makrela - 1165 przepisów (strona:17/78)

Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem 16

Dzień dobry :-) Dziś zapraszam po przepis na pyszną rybkę. Makrela pieczona w piekarniku z kolendrą i czosnkiem. Wyszła pyszna, ogólnie ja bardzo makrelę lubię, a dobrze przyprawiona i upieczona jest rewelacyjna. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 sztuki: 4 makrele 70 g masła świeża kolendra 3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie(...)Makrele myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy z obu stron.  2. Masło przekładamy do miseczki, dodajemy do niego świeżą posiekaną kolendrę, obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, żeby się nam składniki w miarę połączyły.  3. Tak przygotowanym masełkiem nacieramy rybę (ja więcej dałam w nacięcia i trochę masełka włożyłam do środka ryb). Ryby przekładamy

kruche babeczki
Pasta rybna z wędzonej makreli 27

Przedstawiam pastę rybną z makreli bez dodatku majonezu. Nie byłam pewna czy ją przygotowywać i czy może być smaczna, jednak okazało się, że bardzo dobrze, że się zdecydowałam ją przyrządzić. Składniki na pastę rybną z makreli (spora porcja): ser biały chudy 250 g makrela wędzona około 250 g cebula sól pieprz zielona cebulka lub szczypiorek Makrelę podzielić na kawałki, usunąć

Karola gotuje
#1 – Pomorze i Kaszuby 36

postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi(...)czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy.   Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz

Życie ze smakiem
Śledzie po kociewsku 44

Śledzie to jedne z moich ulubionych ryb. Możne je przygotować na setki sposobów i zawsze będą pyszne. Dzisiaj przedstawiam je po kociewsku z wędzoną makrelą – nie pomyliłam się, są z makrelą i nie tylko ale to już sprawdźcie sami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 3 filety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 1 ogórek kiszony 50 g wędzonej makreli ( obranej ) ¼ cebuli Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie w tej samej wodzie je gotujemy ( lekko solimy wodę). Śledzie również namaczamy ale w zimnej wodzie na około 30 – 40 minut, zależnie od tego jak bardzo są słone. Po ugotowaniu grzyby odsączamy i drobno kroimy. Podobnie kroimy ogórka i cebulę

Smaki Ewy
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą 47

Lubicie pasty do kanapek? Ja bardzo, bo można fajnie kombinować ze składnikami. Dzisiaj mam dla Was pyszną i zdrową propozycję pastę z makreli i twarogu. Świetny pomysł na śniadanie :)  SKŁADNIKI 125 g chudego twarogu 200 g wędzonego fileta z makreli 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka szczypiorku sól, pieprz

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z makreli z białym serem 46

Pasta z makreli towarzyszy mi o d dzieciństwa, zawsze je dnak jej po dstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam do datkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bar dziej kremowa i z decy dowanie bar dziej smakuje dzieciom :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia wę dzona makrela kostka białego sera półtłustego (250g) 1 cebula sól(...)pieprz Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy w kostkę i mieszamy w miseczce z serem (roz drabniamy ser wi delcem). Skórę z makreli z dejmujemy i o d dzielamy rybę o d ości. Wkła damy całość do sera i cebuli i dokła dnie mieszamy wi delcem. Oprószamy świeżo zmielonym i pieprzem i ewentualnie solą (we dług mnie sól jest zbę dna ponieważ

ChilliJemy
MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ 42

Makrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna. Składniki: * 3 świeże makrele (moje były dość spore) * 2 cebule * 750 ml wody * 250 ml octu spirytusowego 10%  (użyłam octu Parczew(...)liści laurowych * 7-8 ziarenek ziela angielskiego * mąką do panierki * olej do smażenia ryby Wykonanie: Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać do miski. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalewę zagotować. W między czasie

Zrób to smacznie
Pieczone pomidory z ziemniakami i makrelą 55

Lekkie i szybkie danie z piekarnika, z pomidorami, które o tej porze roku są chyba najpyszniejsze. Do farszu wykorzystałam makrelę w sosie pomidorowym  mojej ulubionej firmy SEKO. Moje d a nie pr z ygotow a ł a m w r a m a ch  a kcji  "JEDYNE TAKIE WAKACJE Z  SEKO ” Składniki na 1 osobę(...)słoik makreli dzwonka w sosie pomidorowym,190 g, firmy SEKO 2 spore, dojrzałe pomidory 2-3 ziemniaki 1-2 łyżki tartej mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Przygotowanie : Obrane ziemniaki kroję na kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie, a ugotowane duszę widelcem. Do ziemniaków dodaję makrelę dzwonka w sosie pomidorowym oraz startą mozzarellę, całość mieszam

