makrela - 1690 przepisów (strona:25/113)

Pasta z wędzonej makreli 111

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości

Gotujemy i jemy
Pasta z makreli i jajek 105

wiosny daleko ;) Ale jeść coś trzeba, więc żeby się nie przemęczyć  a coś dobrego przygotować  proponuję szybką i prostą pastę do kanapek, z  wędzonej makreli i jajek. Składniki: 1  wędzona makrela, 2 -3 jajka, 2  kiszone ogórki, 1  mała cebula, p ół pęczka szczypiorku lub koperku, 2  łyżki majonezu, s ól, pieprz(...)smaku. Jajka ugotować na twardo, makrelę obrać z ości, przełożyć do miski  i rozdrobnić widelcem.  Cebulę, ogórki i jajka pokroić w kostkę, dodać do makreli.  Posolić (trochę), popieprzyć (dużo), dodać majonez  i pokrojony szczypiorek (lub koperek).  Dokładnie wymieszać.  Odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Smacznego

Moja kraina smaków
Pasta z makreli 87

Czas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 10 min Gotowe w : 30 min   Często przygotowuje różnego rodzaju pasty. Do przygotowania dzisiejszej zdecydowałam się użyć makreli w oleju. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Największym krytykiem jest mój syn, ponieważ nie jada ryb. Tym razem jednak dał się namówić na skosztowanie, a po kilku minutach zrobił sobie nawet kanapkę. Składniki 2 puszki(...)makreli w oleju 3 średniej wielkości ogórki kiszone pęczek szczypioru (zerwany z własnej grządki) 5 jajek ugotowanych na twardo dwie łyżki majonezu jedna łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Krok po Kroku 1 Odsączamy rybę, rozdrabniamy widelcem. Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypior siekamy według uznania. 2 Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy przyprawy. Lepiej smakuje jeśli wstawimy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Makrela z grilla z rabarbarem 119

Pierwszy raz robiłam świeżą makrele na grillu i to z rabarbarem. Dlaczego z nim. Otóż jest on kwaskowy tak jak cytryna i uznałam że może ją zastąpić. Ryba wyszła pyszna, chrupiąca z fajnym rabarbarem. Do tego podałam młode marchewki balsamico i cóż więcej powiedzieć. Spróbujcie i  przekonajcie się. 2 makrele świeże 3 łodygi rabarbaru 1 papryka żółta 1 papryka(...)czerwona 1 pęczek młodej marchewki natka pietruszki oregano, tymianek świeży sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu balsamico olej rzepakowy 1/2 papryczki chili Makrele myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, majerankiem, pokrojonym tymianek im i oregano. Odstawiam na dwie godziny do lodówki albo dłużej. Rabarbar kroję na kawałki 1 cm. Masło mieszam z pokrojoną natką pietruszki około

wesoła kuchnia
Pasta z makreli na chleb + filmik 159

Proponuję dziś przepis na  przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli . To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem . Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce , bo wtedy kolejka była rodzajem " social media " - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć(...)mój sprzeciw #stopACTA2 . Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 300 g twarogu 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 1 cebula kilka łyżek majonezu sól i pieprz Wykonanie: 1. Makrelę wędzoną pozbawioną skóry

Kawa z mlekiem
Domowy paprykarz z makrelą i marchewką 114

Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, papryki i ryżu. W moim wydaniu z wędzoną makrelą, marchewką i ryżem. Zdrowe mięso rybie plus marchew i brązowy ryż idealnie ze sobą współgrają i tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex.  Składniki: 300g(...)obranej z ości wędzonej makreli 250g marchewki w kostce Hortex 100g brązowego ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku 260g koncentratu pomidorowego 100ml wody 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki oleju sól pieprz Sok Słoneczne Pomarańcze Hortex – 100% soku z cząstkami miąższu Wykonanie: 1. Makrelę podzielić na mniejsze części, lub rozgnieść widelcem

Szalona Kuchnia Eweliny
Prosta pasta z ryby wędzonej 112

znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego(...)widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej z tego wszystkiego zajmuje obranie ryby, bo całą reszta to tylko kilka ruchów ręką. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest

