ciasto - 161836 przepisów (strona:22/10790)

Puszyste pączki – najlepszy przepis 33

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Ciasto wuzetka – polecany przepis 36

Ciasto wuzetka jest niezwykle efektowne i smakuje doskonale. Mimo, iż nie wymaga dużo pracy i nie jest czasochłonne, można z powodzeniem zaserwować je podczas ważnych uroczystości. Czekoladowe, z lekką warstwą bitej śmietany, zachwyca zarówno miłośników słodkości w klasycznym wydaniu, jak i osoby preferujące lekkie i niezbyt słodkie wypieki. Wuzetka to jeden z deserów, który z łatwością przygotujesz samodzielnie. Skorzystaj(...)sprawdzonych rad i spróbuj. Wuzetka ciasto – jakie składniki są podstawą przepisu? Ciasto wuzetka to efektowny, czekoladowy przekładaniec z warstwą bitej śmietany, polany polewą czekoladową i udekorowany bitą śmietaną. Aby mówić o wuzetce potrzebujemy kilku prostych składników. Wtedy wypiek na pewno się uda, a Ty pochwalisz się przed najbliższymi znajomością oryginalnej receptury. Aby wykonać ciasto wuzetkę koniecznie musisz mieć

Ugotowane pozamiatane
Pizza na grubym cieście 50

Wiem, że są tu wielbiciele pizzy na grubym cieście, które jest jednocześnie miękkie w środku, a na brzegach jest kusząco chrupiące. To właśnie dla Was mam ten przepis na pizzę w stylu amerykańskim. Sekretem dobrej pizzy jest zawsze ciasto. Kiedyś testowałam wiele przepisów z dużą ilością drożdży, robionych na szybko w 40 minut czy 1h. Ale to nie jest(...)pizza smakuje drożdżami, jej ciasto jest twarde, nie przepracowało swojego. Raz na jakiś czas można taką zleść, ale ja lubię jeść dobrą pizzę. Dlatego już od dawna zminimalizowałam ilość drożdży, ciasto wyrasta mi przez 1-2 dni w lodówce i wtedy wiem, że efekt będzie idealny. Do tej grubszej pizzy dodaję 1 łyżeczkę suchych drożdży, co i tak jest sporą

nietylkopasta.pl
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 70

chleb bez drożdży na pszennym zakwasie. Do wypieku dwóch bochenków tostowych z tego przepisu najlepsze będą foremki keksowe o wymiarach około 22 x 10 x 10 cm Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Składniki na 2 bochenki(...)LEVAIN 6 g dojrzałego zakwasu pszennego 60 g mąki pszennej (u mnie typ 500, polecam również chlebową typ 750) 60 g wody CIASTO levain – cały 775 g mąki uniwersalnej ( u mnie typ 500) 185 g mleka (prosto z lodówki) 340 g wody ( 315 + 25) 100 g masła 60 g miodu 15 g soli żółtko jaja + 1 łyżka mleka

Tajemnice Smaku
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 84

Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo(...)długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii. O palmę pierwszeństwa walczą również serniki i makowce. Równie często serwuje się keksy oraz efektowne ciasta drożdżowe. Wiele osób woli jednak eksperymentować, odchodząc nieco od bożonarodzeniowej klasyki. Jakie świąteczne ciasta serwuje się w waszych domach? Stawiacie na tradycyjne smaki, czy też poszukujecie czegoś nowego? Dziś

okolicepalnika.pl
Ciasto grysikowe z mlekiem skondensowanym 88

Grysikowe, mleczne ciasto nasączone po upieczeniu ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre ciasto z mlekiem skondensowanym i naturalną waniliową nutą. Ciasto rozpływa się w ustach i podczas konsumpcji uwalnia słodkawe nadzienie, powstałe w wyniku nasączania ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze słodzonym mlekiem skondensowanym Tres Leches 5 od 31 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Ilość(...)kawałków Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 210 kcal Ciasto grysikowe nasączone ponczem ze słodzonego mleka skondensowanego. Mokre i wilgotne ciasto, obłędnie przepyszne. Składniki: CIASTO GRYSIKOWE 4 jajka z chowu ściółkowego 150 g cukru drobnego, do wypieków 100 g masła 250 g mleka kilka kropli olejku waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g kaszy mannej (grysiku) 1 łyżeczka proszku

