Masz odrobinę wędzonej makreli i znudziło Ci się podawanie jej w paście czy na kanapkach? Tym razem wykorzystaj tę pyszną rybę do przygotowania pysznej sałatki. Warto ją zrobić z młodymi ziemniakami, a do tego dodać jeszcze trochę pysznych warzyw i dodatków. Zapraszam na przepis. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKRELĄ Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – kilka małych ziemniaków sałatkowych, najlepiej młodych – 2 łyżki śmietany 18% – 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej – 2 garści różnych sałat
nietylkopasta.plPasta z makreli z twarogiem to pyszna, domowa pasta, idealna na śniadanie lub kolację. Standowi super alternatywę dla tradycyjnej pasty z makreli. Polecam! Pasta z makreli z twarogiem Przepis na pastę z makreli wędzonej i białego sera jest dziecinnie The post Pasta z makreli z twarogiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu to znakomity pomysł na ciekawe urozmaicenie śniadania, doskonale smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie. Taka pasta to szybki i prosty dodatek do kanapek. składniki na 3 porcje 1 wędzona makrela 240 g puszystego serka twarogowego śmietankowego 1 jajko ugotowane na twardo 2- 3 łyżki tartego chrzanu pęczek szczypiorku z dymki czarny(...)pieprz sól przepis Z makreli usuwamy ości a następnie kawałki ryby umieszczamy na talerzu i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym przekładamy do miski. Do makreli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajko oraz serek i chrzan. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do składników na pastę. Na końcu wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie mieszamy
Smakowite Daniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spożywanie ryb w codziennej diecie jest bardzo ważne. Zawierają one omega-3, które pomagają zapobiec chorobom i zachować młodość. Makrela dostarcza dużo wartościowego białka i tłuszczów utrzymujących w dobrej kondycji mózg i nerwy. Przy okazji odsyłam do przepisu na przepyszną pastę z makreli LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇨Wspomaga przemianę materii. Badania japońskich naukowców wykazały(...)tłuszczowe odłożone w brzuchu, biodrach i boczkach, na zdrowe brunatne, które spalają kalorie z pożywienia. ⇨Przyspiesza gojenie. A to za sprawą lizyny, która ułatwia tworzenie kolagenu i regeneracje tkanek. Makrela wskazana jest dla osób po zabiegach chirurgicznych oraz kontuzjach mięśni i kości. Pobudza budowę białek mięśniowych i pomaga we wchłanianiu wapnia. ⇨Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości selenu
zdrowo i aktywnienią. U nas pyry z gzikiem zostały troszkę “prasowane”. Wolimy ziemniaki pieczone, a gzika przygotowaliśmy z sera białego połączonego ze śmietanką, cebulą, szczypiorkiem i… wędzoną makrelą! Wyszło pysznie! SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 8 dość sporych ziemniaków 2 łyżki oleju 400 g sera białego półtłustego 200 g kwaśnej śmietany (12 - 18%) 1 średniej wielkości wędzona makrela pół(...)pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę ( do czasu, aż będą miękkie - wystarczy wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie
W kuchni KatieLubicie pasty do chleba? Ta z makreli jest chyba najpopularniejsza i każdy ma swoją ulubioną wersję. Też bardzo ją lubię i często modyfikuję przepis. Dzisiejsza to pochwała prostoty - makrela, kremowy serek i chrzan własnej roboty, dlatego jest tak pyszna i aromatyczna. Jedna z najprostszych i koniecznie do przygotowania. Polecam! Składniki: 1 wędzona makrela 100-120 g kremowego serka(...)łyżki domowego chrzanu (z tego przepisu) sól, pieprz Przygotowanie: makrelę pozbawić skóry i ości kawałki makreli rozgnieść widelcem, wymieszać z serkiem. Dodać chrzan wg własnych upodobań smakowych ewentualnie dosolić i oprószyć pieprzem podawać schłodzoną w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spożywanie ryb w codziennej diecie jest bardzo ważne. Zawierają one omega-3, które pomagają zapobiec chorobom i zachować młodość. Makrela dostarcza dużo wartościowego białka i tłuszczów utrzymujących w dobrej kondycji mózg i nerwy. Przy okazji odsyłam do przepisu na przepyszną pastę z makreli LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇨Wspomaga przemianę materii. Badania japońskich naukowców wykazały(...)tłuszczowe odłożone w brzuchu, biodrach i boczkach, na zdrowe brunatne, które spalają kalorie z pożywienia. ⇨Przyspiesza gojenie. A to za sprawą lizyny, która ułatwia tworzenie kolagenu i regeneracje tkanek. Makrela wskazana jest dla osób po zabiegach chirurgicznych oraz kontuzjach mięśni i kości. Pobudza budowę białek mięśniowych i pomaga we wchłanianiu wapnia. ⇨Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości selenu