Mieszam w Garnku
Prosta pasta z ryby wędzonej 100

znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego(...)widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej z tego wszystkiego zajmuje obranie ryby, bo całą reszta to tylko kilka ruchów ręką. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest

Mieszam w Garnku
Wrapy z wędzoną makrelą z sosem ziołowym 129

domu i pyszne szybkie danie gotowe. Sprawdzą się zarówno jako lunch, szybki obiad, kolacja czy danie podczas imprezy. Ostatnio będąc na zakupach w sklepie rybnym kupiłam piękną, pachnącą wędzoną makrelę i stwierdziłam, że to właśnie z jej dodatkiem przygotuję wrapy. I to był bardzo dobry pomysł. Składniki: 3 placki tortilli mała główka sałaty rzymskiej 1 wędzona makrela plastry pomidora(...)pieprz, oliwa sos ziołowy: 2 łyżki greckiego jogurtu, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kukurydze, pokrojone rzodkiewki a następnie mieszamy. Makrelę obieramy ze skórki oraz ości. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli układamy sałatkę, plastry pomidora, kawałki wędzonej makreli a następnie polewamy dressingiem. Każdy placek dokładnie zwijamy

Życie ze smakiem
Pasta z wędzonej makreli 114

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości

Korniszonki
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 137

kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś, co chce się zjeść po całym dniu kapania deszczu o parapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela w asyście zielonego ogórka i czerwonej cebuli otoczona kwaśną śmietaną Makrela to chyba jedna z ulubionych ryb Polaków, my z Dominikiem także za nią przepadamy. Jest tłusta(...)wspomagają odporność organizmu. W połączeniu z kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka

Cooking Monster
Pasta serowa z makrelą i ogórkiem II 142

Witajcie. Dziś podaję Wam drugi pomysł na pastę serową z makrelą. Pierwszy można podglądnąć tu - KLIK . Dzisiejsza wersja z ogórkiem kiszonym wydaje mi się lepsza niż ta z ogórkiem konserwowym. Mamy tu nieco inne dodatki, jest ich więcej i naprawdę całość świetnie smakuje. Składniki: 250 g sera białego półtłustego 1/2 dużej wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebulki(...)łyżeczka musztardy 1 mały jogurt naturalny siekany świeży koperek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości. 2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie

Kuchnia domowa Ani
CZERWONA PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 148

Pyszna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i kremowego twarożku. Aromatyczna, pożywna po prostu mniam. Świetnie smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem, np. rukoli lub/i cebulki, czy pomidora.  Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI 50 g miękkiego masła 1 wędzona makrela 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g kremowego twarożku np. Almette 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki(...)sól, pieprz, szczypta chili w proszku, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki WYKONANIE Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, przekładamy do miski. Dodajemy twarożek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wprost do miski z rybą ścieramy na tarce (o dużych oczkach) czosnek i szalotkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy/miksujemy masło na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy

cool and minty
Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem 139

Dzień dobry :-) Dziś zapraszam po przepis na pyszną rybkę. Makrela pieczona w piekarniku z kolendrą i czosnkiem. Wyszła pyszna, ogólnie ja bardzo makrelę lubię, a dobrze przyprawiona i upieczona jest rewelacyjna. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 sztuki: 4 makrele 70 g masła świeża kolendra 3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie(...)Makrele myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy z obu stron.  2. Masło przekładamy do miseczki, dodajemy do niego świeżą posiekaną kolendrę, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły.  3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy

kruche babeczki
Pasta z makreli wędzonej 228

Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka . Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubicie ryby jako takiej to może spróbujcie kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego jedzenia – ulubione(...)warzywa, serki czy pestki. Akurat makrela jest tanią rybą , dlatego zachęcam do zjadania jej w większej ilości. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jeśli ryby jesz tylko raz w tygodniu – to za mało! Pora poprawić wyniki i dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej . Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek . My bardzo się cieszymy, kiedy

Słodkie Gotowanie

Proponowane wyszukiwania