ProstePesto.pl
Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem 81

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/focaccia-480x270.jpg"],"description":"Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia w\u0142oskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na w\u0142oski chlebek.","keywords":["m\u0105ka","oliwa","pomidorki","rozmaryn","rukola"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:39:30+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Pizza"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 99

trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)ciasto samo zacznie odchodzić od palców lub od haka robota kuchennego. Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam

SmartBake.pl
Jak zrobić idealny domowy makaron? 153

kupny makaron własnoręcznie przygotowanym.  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przygotować makaronu w domu, poniżej podzieliłam si ę  kilkoma sztuczkami i przepisami na makaron idealny. TAJEMNICE DOMOWEGO MAKARONU Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki.   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki przynajmniej 30 minut przed(...)przygotowaniem makaronu. Olej dodaje ciastu elastyczności. Możemy zastąpić go mlekiem. Ciasto na makaron będzie mniej elastyczne, stanie się bardziej kruche. Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało. Makaron przygotowujemy w pomieszczeniu bez przeciągów. Ciasto nie lubi również wilgoci. Ciasto na makaron wyrabiamy przynajmniej 10 minut. Po wyrobieniu powinni być gładkie

La grande e la piccola cuoca
Faworki 169

koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego czwartku oraz często króluje w Ostatki, czyli ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z takiego samego ciasta robi się również tak zwane róże karnawałowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić faworki? Jak się robi faworki? To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis(...)faworki domowe . Przepis na faworki Jest on dość prosty w wykonaniu. Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne. Ważnym elementem jest również dobre wyrobienie ciasta. To od niego zależy 90 % sukcesu, by chruściki wyszły idealne

Kulinarne Przeboje
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 265

się i klinuje w rusztowaniu nad palnikiem. Mimo, że aluminium nadaje się do użycia przy indukcji, patelnia do gofrów raczej się na indukcji nie sprawdzi – jest bardzo mocno wyżłobiona. CIASTO NA GOFRY czyli JAK TO DZIAŁA? Do gofrów, które z założenia mają być lekkie i chrupiące, najlepiej nadaje się lekka mąka tortowa . Mocno zmielona, przesiana, delikatna i jasna, w barwie(...)lekko kremowa. Mniej lepiąca od innych – zawiera mniej glutenu niż mąka T500 czy T650. Idealna do pieczenia lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. Ja jej lekkość wykorzystuję zawsze do szykowania popovers i dutch baby – pieczone przeze mnie wcześniej na mące 500 i 550 miały tendencję do opadania i ściągania się przy mące tortowej nie ma to miejsca. Po dodaniu do niej

Karo in the Kitchen
Ciasto”Metrowiec” 192

Ciasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie. Ciasto jest jednak czasochłonne, najlepiej jest zarezerwować sobie dwa dni na jego przygotowanie(jeśli nie mamy w domu dwóch keksówek(...)Czas samego oczekiwania(złożonego) ciasta wynosić całą noc. Zachęconą i namówiona przez mamę postanowiłam upiec to proste ciasto. Pomyślałam skoro moja mama i babcia dały radę to i ja mogę. Jak się okazało mój pierwszy „Metrowiec” był super smaczny. Tata powiedział, iż było bardzo dobre i smakiem przypominało to pieczone przez babcię Ciasta wyszło bardzo dużo – mi wyszło prawie

