Pasta z makreli nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to moja mama przygotowywała ją na kolację. Za każdym razem jakoś tak niepostrzeżenie, dosłownie w kilka chwil, znikała cała miska – podjadana raz po raz przez wszystkich domowników. Właściwie nie ma się co dziwić, że wszystkim tak smakowała. I wcale się nie dziwię, że mama dosyć często wracała do tego(...)pań i panów domu – kilka prostych składników, parę minut roboty i pyszna kolacja (a może śniadanie lub przekąska?) gotowe! Jakie ryby nadają się do zrobienia pasty kanapkowej? Wędzona makrela nadaje się wręcz idealnie do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, ponieważ ma sporo mięsa i bez trudu można ją obrać z ości. Dodatkowo, jest to dosyć tłusta ryba, dzięki czemu
okolicepalnika.plMakrela jest rybą tłustą, dlatego częściowo ogranicza łaknienie, a przy tym zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone. Pod względem wartości odżywczych, makrela na tle pozostałych gatunków wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega3, które poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają gospodarkę cholesterolem w organizmie człowieka. Zawiera znaczną ilość witamin(...)fosfor i wapń ułatwia poprawny rozwój kośćca u dzieci, a stosunkowo wysokie stężenie jodu, jest powodem, dla którego ten gatunek ryby skutecznie reguluje poziom hormonów, produkowanych przez tarczycę. Ostatecznie, makrela to także bogactwo miedzi, która działa antybakteryjnie oraz cynku – ten normuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. Tuszki z makreli w zalewie octowej. Składniki na ok. 1 kg ryby: - świeża
mojewypiekiinietylkoDosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam! składniki 1 makrela wędzona, bez skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną(...)skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Stare Garywarsztatów z Adamem Chrząstowskim. Okrasa z pstrąga wg A. Chrząstowskiego była naprawdę cudowna, zarówno dla oka, jak i dla kubków smakowych i była inspiracją dla mojej okrasy z wędzonej makreli. Dodam, że to moja wariacja, ale tak samo udana jak ta z pstrąga. Okrasa z wędzonej makreli z sosem chilli: SKŁADNIKI NA OKRASĘ: 40 dkg wędzonej makreli obranej z ości(...)Okrasę kroimy w prostokąty.Układamy na takiej samej wielkości pokrojonych kromkach chleba. Na wierzch układamy okrasę. Ozdobić kiełkami, kleksem sosu chilli, podajemy. Smacznego. The post Okrasa z wędzonej makreli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję: 1 świeża, cała makrela pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek 1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka) 1 pomidor pokrojony(...)środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela
Bon Appetit Małgorzatysię do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby
Symfonia Smaków/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować(...)Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smażyć około 3-4 min, dodać posiekaną makrelę wędzoną oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz, a na niego naszą makrelę. Wszystko posypać koperkiem dla ozdoby. Ortoreksja to obsesyjne zachowania na tle zdrowego odżywiania
Zgrabne Gotowaniemówiąc już o robieniu obiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta(...)cukru Makrelę obrać ze skóry i ości, wszystkie składniki wymieszać na pomocą blendera. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym
Zgrabne GotowanieBardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Pasty makrelowe robiłam już różne, ale pomysł na tę, z dodatkiem kiszonych ogórków podała mi Pani Mirka z Torunia. Bardzo mi się spodobało, polecam! składniki: makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 cebuli szczypior 3 - 4 łyżki majonezu 2 - 3 ogórki kiszone pieprz sól przygotowanie Makrelę pozbawić ości. Jajka posiekać
Stare GaryKolejna szybka i smaczna propozycja pasty do chleba. Tym razem makrela + biały kremowy serek. Wychodzi łagodna pasta, świetnie smakuje z ciemnym żytnim, chlebem. Polecam ! składniki 2 małe makrele 125 g serka typu Almette pęczek zielonego szczypioru 3 szalotki 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe
Stare GarySmoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w słupki, podgotować, przesmażyć krótko na maśle. Ziemniak ugotować, pokroić na plastry, posypać rozmarynem, przesmażyć na oleju, rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Liść pora blanszować , osuszyć i obwinąć nim makrelę, przetykając marchewką. Tak obwiniętą makrelę
