Składniki: 1 makrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz świeżo mielony Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną makrelę i kiełki rzodkiewki. Majonez połączyć z gęstą śmietaną i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Kulinarny karnet ChristopheraSimple and delicious - mackerel with mozzarella. Składniki. 2 kule mozzarelli 1 makrela wędzona 100g sera twarogowego 2 łyżki jogurtu 1 garść listków bazylii pieprz, sól Wykonanie. Makrelę obrać, dokładnie usunąć ości. Dodać twarożek, jogurt, posiekane listki bazylii, sól, pieprz i zmiksować. Mozzarellę przekroić w poprzek na 2 części, a te na 4 i wykroić kółka, lub pozostawić takie
Kulinarny karnet Christopherapyszną sałatkę to mamy danie doskonałe. Można ją zrobić w kilka minut :), do tego pyszny domowy chleb i można siadać do stołu. Składniki na sałatkę: 2 małe wędzone makrele 4-5 jaj 15 dag startego żółtego sera 2 dymki razem z zieloną częścią kilka łyżek majonezu sól pieprz Klimatyczne dodatki do domu na stronie www.ziołowo(...)Makrelę bardzo dokładnie oczyścić z ości i rozdrobnić. Jaja ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę dymkę drobno posiekać, a białą część sparzyć przez 2-3 minuty. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez , pieprz i jeśli jest potrzeba posolić
Apetyczna babeczkaSkładniki: wafle ryżowe błonnikowe Sonko, ok. 200 g wędzonej makreli, 200 g tłustego sera twarogowego, 3 łyżki mleka, 2 łyżki natki pietruszki, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Z wędzonej makreli usuwamy ości, a mięsko przekładamy do miseczki. Rozgniatamy ją widelcem z serem twarogowym, dolewając mleka. Można dodać odrobinę śmietany zamiast mleka. Dodajemy posiekaną
Aga w kuchniIdealne na śniadanie, czy na obiad do pracy...do tego lekka więc możemy się nie ograniczać. Składniki: 1 ogórek zielony 1/2 cebuli 1/2 makreli wędzonej kiełki u mnie brokułu 3 łyżki kukurydzy 4 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobna kostkę, ogórek oraz cebule rozdrabniamy na mniejsze kawałki...dodajemy kukurydze i kiełki(...)Makrele oczyszczamy z ości dodajemy do reszty składników...Mieszamy nasza sałatkę z jogurtem i doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykaprzystawkę jajka w wafelku. Farsz: 3 jajka średnia makrela cebula natka pietruszki kukurydza z puszki majonez pieprz, sół Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę, obierz makrelę, połącz z cebulą posiekana na bardzo drobno, kukurydzą i posiekaną natką pietruszki. Dodaj sól, pieprz i 2 żyłki majonezu. Wymieszaj i nadziej wafelki
Niezły MłynekMałe kanapeczki z okrasą z makreli to fajna przystawka na imprezę :) Dawno, dawno temu, można powiedzieć, że w zamierzchłych czasach, odbył się finał konkursu BlogerChef. Wśród towarzyszących mu atrakcji znalazły się również warsztaty z Adamem Chrząstowskim, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Nie byłam, co prawda w grupie, która przygotowała pyszną okrasę z pstrąga, ale na szczęście szwagier zrobił zdjęcia wszystkich(...)przepisów ;) Postanowiłam na przygotować podobną okrasę z makreli. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówmnie ta sałatka pojawiła się na stole w Wielki Piątek. Bardzo pasuje do kromki razowego chleba. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka 10-15 dag żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Makrelę oczyścić, wyjąć ości i pokroić. 2. Ugotowane jajka pokroić w kostkę
Pasja SmakuSkładniki : 1 makrela wędzona 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyczeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu natka pietruszki szczypiorek sól pieprz Przygotowanie : Makrelę pokruszyć w drobne kawałki jedocześnie pozbywając się wszystkich ości. ( otwierając ją zręcznie łatwo wyjmiemy kręgosłup co znacznie ułatwia pozbycie się ości) Fasolę odsedzić, ja dodatkowo opłukałem i zgnieść widelcem tworząc miazgę
Mechanik w kuchniDziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę pokroić w drobna lub średnią kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz
Monia miesza i gotujePastę z makreli i białego sera pamiętam z dzieciństwa. Bardzo jej nie lubiłem:) Ale z wiekiem gust się zmienia. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo lubimy pastę z makreli postanowiłam nią wypełnić jajka. Prosta, szybka i pyszna przekąska gotowa zaledwie w kilka minut będzie gościć na naszym świątecznym stole. A u was jakie jajeczka goszczą? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam Was! Dzisiaj przepis na kolejną na blogu pastę kanapkową. Poprzednie znajdziecie tutaj: porowa jajeczno-śledziowa . Podstawowym składnikiem dzisiejszej pasty jest makrela - osobiście bardzo ją lubię. Zatem polecam jej wykonanie np. na śniadanie :) Się zrymowało :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPost Pasta jajeczna z wędzoną makrelą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemakaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne 1 szalotka 1 cukinia
Dzieje kuchennej Wiewióry