makrela - 1258 przepisów (strona:13/84)

Pasta z makreli wędzonej i awokado do pieczywa 21

Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis, na pastę z makrelą wędzoną i awokado. Pasta jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie nadaje się do pieczywa. Do przygotowania pasty będziemy potrzebowali: makrela wędzona 2 awokado 2 szalotki (można dodać czerwoną cebulę) 3 jajka ugotowane na twardo około 3 łyżek jogurtu naturalnego kremowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)Pasta z makreli wędzonej i awokado Przygotowanie: Jajka ścieram na tarce o grubych oczkach. Szalotkę lub czerwoną cebulę drobniutko kroję i dodaję do jajek. Obrane awokado drobniutko kroję i dodaję do jajek. Makrelę obieram z ości i dodaję do pozostałych składników. Na koniec dodaję około 3 łyżek jogurtu, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba

Uwaga Babcia Gotuje
Propozycja na letnie śniadanie, czyli pasta z wędzonej makreli 21

Zastanawiacie się, co pysznego podać na sobotnie śniadanie albo na treściwy podwieczorek dla dzieciaków? Oto ekspresowa propozycja Agaty na dzisiaj, czyli pasta z wędzonej makreli. Klasyka, którą warto umieścić w smakowitych kontekstach. Pasta ta idealnie posmakuje podana na domowych bułkach, których mamy sporo na naszym blogu. Świetnie też nadaje się jako baza dla kanapek zabieranych na wycieczki. Warzywa i ryby(...)porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek we własnym ogrodzie lub na targu, ale jeśli go nie mamy, to wystarczy koperek suszony czy mrożony. Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela kiszony ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 małej cebulki kilka nitek szczypiorku kilka gałązek świeżego koperku 3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli

KulinarneImpresje.pl
Sałatka z makreli wędzonej, papryki marynowanej i ryżu 72

Sałatka z makreli wędzonej, papryki marynowanej i ryżu   Makrela wędzona to jedyna ryba w pełni tolerowana przez wszystkich członków mojej rodziny. Jak to się mówi-" długie zęby"? ma nie tylko mąż, ale przede wszystkim córka na wszelakie ryby. Tylko makrela znika z talerza z entuzjazmem. Dlatego, chociaż raz w tygodniu kupuję takową rybkę. Zjadamy ją samą, na kanapce albo(...)dzisiaj w sałatce. Prosta, smaczna i w sam raz na kolację. Składniki: 2 średniej wielkości wędzone makrele 100g (torebka) ryżu 6 jajek ugotowanych na twardo 2 mniejsze lub jedna duża cebula puszka kukurydzy konserwowej słoik marynowanej czerwonej papryki (około 6-8 plastrów) 3 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Makrele obrać ze skóry, wyciągnąć ości i podzielić

na moim stole...
Pasta z makreli, koziego sera i jajek 45

Wspaniałe i zdrowe śniadanie. Można jeść ją łyżką z miseczki, posmarować nią tosty czy świeże poranne bułeczki. Makrela sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowo tłuściutka, ale po dodaniu do niej kilku składników i zmiksowaniu staje się jeszcze bardziej magiczna w smaku. Pasta jest bardzo aromatyczna, dzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie(...)gdyż jakość składników ma znaczenie i zawsze wpływa na jakość smaku. Składniki: 1 średnia wędzona makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki startego twardego koziego sera 3 łyżki dobrego jakościowo ketchupu pikantnego przyprawy: wedle uznania – sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, słodka papryka trochę świeżej natki pietruszki lub koperku do smacznej dekoracji Jak przyrządzić? – makrelę oczyszczamy z ości

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi 46

powiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy. Zachęcam do jej wypróbowania Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi Składniki: dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia(...)kolory, botwinka i szpinak baby) pół ogórka szklarniowego 4-5 rzodkiewek 3 jajka na twardo około 100 g wędzonej makreli 2-3 garści płatków kukurydzianych Lubella świeżo mielony pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę

