makrela - 1690 przepisów (strona:15/113)

Domowa sałatka pikantna z makreli do chleba. PRZEPIS 141

sałatka jest prawie tak słynna jak paprykarz. Spróbujcie ją zrobić w domu, a przekonacie się, że wyjdzie dużo lepsza od sklepowej. Super na kanapki. Przepis na sałatkę pikantną z makreli Składniki: 2 makrele wędzone, 2 cebule, 2 marchewki, słoiczek przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy, kopiasta łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić sałatkę pikantną(...)makreli? Posiekaną cebulę smaż kilka minut na oleju, dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie. Dodaj oba rodzaje papryki, wymieszaj, dodaj przecier i musztardę, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Z makreli zdejmij skórę, wyciągnij kręgosłup i pozbądź się widocznych ości. Mięso przełóż do miski. Dodaj

Kulinarna Polska
Sałatka z makreli pikantna 93

Sałatka z makreli pikantna – bardzo popularny i niedrogi produkt, który możemy kupić w pudełeczkach czy puszkach. W sumie nie wiem czemu nazywa się to sałatką, bo bardziej przypomina ona pastę do pieczywa. Bardzo lubię to danie a że nie jest trudne do przygotowania i wam polecam zrobić od podstaw bo wychodzi jeszcze smaczniejsza niż oryginał no i wiemy(...)jemy PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKRELI PIKANTNĄ Składniki na sałatkę z makreli pikantną: pół małej makreli wędzonej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz ziołowy pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić sałatkę z makreli pikantną: Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy

Dorota Smakuje
Pasta z jajek i makreli wędzonej 101

wykorzystuję nie tylko do kanapek, ale faszeruję nimi naleśniki i tortille. Po więcej przepisów zajrzyjcie do działu Przepisy na pasty do chleba Smacznego! PRZEPIS NA PASTĘ Z JAJEK I MAKRELI WĘDZONEJ Składniki na pastę z jajek i makreli wędzonej: 0,5 wędzonej makreli 3 jajka ugotowane na twardo – zobacz wpis Jak ugotować jajka na twardo 3 łyżki majonezu sól(...)pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jak zrobić pastę z jajek i makreli wędzonej: Makrelę obieramy z ości, rozgniatamy widelcem. Jajka ugotowane na twardo i ostudzone, obieramy ze skorupki, ścieramy na tarce o malutkich oczkach. Rybę i jajka mieszamy z majonezem, ziołami i przyprawami, doprawiamy do smaku. Artykuł Pasta z jajek

Dorota Smakuje
Pasta z makreli i smażonego pora (na kanapki) 159

kanapki na śniadanie, ale ta pasta idealnie pasuję do ciemnego pieczywa i przepysznie smakuje w towarzystwie z kiełkami i rzodkiewką. Spróbujcie Składniki: – 150g białej części pora – 1 makrela wędzona ( u mnie 300g po obraniu) – 2 jajka ugotowane na twardo – 75g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 200g ogórka zielonego – 80g twarożku delikatnego (u mnie(...)smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu ( u mnie masło klarowane) Por umyć, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ulubionym tłuszczu, wystudzić. Smażyć do gotowości, aż por całkowicie zmięknie. Makrelę obrać, pozbyć się ości i rozdrobnić. Jajka i ogórka pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku

Smaki Armine
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 142

tego złego, co by na dobre nie wyszło..., ponieważ są doskonałym punktem wyjścia do dalszych prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy(...)jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe

blog.moje-pasje.info
Pasta z wędzonej makreli 147

Naprawde zachęcam do jedzenia ryb. Na blogu ukazał się już przepis z wędzoną makrelą ( sałatka z wędzonej makreli) , ale dobrych ryb nigdy dość. Dziś szybka i praktyczna pasta z makreli. Polecam :) Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki konserwowe/kiszone 1 mała cebula koprek/natka pietruszki 1 łyzka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Makrele dokładnie oczyszczamy ze skóry i ości. Przekładamy do blendera. Dodajemy cebule i ogórki pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko miksujemy. Schładzamy przynajmniej 1 godzinę w lodówce

Smaki Natalii
Pasta z makreli, serka i rzodkiewki 169

Bardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję(...)nadaje kremowej struktury i lekkości paście, a rzodkiewka fajnie przełamuje tę delikatność dzięki swojej chrupkości, ogólnie całość bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania- nawet jak nie jesteś wielbicielem wędzonej makreli :) * wędzona makrela- około 200 * serek śmietankowy- 200 g * rzodkiewka- 5 średnich szt. * szczypior- pół pęczka (plus do posypania) * sól, pieprz- do smaku Serek przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną makrelę, drobno

