Uwielbiam pasty z makreli i często goszczą u mnie na piątkowe śniadanie lub kolację. Robię taką z jajkiem i ogórkiem lub z twarogiem. Ta z twarogiem jest szybsza w przygotowaniu. Ale zapewniam, że obydwie są smaczne. Składniki: 1 większa makrela wędzona 250 g twarogu półtłustego pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz kolorowy(...)Przygotowanie: Makrele obrać z ości i przełożyć do naczynia. Dodać twaróg, majonez, musztardę i rozgnieść widelcem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Na samym końcu dodać pokrojoną zieloną cebulkę i wymieszać
Ala piecze i gotujebardzo wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły od (nie)winnych rozpust Makrela / risotto z groszkiem / Pesto z pietruszki – danie to mnie bardzo miło zaskoczyło. Zwykle znamy makrelę wędzoną, do śniadaniowego twarożku albo nawet i solo. Przyznam szczerze i bez bicia, że zwyczajnie(...)skórką. Na samo wspomnienie tego odgłosu idealnego chrupania idealnie przypieczonej skóreczki żołądek przykleja mi się do kręgosłupa, a kubki smakowe wrzeszczą: CHCEMY WIĘCEJ!!! Strzał w dziesiątkę i z pewnością makrela w tej postaci będzie się w mojej kuchni pojawiała. Co do risotto – smaczne, jednak jak sam Pan kelner przyznał, to takie „nie do końca risotto”, gdyż wina ten ryż
Kate's Kitchenbywa. Pyszny, wilgotny i można przyprawić tak jak lubimy, łagodniejszy czy bardziej na ostro. Tym razem skorzystałam z przepisu Basi . Chlebek z masełkiem i domowy paprykarz, pycha. Składniki: 1 makrela wędzona 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 duża cebul 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku(...)podsmażam mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pomidory z puszki (można trochę zmiksować). Podlać trochę wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 15 minut. Makrelę obrać ze skóry i ości. Ugotowany ryż i obraną makrelę dodać na patelnie, doprawić w razie potrzeby. Wyjąć liście laurowe i chwilkę jeszcze dusić. Ostudzony paprykarz rozłożyć do słoików. Można
talerz przyjemnościweekendowe, niespieszne śniadania. