Składniki przed i po wymieszaniu
Ugotowaćjuż ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione(...)używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań. Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych ! Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 szalotka 4 łyżeczki koncentratu
Kulinarne przygody GatityOstatnio będąc w sklepie kupowaliśmy makrelę w pomidorach, stała za nami Pani, która powiedziała, że w Lidlu kupiła taką świeżą, usmażyła i że jest pyszna. Kupiliśmy ostatnio tak na próbę, zrobiłam najprościej jak się da, oprószyłam solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Usmażyłam na maśle klarowanym. Ryba rzeczywiście jest w smaku rewelacyjna, byłam pod ogromnym wrażeniem(...)pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik. Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo: 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki
kruche babeczkikolację lub śniadanie, ale też często pojawiają się na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych. Do świąt coraz bliżej, więc przedstawiam moją wersję jajek faszerowanych - są to jajka faszerowane wędzonych makrelą. Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉 Składniki: 5 jajek 1 makrela wędzona pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka(...)białek. Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i za pomocą dłoni rozrywamy na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich kawałki makreli, posiekamy szczypiorek oraz majonez, sól i pieprz. Mieszamy. Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Posypujemy wierzch szczypiorkiem
Kuchnia MagdaLenyLubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki. Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest(...)zdrowia. Ale o tym to już chyba większość z nas wie. Więc zapraszam do zrobienia własnej pasty, mam nadzieję że Wam zasmakuje, czekam na komentarze;) 1 makrela wędzona 3 -4 jajka 1 awokado 1 – 2 łyżki majonezu ( najlepszy domowy) sól i pieprz do smaku Z makreli ściągam skórę i kręgosłup, obieram ją z ości. Jajka gotuję
Takie tam pichceniePomysł na pastę do kanapek na piątek. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 130 g makreli wędzonej 2 jajka 1 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 mała cebula 1 duży ogórek konserwowy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Makrelę oczyścić z ości i przełożyć do miseczki, dodać posiekane(...)musztardę. Cebulę i ogórka posiekać – przełożyć do reszty składników. Wszystko doprawić i wymieszać ze sobą. Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z makreli Artykuł Pasta z makreli pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwyjątkowego dania. Nie jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, lecz raczej moja improwizacja bazująca na pysznych składnikach. Pyszna kasza pęczak ugotowana z gruszkami i burakami, podana z kawałkami wędzonej makreli i wędzonym twarogiem. To jest to! Do przygotowania dania użyłem: 400 gram kaszy pęczak, 1 dużej gruszki, 2 średnich czerwonych buraków, 1 cebuli, 1 wędzonej makreli, 1 puszki pomidorów(...)drobiowego. Danie doprawiłem łyżeczką mielonej gałki muszkatołowej, połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego, łyżeczką suszonego cząbru, łyżeczką suszonego lubczyku, białym mielonym pieprzem oraz niewielką ilością soli - należy pamiętać, iż zarówno makrela, jak i wędzony twaróg są słone. Całość nadal podgrzewałem, od czasu do czasu mieszając, kiedy bulion został prawie całkowicie wchłonięty przez kaszę, dodawałem kolejną chochlę bulionu. Po wlaniu
Wyprawy kulinarneoraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam „Paprykarz domowy z makreli ” Składniki : 100 g ryżu, duża wędzona makrela, 2 cebulki średnie, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1,5 – 2 łyżeczki cukru, 150-200 g koncentratu pomidorowego, słodka i ostra(...)papryka w proszku, liście laurowe, ziele angielskie. Przygotowanie : Ryż gotujemy. Z makreli usuwamy skórę i ości. Następnie mięso rozdrabniamy widelcem. 2. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. 3. Dodajemy cukier i koncentrat. Mieszamy. 4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego ! Rada : Paprykarz możemy przechowywać kilka dni (nawet 2 tygodnie ) : gorący przekładamy
Pysznosci Babci BasiWędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka(...)paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmmiejszy objętość doprawić solą, pieprzem wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :) Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu 1 mała papryka czerwona 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 1 niewielka pietruszka 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól(...)pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy wszystkie ości. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek lekko solimy i podsmażamy na oliwie
Smak mojego domudlatego też gdy wracam w końcu do domu do męża i córci, mam ogromną ochotę na wszelkiej maści "domowe jedzenie." Stąd też mój kolejny przepis na domową pastę z makreli, którą wszyscy uwielbiamy. W moim rodzinnym domu pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty(...)sposoby - z chrzanem lub bez niego, wybór pozostawiam Wam. :) Dzielę się dziś z Wami zatem kawałkiem mojej rodzinnej historii, mam nadzieję, że stanie się też Waszą. :) Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku 5-6 łyżek stołowych majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń
Garniec MagalieProste połączenie składników, a jakie smaczne - wędzona makrela i cebula – pycha. Poniższa pasta idealnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 1 wędzona makrela (wagowo co najmniej 300 g) 2 małe cebule sól, pieprz Makrelę obrać, pozbawić skóry i ości. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wędzoną makrelę połączyć z cebulą. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić
Ugotować