sio-smutki
Domowy paprykarz szczeciński 258

jest bardzo łatwe. Postępujcie zgodnie z przepisem, a na pewno się uda i będzie Wam smakował. Ewentualnie możecie doprawić tak jak lubicie 🙂 Mój domowy paprykarz składa się z wędzonej makreli, białego ryżu, tartej marchewki, doprawiony jest czosnkiem, wędzoną i ostrą papryką. Nie brakuje w nim też smaku pomidorów. Domowy paprykarz podaję do kanapek, ale można też ułożyć go na liściach(...)paprykarz szczeciński jest bardzo smaczny, zdrowy i ma piękny soczysty kolor. Sprawdźcie ten prosty przepis na paprykarz szczeciński w domowym wydaniu 🙂 Składniki na 2 słoiki domowego paprykarza szczecińskiego: 1 makrela wędzona (ok. 230 g) 100 g ryżu długoziarnistego (1 torebka) 1 cebula 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g) 150 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z makreli i kiełków jarmużu 54

ciepłego w siebie nie wepchnę. Z pomocą przychodzą sałatki! Zdrowe, odżywcze i smaczne. Gdy znudzi nam się klasyka warto spróbować czegoś nowego... np. sałatki bez sałaty bo z z makreli i kiełków jarmużu. Do tego pełnoziarniste pieczywo i pełnowartościowy posiłek gotowy! Zdrowe tłuszcze i białko z makreli, prozdrowotne awokado, pyszna kukurydza i pełne witamin kiełki.  A wiecie, że.... Warzywa(...)najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw?  Super prawda?! :)  Składniki na 2 porcje sałatki: 1 wędzona makrela 2 garście kiełków jarmużu Garść kukurydzy Bonduelle 1/2 awokado Pieprz Kilka kropel ulubionego oleju Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skóry, wyjmujemy ości i rozdrabniamy na małe kawałki.  Mieszamy z kiełkami, kukurydzą

Czarnawisienka
Pasta serowa z makrelą 37

piątkowe śniadanie poleca się pasta serowa z makrelą :) Składniki: - 500 g twarogu półtłustego - 6 jajek ugotowanych na twardo - 1 duża makrela wędzona - 1 średnia cebula - 2 łyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny - sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Makrelę obieramy z ości i drobno kroimy. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną cebulę, jajka oraz makrelę. Do masy

Zainspirowana w kuchni
Cullen skink. Szkocka zupa rybna. 65

zupy. Kiedy jednak na stoisku rybnym wypatrzyłam łupacza, nie mogłam się oprzeć. Wprawdzie nie była to wersja wędzona tej ryby, ale cóż, klamka zapadła. Dokupiłam za to wędzoną makrelę i z uśmiechem na twarzy wróciłam do domu :) Powstała bardzo smaczna zupa rybna. Koniecznie trzeba podawać ją ze szczypiorkiem. Świetnie dopełnia całość. Mam nadzieję, ze będzie mi dane spróbować kiedyś tego(...)dania w oryginalnej wersji, na szkockiej ziemi. Tymczasem zajadamy się cullen skink po polsku ;) Polecam. Składniki: 300 g filetu z łupacza kawałek wędzonej ryby (u mnie skóra z wędzonej makreli) 1 cebula 4 ziemniaki 1 szkl. wody 1 szkl. mleka sól  świeżo zmielony pieprz szczypiorek 2 łyżki masła Wykonanie: Łupacza pokroić w kostkę i obsmażyć z obu stron

zadanie-gotowanie
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 31

Doczekaliśmy środy popielcowej. W większości polskich domów królują dzisiaj ryby. Makrelę pokochałam jako świeżą rybę, bardzo niedawno. Zazwyczaj jadłam ją w postaci wędzonej. Ma same zalety. Jest przede wszystkim tania, bardzo mięsista i ma smak ryby, czego nie można powiedzieć o wielu innych rybach. Dzisiaj występuje w mojej kuchni w postaci smażonej. Ale zapewniam, ze jest dobra również z parowaru(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -jedna cała makrela  -jajko, mąka i bułka tarta do panierki -opakowanie jarmużu -dwie cebule -ząbek czosnku -dwie łyżki jogurtu naturalnego  -po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej -papryczka chili

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z makreli i białego sera 18

Sałatka, którą zawsze robi mój mąż :) Jeśli chodzi o proporcje, to robi na oko trzyma sie tylko zasady, że mniej więcej ile wagowo makreli tyle sera. Składniki: ryż, makrela wędzona, ser biały, cebula czerwona, papryka, majonez, pieprz. Przygotowanie: Makrelę oczyścić z ości. Do miski włożyć makrelę, biały ser, majonez i razem ugnieść. Następnie dodać posiekaną cebulę, paprykę, ugotowany ryż, popieprzyć

Państwo Wojtczuk gotują