Ciasta z tradycjami
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3229

grudniu był post z propozycją ciast na poprzednie Święta, teraz propozycje z ciastami które doszły w międzyczasie i tymi pod te Święta. Bannera nie zdążyłam zmieć tylko. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-)  1.  Makowiec z lekką budyniową pianką  2.  Puszysty jabłecznik z nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym(...)Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk   13.  Chałwowiec z brzoskwiniami  14.  Słonecznikowiec 15.  Ciasto Prince Polo

kruche babeczki
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3936

się na czterech przepisach i z nich wybrałam ten najlepszy. Wybór nie był taki oczywisty, naprawdę miałam twardy orzech do zgryzienia i nie mogłam zdecydować się między jagodziankami z ciasta nocnego, a tymi z dodatkiem mascarpone. Głos mojego Męża zadecydował i ostatecznie wygrały te z mascarpone :) Poniżej prezentuję wszystkie przepisy i ich subiektywną ocenę. Każde ciasto wyrabiałam mikserem z hakiem(...)minut, wszystkie jagodzianki piekłam jednego dnia.  Sposób przygotowania dla wszystkich jagodzianek taki sam, wg poniższej instrukcji: Kleo układa wstążkę :)  --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem mascarpone Zwycięskie jagodzianki - naprawdę przepyszne, ciasto delikatne i lekkie jak chmurka, dzięki dodatkowi mascarpone. Jedyny minus to taki, że ciasto mocno kleiło się do rąk, oczywiście podsypywałam je mąką, ale starałam się nie przesadzić, by ciasto

Domowa Cookierenka Agi
CIASTO LEŚNY MECH 565

jedliście kiedyś takie cudo?! Bo ja pierwszy raz miałam przyjemność jeść ciasto, którego głównym składnikiem jest SZPINAK!!! Zaskoczeni?! Ja również byłam, gdy znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, o tu  :) Jego piękna nazwa idealnie do niego pasuje:) Koniecznie musiałam je wypróbować! Zrobiłam tylko krem według własnego pomysłu, ponieważ stwierdziłam, że nuta limonki będzie orzeźwiająca, a poza tym pasuje(...)każdej postaci, ale na słodko jeszcze nie miałam okazji go kosztować:) Pewnie duża część z Was teraz krzywi się z obrzydzeniem na samą myśl o szpinaku, o szpinakowym cieście nawet nie wspominając...! Ale kochani, spieszę, by Was zapewnić - by przysiąc Wam z ręką na sercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ W NIM ANI GRAMA SZPINAKU

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 296

Ciasto: 4 żółtka (w temperaturze pokojowej) 130g miękkiego masła szczypta soli 130 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej) Beza: 4 białka 150 g cukru 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki soku z cytryny 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku Masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru(...)łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny Kiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :) Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie. Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki

Świat Ciasta
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 464

Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, karmelu i orzeszków ziemnych. Z racji, że jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju orzechów, a i wszystko, co karmelowe, zawsze chętnie zjadam, ciasto zadowoliło moje kubki smakowe i myślę, że wielu osobom posmakuje. Osobiście nie przyrządzałam nigdy wypieków z dodatkiem masła orzechowego, są one dość specyficzne i na pewno trzeba być(...)fanem lekko słonego smaku, jaki uzyskują wypieki z jego dodatkiem. Jak się okazało, mnie to połączenie smakowe bardzo przypadło do gustu. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, mimo sporej ilości karmelu, a słony smak jest tylko lekko wyczuwalny. Na pierwsze miejsce obok karmelu, przebija się smak orzechów, moje masło orzechowe zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak

Smakołyki Bereniki
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 326

Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort(...)truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi 434

Dzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta(...)truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej! 46

Odkryj przepis na doskonałą pizzę – to ciasto na pizzę smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Odpowiednia mąka, idealne proporcje, a do tego najlepsze dodatki – oto klucz do wyjątkowej pizzy, którą możesz przygotować w swoim domu! Ten przepis to domowa pizza na cienkim cieście z suchych drożdży. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Pizzę piecz w wysokiej temperaturze(...)blasze do pieczenia, a jeśli masz kamień do pizzy, to polecam z niego skorzystać. Rozgrzej wcześniej kamień przez minimum 30 minut w piekarniku. Pieczenie pizzy na kamieniu sprawi, że ciasto będzie jeszcze lepiej wypieczone. Jaka jest najlepsza mąka do pizzy? Jeśli chcesz zrobić w domu pyszną włoską pizzę, to przede wszystkim zadbaj o odpowiednią mąkę. Do przygotowania pizzy najlepsza jest