PatiGotuje
Pesto bucatini z makrelą i pomidorami 50

Zbliża się międzynarodowy dzień makaronu. Makaron na obiad bardzo często u nas gości. Proponuję pesto bucatini z wędzoną makrelą i pomidorami. Jest to najprostsze danie z makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam(...)gryczanej. Świetnie smakują makarony z fasoli lub soi. Podobnie jak makaron gryczany są bezglutenowe. Makaron to wdzięczny produkt do jedzenia ale i do fotografowania, nie sądzicie? Pesto bucatini z makrelą Składniki: na 2 porcje 150 g bucatini lub innego makaronu, waga sucha 4 łyżki pesto 1 mała makrela, wędzona w całości 250 g pomidorów koktajlowych 2 łyżki rozdrobnionego parmezanu Pesto

codojedzenia
Pomysł na rybę – sałatka z kalafiora, ciecierzycy oraz wędzonej makreli z winegretem cytrynowym. 31

Makrela to dość tłusta ryba, jednak pod względem dietetycznym spożywana w umiarkowanych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu np. kwasy tłuszczowe omega 3 mogą spowolnić procesy starzenia się komórek, również obniżyć poziom trójglicerydów. Dlaczego w umiarkowanych ilościach i ile to jest? Wędzona makrela może zawierać nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem(...)jest jak najbardziej bezpieczna przy zróżnicowanej diecie. Składniki: kalafior szklanka ciecierzycy (sucha lub puszka 400g) wędzona makrela sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek połowa pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Kalafiora podziel na różyczki. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20 minut

wysmienity
Placki serowe z makrelą w oleju 44

placki z jajek i żółtego sera znajdziecie tu - klik , a ich wzbogaconą wersję tu - klik . Uwielbiam je i dość często robię! Ostatnio mi i mojemu mężowi posmakowały placki z makrelą. Dodałam jej naprawdę sporo i wyszły rewelacyjne, więc polecam Wam podwojenie ilości podanych składników. Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę. U mnie znikają(...)Polecam! (8 sztuk)  2 jajka 25g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli 1 słoiczek makreli w oleju (użyłam makreli Seko ; pojemność słoika - 190g) Ponadto: olej do smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć

Di gotuje
Kuskus z makrelą SEKO a'la paprykarz #WAKACJEZSEKO 39

rokiem. Na obiad jemy całe lub filetowane, na śniadanie pasty lub słoiki. Najczęściej wyjadamy takie prosto ze słoiczka ale jak sytuacja zmusi przygotowuję jakąś przekąskę na bazie śledzika lub makreli. Tak było i tym razem. Dzwonią znajomi że będą u nas, pomyślałam, przecież mam jeszcze tyle czasu to zdążę coś przygotować, ale oni nie powiedzieli że będą za 10 minut(...)ruch poszła kasza kuskus bo przecież ona jest błyskawiczna, kilka dodatków i najnowsza przesyłka od SEKO, czyli makrela w oleju! Składniki: Makrela dzwonka w oleju 190 g olej ze słoiczka po makreli  100 gram kaszy kuskus  1 szalotka  1 łyżka natki pietruszki  Sól  Pieprz Przygotowanie:  Kasze kuskus wsypujemy do większej miśki i zalewamy wrzątkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Pasta z makreli 35

Pasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków.   Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów: - z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku(...)dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki: 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane na twardo 100 g serka naturalnego 2 suszone pomidory opcjonalnie: 1/2 soku z cytryny sól, pieprz do smaku gotową pastę można

Zasmakuj Kuchni
Omlet ze szpinakiem i wędzoną makrelą 40

Dziś na śniadanie wjechał omlet, który jest prawdziwą bombą jeżeli chodzi o ilość białka. Jajka w połączeniu z mlekiem oraz wędzoną makrelą dostarczają budulca do naszych mięśni, a szpinak pięknie dopełnia całości. Przygotowanie takiego omletu trwa mniej więcej kwadrans. Zdaje sobie sprawę, że nie wygląda super apetycznie, jednak smakowo prezentuje się wyśmienicie. Solidne śniadanie, które musi u was zagościć chociaż(...)Składniki 3 jajka 2 łyżki mleka Sól Garść szpinaku Wędzona makrela Oliwa z oliwek Przygotowanie Jajka wbijamy do małej miseczki, dodajemy 2 szczypty soli, 2 łyżki mleka i całość ubijamy widelcem. Szpinak myjemy i ewentualnie kroimy liście na pół, aby nie były zbyt duże. Z makreli wybieramy same mięso, bez ości. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i wlewamy

Programista w kuchni
SAŁATKA Z MAKRELĄ WĘDZONĄ 44

Sałatka z dodatkiem makreli wędzonej to taka szybka, prosta w przygotowaniu sałatka. Opiera się na składnikach do sałatki jarzynowej z małą modyfikacją ;) Przyznam, że sałatkę z makreli zrobiłam pierwszy raz i okazała się naprawdę dobrym pomysłem. Niby jarzynowa ale inna ;) A najważniejsze, że smakowała domownikom i gościom. Składniki: * około 400 g makreli wędzonej * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku(...)zalewy, wyspać do miski. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oskubać i również pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Z makreli wędzonej zdjąć skórę i rozdrobnić mięso na małe kawałki, wyciągając przy tym ości (ja użyłam filetów z makreli wędzonej). Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Sałatkę

Zrób to smacznie
Pasta z makreli wędzonej z jajkami 47

Pasty jajeczne wręcz uwielbiam, a ta pasta z makreli wędzonej z jajkami jest moją ulubioną. Mogłabym się nią zajadać codziennie na śniadanie. Najważniejsze podczas przyrządzania pasty, jest przygotowanie ryby i dokładne oddzielenie jej od ości, aby podczas jedzenia nie napotkać niemiłych niespodzianek kujących w przełyk. Zobaczcie też: Pasta jajeczna z tuńczykiem Przepis na pastę z makreli Drukuj przepis Porcji(...)Czas gotowania: 30 minut Składniki mała wędzona makrela 4 jajka na twardo 4 ogórki konserwowe mała cebulka sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu Przepis 1 Z makreli pozbywamy się ości i rwiemy ją na mniejsze kawałeczki. 2 Ugotowane jajka, ogórki oraz cebulkę siekamy w kostkę. 3 Całość mieszamy, łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4 Podajemy

Kuchnia Bazylii
MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 34

MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA Ryba pieczona na grillu, lekkostrawna i smakowita. Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele(...)160ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy (ostrej) 4 liście laurowe sól do smaku posiekana zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek) do posypania plasterki pomarańczy do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1.  Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy. Krok 2. Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę  z czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną

Moja Książka Kucharska
Pasta z makreli i ogórka 48

Pasta z makreli i ogórka Połączenie wędzonej makreli z twarogiem, zielonym ogórkiem i cebulą to smaczna pasta na śniadanie, albo kolację. Ogórek dodaje sałatce lekkości, a cebula ostrości. Odrobina curry podkręca smak i nadaje paście charakter. Składniki: 1 wędzona makrela 200 g twarogu (najlepiej półtłustego) 1 ogórek gruntowy (lub pół ogórka wężowego) 1/2 czerwonej lub białej cebuli 1 łyżka śmietany(...)łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki curry w proszku sól i pieprz Mięso z makreli obieramy ze skóry i wyciągamy ości. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i rozdrabniamy go razem z rybą widelcem, aby konsystencja była w miarę jednolita. Dodajemy śmietanę, jogurt, ogórka startego ze skórką na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną drobno cebulę. Dodajemy curry i mieszamy. Doprawiamy solą

Trzeci talerz