makrela - 1690 przepisów (strona:2/113)

Tuszki z makreli w zalewie octowej 140

Makrela jest rybą tłustą, dlatego częściowo ogranicza łaknienie, a przy tym zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone. Pod względem wartości odżywczych, makrela na tle pozostałych gatunków wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega3, które poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają gospodarkę cholesterolem w organizmie człowieka. Zawiera znaczną ilość witamin(...)fosfor i wapń ułatwia poprawny rozwój kośćca u dzieci, a stosunkowo wysokie stężenie jodu, jest powodem, dla którego ten gatunek ryby skutecznie reguluje poziom hormonów, produkowanych przez tarczycę. Ostatecznie, makrela to także bogactwo miedzi, która działa antybakteryjnie oraz cynku – ten normuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. Tuszki z makreli w zalewie octowej. Składniki na ok. 1 kg ryby: - świeża

mojewypiekiinietylko
Pasta z makreli z papryką 133

Dosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam! składniki 1 makrela wędzona,  bez skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną(...)skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Okrasa z wędzonej makreli 112

warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Okrasa z pstrąga wg A. Chrząstowskiego była naprawdę cudowna, zarówno dla oka, jak i dla kubków smakowych i była inspiracją dla mojej okrasy z wędzonej makreli. Dodam, że to moja wariacja, ale tak samo udana jak ta z pstrąga. Okrasa z wędzonej makreli z sosem chilli: SKŁADNIKI NA OKRASĘ: 40 dkg wędzonej makreli obranej z ości(...)Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch układamy okrasę. Ozdobić kiełkami, kleksem sosu chilli, podajemy. Smacznego. The post Okrasa z wędzonej makreli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 88

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)  Składniki na 1 porcję: 1 świeża, cała makrela pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek 1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka) 1 pomidor pokrojony(...)środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.  pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 197

się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby

Symfonia Smaków
Penne z wędzoną makrelą 188

/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować(...)Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smażyć około 3-4 min, dodać posiekaną makrelę wędzoną oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz, a na niego naszą makrelę. Wszystko posypać koperkiem dla ozdoby. Ortoreksja to obsesyjne zachowania na tle zdrowego odżywiania

Zgrabne Gotowanie
Pasta z makreli 145

mówiąc już o robieniu obiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta(...)cukru Makrelę obrać ze skóry i ości, wszystkie składniki wymieszać na pomocą blendera. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Zgrabne Gotowanie
Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym 159

Bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Pasty makrelowe robiłam już różne, ale pomysł na tę, z dodatkiem kiszonych ogórków podała mi Pani Mirka z Torunia. Bardzo mi się spodobało, polecam!    składniki: makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 cebuli szczypior  3 - 4 łyżki majonezu 2 - 3 ogórki kiszone pieprz sól przygotowanie Makrelę pozbawić ości. Jajka posiekać

Stare Gary
Pasta z makreli i serka 140

Kolejna szybka i smaczna propozycja pasty do chleba. Tym razem makrela + biały kremowy serek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym  żytnim,  chlebem. Polecam ! składniki 2 małe makrele 125 g serka typu Almette pęczek zielonego szczypioru 3 szalotki 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe

Stare Gary
Wędzona makrela spod grilla 136

Smoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć  i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z bryndzą i wędzoną makrelą 130

rzeką. Wybraliśmy m.in. sałatkę "firmową", która była wprost przepyszna - od razu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć :)  W oryginale była z wędzonym karpiem, którego z braku laku zastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza.  Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam.  Jest bardzo prosta, a mega pyszna :) SKŁADNIKI(...)główki sałaty lodowej   3 pomidory 2 żółte papryki kremowe 250g wędzonej makreli (bez ości ;)) 125g bryndzy 70g czarnych oliwek tymianek suszony oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła

Moje Kuchenne Rewelacje
Farfalle z wędzoną makrelą, groszkiem i kaparami 213

Moje małe szkodniki uwielbiają wędzoną makrelę. Zawsze jak przechodzimy w sklepie obok stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie

Gotuj z Misiem
Pyszna pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem (keto) 23

Pyszna pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem odpowiednia dla diety keto jest bogata w fosfor, potas, magnez, a także witaminy z grupy B, witaminę D i A. Wykonuje się ją błyskawicznie, niestety, równie szybko znika z talerzy. Makrela, która jest podstawą tej smacznej, pożywnej pasty to ważna ryba zarówno dla norweskiej kultury, jak i dla gospodarki, w szczególności(...)społeczności zamieszkałych wzdłuż południowego wybrzeża kraju, gdzie ławice pływają blisko brzegu. Popularność makreli w tym regionie wyrobiła jej przydomek „narodowej ryby południowej Norwegii” – czytamy na stronie fromnorway.com . W XIX wieku makrela stała się głównym elementem norweskiego jadłospisu. Podczas gdy świeża makrela była wyłącznym przywilejem ludzi bogatych, większość norweskiego społeczeństwa jadała makrele solone, wędzone i konserwowane. Najpopularniejszą metodą konserwowania makreli było

smakowitehistorie.com
Makrela z grilla po indyjsku 55

Makrela z grilla.  Makrela z grilla.       Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne.  Makrela grillowana.      Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga(...)większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu.    Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas

Moja Książka Kucharska
TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI 56

TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI Mój tatar z wędzonej makreli skrywa wiele smaków, które w całości tworzą zgrany zespół. Tatar zawiera esencję kuchni azjatyckiej w postaci oleju sezamowego, zestu z limonki oraz sezamu samego w sobie. Pokusiłam się również o nieco sosu rybnego i wyszło bosko! JESTEŚ FANEM OWOCÓW MORZA I LEKKICH DAŃ ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY:  SPAGHETTI(...)SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI     BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO     SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI   TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI: – Idealny na grzanki, do pieczywa – Łatwy i szybki w przygotowaniu – Genialnie dopasowany smakowo – Podkręcony olejem sezamowym – Obłędnie pyszny ILOŚĆ PORCJI: 1 MISECZKA CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Makrela wędzona – 300g – Dymka

globuskulinarny