Kulinarny karnet Christopherarzeką. Wybraliśmy m.in. sałatkę "firmową", która była wprost przepyszna - od razu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć :) W oryginale była z wędzonym karpiem, którego z braku laku zastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza. Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam. Jest bardzo prosta, a mega pyszna :) SKŁADNIKI(...)główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 żółte papryki kremowe 250g wędzonej makreli (bez ości ;)) 125g bryndzy 70g czarnych oliwek tymianek suszony oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła
Moje Kuchenne RewelacjeMoje małe szkodniki uwielbiają wędzoną makrelę. Zawsze jak przechodzimy w sklepie obok stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie
Gotuj z MisiemPyszna pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem odpowiednia dla diety keto jest bogata w fosfor, potas, magnez, a także witaminy z grupy B, witaminę D i A. Wykonuje się ją błyskawicznie, niestety, równie szybko znika z talerzy. Makrela, która jest podstawą tej smacznej, pożywnej pasty to ważna ryba zarówno dla norweskiej kultury, jak i dla gospodarki, w szczególności(...)społeczności zamieszkałych wzdłuż południowego wybrzeża kraju, gdzie ławice pływają blisko brzegu. Popularność makreli w tym regionie wyrobiła jej przydomek „narodowej ryby południowej Norwegii” – czytamy na stronie fromnorway.com . W XIX wieku makrela stała się głównym elementem norweskiego jadłospisu. Podczas gdy świeża makrela była wyłącznym przywilejem ludzi bogatych, większość norweskiego społeczeństwa jadała makrele solone, wędzone i konserwowane. Najpopularniejszą metodą konserwowania makreli było
smakowitehistorie.comMakrela z grilla. Makrela z grilla. Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. Makrela grillowana. Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga(...)większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu. Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas
Moja Książka KucharskaTATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI Mój tatar z wędzonej makreli skrywa wiele smaków, które w całości tworzą zgrany zespół. Tatar zawiera esencję kuchni azjatyckiej w postaci oleju sezamowego, zestu z limonki oraz sezamu samego w sobie. Pokusiłam się również o nieco sosu rybnego i wyszło bosko! JESTEŚ FANEM OWOCÓW MORZA I LEKKICH DAŃ ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY: SPAGHETTI(...)SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI: – Idealny na grzanki, do pieczywa – Łatwy i szybki w przygotowaniu – Genialnie dopasowany smakowo – Podkręcony olejem sezamowym – Obłędnie pyszny ILOŚĆ PORCJI: 1 MISECZKA CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Makrela wędzona – 300g – Dymka
globuskulinarnyPasta z makreli i twarożku to pomysł zaczerpnięty od Koleżanki z pracy, która zrobiła ją podczas jednego z wyjazdów. Ta pasta jest dla mnie nowością, bo u mnie w domu zawsze robiło się jedynie wersję z wędzonej makreli z jajkami. Muszę powiedzieć, że połączenie makreli i twarożku jest bardzo smakowite, a sama pasta to tylko kilka składników, które należy rozdrobnić(...)wymieszać. Taką pastę z makreli i twarożku można więc przygotować na późniejsze weekendowe śniadanie lub lekką i zdrową kolację. Składniki na pastę z makreli i twarożku 200 g wędzonej makreli 125 g sera białego w kostce 1 mała cebula 4 łyżki majonezu 1 / 2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać
niecodziennikparyMakrela,niewielka ryba o smacznym i tlustym miesie,szczegolnie wedzona cieszy sie w Polsce najwiekszym powodzeniem.Nic dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka(...)Skladniki: 2 wedzone makrele (400-450g) 200 g twarozku 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z jablek pieprz z mlynka kapary-opcjonalnie szczypiorek WYKONANIE: rybe obrac ze skory i osci.Dodac twarozek,sos sojowy,sok z jablek.Zblendowac na gladki krem posiekac szczypiorek,dodac do pasztetu przed podaniem schlodzic w lodowce.Przybrac kaparami UWAGI: jesli nie liczycie kalorii czesc serka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: makrela wędzona 2 sztuki, kurki marynowane 1/2 szklanki, majonez 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek z makreli dokładnie usunąć wszystkie ości i samo mięsko dac do miski kurki marynowane wylać na sitko, kilka zostawić w całości do przybrania a resztę posiekać nożem i wsypać do makreli dodać majonez, pieprz mielony, posiekany szczypiorek i wszystko łyzką