Kraina Miodem Płynąca
Pasta z makreli wędzonej 163

Kolejna pasta idealna na śniadanie to pasta z makreli. Bardzo lubię taką pastę, gdyby jeszcze makrela była bez ości to byłoby idealnie. Samo obieranie z ości jest mocno czasochłonne, ale potem smak nadrabia wszytko! Dzieciom też bardzo smakuje, nawet nie przeszkadzała im surowa cebula pokrojona w kostkę ;) 1 wędzona makrela kawałek czerwonej papryki 0,5 cebuli 2 ugotowane żółtka(...)całe jajka) 1 ogórek kiszony 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz czarny sól natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i rozdrobnić w miseczce. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 168

makrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak(...)pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko,  niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele  2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz    sposób wykonania Tuszki makreli myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, oraz pieprzem

Miód i pieprz
Makrela pieczona w marynacie z pietruszki, czosnku i suszonych pomidorów 177

Makrela jest jedną z najczęściej spotkanych przeze mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU(...)SUSZONYCH POMIDORÓW  Składniki: - 2 makrele - pęczek pietruszki - 6 suszonych pomidorów - 60 mililitrów oleju z suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - sól Przygotowanie: Makrele dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy ich skórę (trzeba uważać, żeby nie naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym

Życie zamknięte w smaku
Świeża makrela pieczona 181

Bardzo prosty przepis. W kilka chwil.  Kilka lat temu kupilam świeże makrele. Usmażyłam zwyczajnie na patelni.  Była okropna i wyladowała w zeszycie z napisem  - NIGDY nie kupuj makreli świeżej.  Była bardzo tłuska i czułam się po niej długo źle.  Teraz będąc na wakacjach, na obiad do wyboru podano makrelę. Myślę sobie: wyglada fajnie, wezmę(...)pamietałam moje samopoczucie. Trochę się obawiałam. Wziełam, zaryzykowałam.  Czułam się w porządku. Przyjechałam do domu i ... kupiłam makrelę.  Upiekłam. I teraz Wam polecam. Ale nie smażcie w tłuszczu;) Przynajmniej te osoby z wrażliwymi brzuszkami:)   świeże makrele  sól pieprz oliwa z oliwek cytryna  Umyj makrele i  dopraw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

AZgotuj!
Tradycyjna pasta z makreli 155

Bardzo lubimy wędzoną makrelę. Najlepiej smakuje Nam taka tradycyjna i łatwa w wykonaniu pasta z makreli z jajkami i szczypiorkiem.  Tradycyjna pasta z makreli SKŁADNIKI: 1 mała makrela wędzona 2-3 jajka szczypiorek sól pieprz 2 łyżki majonezu   Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Makrelę obieramy dokładnie z ości i przekładamy do miski(...)makreli dodajemy pokrojone jajka. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z rybą i jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo. Można też wszystkie składniki po prostu zmiksować, ale ja wolę  w takiej wersji

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
makrela wędzona z papryczką chilli... 147

Składniki: 2 sztuki makrela wędzona, 1 średnia papryczka chili, 1 sztuka cebula,1 płaska łyżeczka cukru, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron makrele wędzone średniej wielkości obrać dokładnie z ości pognieść obraną makrelę widelcem cebulę obraną pokroić w kostkę i posypać ją cukrem, cebula ma delikatniejszy smak - zostawić na 5 minut i potem ją wsypać do makreli dodać pokrojoną papryczkę(...)chilli razem z pestkami wlać oliwy tyle, aby makrela nie była za sucha i dobrze wszystko wymieszać odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły makrela jest pikantna i najlepiej nam smakuje na toście wieloziarnistym.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z wędzonej makreli z pieprzem 74

Pasta z wędzonej makreli jest świetnym pomysłem na kolację, ale sprawdzi się również jako przekąska na imprezach. Może być również traktowana jako sałatka;) Przygotowałam ją z dodatkiem czerwonego pieprzu - pycha!    Polecam również inne pasty kanapkowe Pasta z wędzonej makreli Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna Pasta z buraka i słonecznika  Pasta z awokado z serkiem     Pasta(...)wędzonej makreli z pieprzem Składniki: 1 wędzona makrela (ok 300g) 2 kiszone ogórki 100g żółtego sera 2 łyżki majonezu czerwony pieprz do smaku natka pietruszki lub szczypiorek Makrelę obrać dokładnie z ości, rozdrobić widelcem. Ogórki pokroić w drobną kostkę, odcisnąć. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Doprawić do smaku czerwonym pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Posypać posiekana natką pietruszki lu szczypiorkiem

Obiad gotowy