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj proponuję pyszną lekką pastę na bazie wędzonej makreli. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie chrupiącej bagietki jako znakomity pomysł na śniadanie. Jej przygotowanie to zaledwie kilka minut, a jest naprawdę przepyszna. Do przygotowania dania użyłem: 1 wędzonej makreli, 1 czerwonej cebuli, 1/2 papryczki chili, pęczka natki koperku, soku z 1/2 cytryny, 4 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)bagietki . Przygotowanie dania rozpocząłem od bardzo dokładnego obrania wędzonej makreli. Mięso ryby bardzo dokładnie oddzieliłem od skóry i kręgosłupa, a następnie pozbawiłem wszelkich, nawet najmniejszych ości. Nie jest zajęcie bardzo pracochłonne, gdyż ości makreli w większości znajdują się przy kręgosłupie oraz płetwach brzusznej i grzbietowej. Pozbawione ości mięso ryby umieściłem w miseczce i tam przy pomocy widelca rozdrobniłem
Wyprawy kulinarnedzisiaj się świetnie sprawdzą jako aperitivo czyli forma przekąski serwowana z drinkiem alkoholowym lub bezalkoholowym na pobudzenie apetytu. SKŁADNIKI : ( 12 – 15 kromeczek ) mała bagietka – 1 sztuka lub pół dużej makrela wędzona – 1 większa sztuka biały serek kremowy typu Almette lub Philadelphia – pół opakowania sałata – 4 liście słodkie ogórki konserwowe – 4 plastry rzodkiewka – sztuki pieprz świeżo mielony gałązka koperku – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE(...)grilu elektrycznym bądź w piekarniku. Posmarować kromeczki dość grubą warstwą serka kremowego i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Umyć dokładnie sałatę, porwać na mniejsze kawałki i układać na kromeczkach. Kawałki makreli wędzonej wyskubać palcami lub widelcem wyciągając przy tym ości jeśli się trafią i ułożyć na sałacie. Plastry ogórka pokroić na paseczki i dodać na makrelę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki
kuchniabellissima.wordpress.comDziś prezentuję świąteczny przepis na ostatnią chwilę. Jeżeli macie dosyć tradycyjnej sałatki jarzynowej, zawsze można ją troszkę urozmaicić Tym razem proponuję dodanie do niej wędzoną makrelę, która znacznie ożywi jej smak. Takim też sposobem otrzymujemy pyszną sałatkę jarzynową z wędzoną makrelą i kukurydzą, która z pewnością posmakuje wszystkim biesiadnikom. Niby zmiana nieznaczna, a sałatka smakuje zupełnie inaczej. Polecam gorąco! Scroll(...)down for recipe in English Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą (6 porcji) Składniki: 1 puszka groszku, odsączonego (ok. 200g) 1 puszka kukurydzy, odsączonej (ok. 250g) 3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone
karmelowynią. U nas pyry z gzikiem zostały troszkę “prasowane”. Wolimy ziemniaki pieczone, a gzika przygotowaliśmy z sera białego połączonego ze śmietanką, cebulą, szczypiorkiem i… wędzoną makrelą! Wyszło pysznie! SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 8 dość sporych ziemniaków 2 łyżki oleju 400 g sera białego półtłustego 200 g kwaśnej śmietany (12 - 18%) 1 średniej wielkości wędzona makrela pół(...)pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę ( do czasu, aż będą miękkie - wystarczy wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie
W kuchni KatieSurfując ostatnio w internetach, przeglądając oczywiście w większości strony o tematyce kulinarnej, natknęłam się na przepis, który do mnie przemówił. Otóż był to przepis na pastę (sałatkę) z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami, korniszonami, jajkiem i majonezem na blogu Bernika – mój kulinarny pamiętnik i już na pierwszy rzut oka wiedziałam, że to musi być smaczne. I nie myliłam się(...)pasta wyszła przepyszna! Zamieniłam tylko kilka składników zgodnie z moimi preferencjami smakowymi i śniadanko było ekstra. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Pasta z makreli z suszonymi pomidorami (4 porcje) Składniki: 1 makrela wędzona 5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych 1 łyżka ulubionego ketchupu 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 2 ogórki konserwowe, pokrojone
karmelowyakaron z wędzoną makrelą to swobodna interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością(...)podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche) 1 duża wędzona makrela 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie) 2 łyżki kaparów 2 garście czarnych oliwek 2 szalotki 1 natka pietruszki 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu
Food Square