Via Gusto
Kruche ciasto z kiwi – ciasto z kiwi pieczone 35

Przepis na proste kruche ciasto z kiwi, które posmakuje każdemu. To świetny pomysł na szybkie wykorzystanie kiwi. Zrób ten pyszny przepis i zaskocz się smakiem! Jakie ciasto zrobić z kiwi? Z kiwi można zrobić różne ciasta – najczęściej spotykane są ciasta z kiwi na zimno, czyli na przykład: ciasto z biszkoptem, kremem z bitej śmietany z dodatkiem kiwi i galaretki(...)sernik na zimno z galaretkami z dodatkiem kiwi, ciasto z kremem budyniowym i musem z kiwi. A jakie zrobić pieczone ciasto z kiwi? Polecam to najzwyklejsze – czyli po prostu kruche z kiwi! Kiwi po upieczeniu pysznie komponuje się z kruchym ciastem. Dokładny przepis na ciasto z kiwi znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy z kruchym ciastem: szwajcarska tarta

Via Gusto
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 32

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając(...)niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie

SmartBake.pl
Ciasto francuskie ze śliwkami 38

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami na słodko, to prosty pomysł na szybki deser z 4 składników na bazie gotowego ciasta francuskiego. Soczyste, pieczone śliwki na cieście francuskim, to jeden z naszych ulubionych przepisów na coś słodkiego na szybko! Jeden arkusz ciasta francuskiego wystarczy aż na 8 – 12 ciastek w zależności od formatu jaki wybierzesz, a do nadzienia możesz(...)użyć dowolnej odmiany śliwek! Ułóż zatem plastry świeżych, pachnących śliwek na kawałkach maślanego ciasta i posyp odrobiną brązowego cukru, a po wyjęciu z piekarnika ciesz cię słodkim, chrupiącym deserem! Gotowe ciasto francuskie, to bardzo wygodny, szybki i uniwersalny składnik, który sprawdza się zarówno w przepisach na słono (jak w naszych paluszkach z ciasta francuskiego ) oraz na słodko (jak w ciasteczkach

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami 44

Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest to przepis na ciasto bez pieczenia o intensywnym malinowym smaku, wzbogacone o kremowy ser gotowany oraz delikatną piankę malinową. Całość jest zwieńczona aksamitną polewą kakaową. Z jakich warstw składa się ciasto Delicja? To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z następujących(...)warstw: spód z herbatników i masła gotowany sernik waniliowy malinowe delicje malinowy mus z galaretką malinowa pianka z bitą śmietaną kakaowa polewa Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. W przepisie możesz użyć zarówno świeżych malin, jak i mrożonych. Ciasto jest duże i podzielne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na rodzinne imprezy i przyjęcia. Sprawdź również inne przepisy na ciasta

Via Gusto
Kakaowo śmietankowe ciasto z wafelkami BEZ PIECZENIA 52

Ciasto z wafelkami to przepis na ciekawy deser bez pieczenia. Ciasto składa się z chrupkiego spodu, kakaowego kremu i delikatnej śmietankowej warstwy na wierzchu. Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Przepis na to ciasto z wafelkami pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku znajdziesz przepisy(...)następujące ciasta bez pieczenia: Orzechowy serniczek z Nutellą Cytrynowy sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy sernik gotowany Giotto