W Mojej Kuchni Lubięwcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz do smaku Wykonanie: Jajka zamiast kroić, ścieram na tarce z grubymi oczkami, koperek drobno siekam, a w makreli oddzielam ości i rozdrabniam. Wszystkie składniki mieszam z majonezem (ilość wg uznania, ja dodałam ok 3 łyżek(...)stołowych) i doprawiam tylko pieprzem, ponieważ makrela jest słona. Spróbujcie sami, ja uwielbiam
Taste Of My DaySałatka powstała tak przypadkiem z cyklu czyszczenie lodówki. W lodówce od dawna leżało tofu, miałam też dwie puszki makreli, w słoikach zostały mi dwa ogórki oraz odrobina majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem. składniki: 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal 200 g tofu 2 małe ogórki konserwowe 2 łyżki(...)majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku Do miski przełożyć makrelę razem z sosem pomidorowym. Kawałki ryby rozdrobnić łyżką. Następnie dodać pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby i tofu. Dodać też majonez oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi, u mnie pieczywo chrupkie
Monia miesza i gotujeSkładniki: pop cool chips Sonko, wędzona makrela, serek śmietankowy, natka pietruszki, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Mini wafelki ryżowe smarujemy serkiem śmietankowym. Z makreli wyciągamy wszystkie ości. Kawałki makreli wędzonej układamy na wafelkach (dokładnie przeglądamy, by nie miały ości). Myjemy natkę pietruszki. Natkę pietruszki siekamy drobno i posypujemy nią mini kanapeczki. Na koniec przyprawiamy delikatnie
Aga w kuchnistwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta(...)zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 2 wędzone makrele (razem ok. 600 g) 5 jajek ugotowanych na twardo 4 średnie kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie: 1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości. 2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. 3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze(...)się połączyły (na tą ilość makreli użyłam prawie cały słoik). Kalorie: Całość - ok. 2630 kcal Łyżka (25g) - ok 65 kcal Smacznego
Malowane smakiemwędzone czy też marynowane. Uważam, jednak że jadam ich zbyt mało. Zwłaszcza w innych posiłkach niż obiadowych. A przecież pasty rybne są takie dobre... Składniki: 3 wędzone makrele 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek 6-7 ogórków kiszonych majonez sól, pieprz Wykonanie: Z makreli usunąć ości. Trochę czasu to zajmuje, ale naprawdę warto. Do makreli dodać pokrojone w kostkę
Pasja SmakuDzisiaj przedstawiam Wam propozycję na kolejne jajka faszerowane. Tym razem z... wędzoną makrelą. A że od dawna wiadomo, że jajka fajnie łączą się z wędzonymi rybami to nie mogło się nie udać. Takie jajka dobrze sprawdzą się na wielkanocnym stole , albo jako postna przystawka. Składniki: 8 jajek 1 wędzona makrela 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotować(...)twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski, a białka ułożyć na talerzu. Do żółtek dodać wędzoną makrelę (wcześniej usunąć z niej ości). Dodać majonez i posiekany szczypiorek (ilość wg uznania). Wymieszać i doprawić do smaku. Masa powinna być dobrze roztarta. Przygotowaną masą faszerować białka. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem
Pasja SmakuDzisiaj będzie tradycyjnie,szybko ale za to smacznie.Sałatka z makreli wędzonej to nasza ulubiona.Tym razem podałam na chrupkim pieczywie z kiełkami z rzodkiewki. Składniki: makrela wędzona 1 szt jajka 2 szt ogórki konserwowe 3 szt cebula mniejsza 1 szt majonez 3 łyżki musztarda sarepska 1 łyżeczka sól pieprz do smaku kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Makrelę obrać z ości , rozgnieść
Ala piecze i gotujeszybko. Pyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta(...)makreli * 3 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 pomidory suszone w oliwie * 2 łyżki serka śmietankowego * świeżo mielony czarny pieprz * rzeżucha bądź natka pietruszki Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z pomidorów, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz kawałki makreli, dusimy chwilkę i mieszamy dokładnie z serkiem. Całość mieszamy
Magiczne Życie Martypowstał z dwóch okazji: na konkurs oraz na potrzeby pikniku z przyjaciółmi, który zbliża się nieuchronnie. Jak wiadomo, nie podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam
W kuchni Karmel-itki