Via Gusto
Piernik staropolski dojrzewający 132

staropolski dojrzewający, przekładany powidłami śliwkowymi na dużą blachę. Piekę go na przemian z mamą na święta, bo ma smak prawdziwego piernika. Rozpływa się w ustach. Od czasu gdy nastawiam ciasto piernikowe do dojrzewania, w moim domu czuć już zapach świąt. Piernik staropolski dojrzewa u mnie 6 tygodni . Minimalny czas dojrzewania to 2 tygodnie. Najlepiej jest, gdy piernik leżakuje(...)tygodni, a nawet do 8 tygodni . Przez ten czas ciasto dojrzewa w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica, zimny balkon gdy nie ma mrozu) i nabiera szlachetnego smaku oraz aromatu. Piernik staropolski dojrzewający to jedno z najstarszych ciast w Polsce . Kiedyś pieczono go na specjalne okazje takie jak ślub w rodzinach szlacheckich. Dojrzewał wiele lat. Podobno ciasto wykonywano w dniu urodzin córki

Ania gotuje
Bałkańska Baklava z pistacjami i orzechami włoskimi 74

Wciągająco słodki przysmak przygotowany z listkującego się ciasta typu filo, pistacji i orzeszków włoskich, klarowanego masła i aromatycznego syropu cukrowego z nutką kwiatów pomarańczy. Kto chociaż raz będą w Chorwacji próbował tamtejszej baklavy, ten zna jej niepowtarzający smak. Wypiek przygotujesz z gotowego listkującego ciasta, co pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu i nerwów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wciągająca baklawa z bakaliami(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 210 kcal Wyborny bałkański przysmak z ciasta filo, bakalii i cukrowego syropu z nutą kwiatów pomarańczy. Słynna baklawa z pistacjami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SYROP CUKROWY 200 ml wody 200 g białego cukru 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

ProstePesto.pl
Migdałowa tarta z truskawkami i malinami 72

Aleksandra Course: Deser Difficulty: Średnie Porcje 12 porcji Czas przygotowania 1 hour  20 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Spód ciasta 100 gramów pasty z migdałów (masła migdałowego) 110 gramów oleju kokosowego szczypta soli 6 łyżek brązowego cukru 180 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna pełnoziarnista) 140 gramów mąki pszennej(...)sól i cukier, znowu wymieszać. Na koniec dodać mąkę i zagnieć lub wymieszkać łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy (ok. 1 minuty). Posmarować formę do tarty olejem kokosowym. Podzielić ciasto na dwie części. 2/3 ciasta wyłożyć formę, a 1/3 odłożyć na talerzu do lodówki. Formę wyłożoną ciastem też włożyć do lodówki na 30-60 minut. Do garnka dodać syrop klonowy

Heca w kuchni
Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką 112

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką to prawdopodobnie najlepsze jesienne ciasto. Pełne soczystych owoców, otoczone złotym, kruchym, mocno maślanym ciastem i dodatkowo posypane cudowną, delikatną kruszonką. Jesieniary, to coś dla nas! Szarlotka na kruchym cieście – obowiązkowy punkt jesieni Jesieniara to ja. Jak zaczarowana gapię się na czerwone i złote liście na drzewach, żywię się prawie wyłącznie dynią, gruszkami(...)zawsze jest tak piękna i idylliczna i przez kilka ostatnich dni było po prostu ciemno, szaro i siąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem. Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie

Na-talerzu.pl
Kruche ciasto z brzoskwiniami 70

Czas czytania: 3 min Kruche ciasto z brzoskwiniami W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z Grecji. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta. Dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami ! Zapewniam, że przepis jest bardzo prosty! Delikatne(...)kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Na cieście spoczywają smażone brzoskwinie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i mięty. Dzięki tym przyprawą brzoskwinie są jeszcze lepsze. Ciasto proponuję podać z gałką lodów, będzie jeszcze lepsze! Ważne przypomnienie dla tych, którzy pieką kruche ciasto po raz pierwszy. Masło dodane do ciasta powinno być zimne . Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto rumowe 89

Czas czytania: 3 min Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne(...)ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta potrzebować będziemy aż szklanki dobrego rum najlepiej, żeby był to rum ciemny, ale jeśli takiego nie macie, możecie użyć rumu jasnego. Ciasto po nasączeniu koniecznie trzeba odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto dokładnie przejdzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto marchewkowe 88

Czas czytania: 4 min Muszę się do czegoś przyznać. Kilka dni temu po raz pierwszy upiekłam ciasto marchewkowe, dlaczego zwlekałam tak długo? W zasadzie tylko z jednego powodu. Ciasta marchewkowe, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych jakie jadłam była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Choć muszę(...)przyznać, że jedno ciasto było bardzo smaczne, jadłam je u mojej koleżanki i pewnie niebawem poproszę ją o przepis i wypróbuję we własnej kuchni ;). Ciasto marchewkowe Wracając do dzisiejszego wypieku, ciasto wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe 84

Czas czytania: 3 min Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny stół. Ciasto przypomina mi troszkę nasze mazurki. Kruchy cytrynowy spód wypełniony domowym budyniem cytrynowym idealnie pasuje do zestawu świątecznego. Wierzch tarty przykryty jest cieniutkim płatem ciasta i posypany orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe, to jest(...)czasu, to możecie użyć gotowej mieszanki budyniowej. Może to być na przykład budyń o smaku śmietankowym z dodatkiem skórki z cytryny. To, czego pominąć nie można, to schłodzenie ciasta przed podaniem. Przyznam, że był to najtrudniejszy etap produkcji, bo musiałam pilnować, żeby ktoś z domowników nie zjadł kawałka przed całkowitym wystudzeniem. Dlaczego jest to takie ważne, żeby ciasto całkowicie wystygło

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka kokosowa 95

Czas czytania: 3 min Szarlotka kokosowa Przepisów na szarlotkę chyba nigdy zbyt wiele! Szarlotki kochają wszyscy i jest to ciasto odpowiednie na każdą porę roku i na każdą okazję ! Dobre na ciepło i na zimno z lodami, sosami lub bitą śmietaną. Szarlotka koksowa na wyśmienitym kruchym cieście brzmi dobrze, prawda? Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest równie ważne(...)szarlotkach, jak i samo jabłkowe wypełnienie. Dzisiejsze ciasto jest super kruche i łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta kruchego Zagniatając kruche ciasto, posiłkuję się robotem stacjonarnym, który wykonuje pracę za mnie, ale można zrobić to ręcznie. Pamiętajcie , że zagniatając kruche ciasto szczególnie ręcznie, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ściskać je i ugniatać

SprawdzonaKuchnia.pl
Placek z morelami i rabarbarem pod bezą 90

Korzystając z darów natury dostępnych o tej porze roku, stworzyłam przepyszne ciasto z owocową marmoladką. Dojrzałe i słodkie morele oraz łodyżki rabarbaru, przykryte bezową pierzynką. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ lekko kwaskowate nadzienie owocowe, równoważy smak. Polecam placek do kawy albo na słodkie śniadanie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Rabarbarowo morelowe ciasto z bez\u0105 i ros\u0105(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa-480x270.jpg"],"description":"Ciasto z marmoladk\u0105 z dojrza\u0142ym moreli i \u0142ody\u017cek rabarbaru. Delikatny kruchy sp\u00f3d i bezowa chmurka na wierzchu. Doskona\u0142e ciasto z owocami do kawy.","keywords":["beza","kruche

ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 99

Ciasto drożdżowe…. Mniam pycha. Mogłabym zajadać się nim garściami. Najbardziej lubię to ciasto podawane bez dodatków, lub tylko z kruszonką na wierzchu :). Uwielbiam jego delikatną strukturę i charakterystyczny smak. W połączeniu z innymi składnikami, tj: budyń, cynamon, owoce, tworzy idealne połączenie smakowe… niebo w gębie. Ciasto drożdżowe można przygotować na różne sposoby, układając je w fantazyjne kształty, dodając(...)niego pyszne owoce lub masy, wedle naszego upodobania. Na potrzeby tego przepisu przygotowałam cynamonowe ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne. Fajnie sprawdza się u cioci na imieninach, jak również na świątecznym stole. Wszystkim smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Przygotowanie samego ciasta nie jest pracochłonne, ale musimy przeznaczyć wiele czasu na jego przygotowanie

SmartBake.pl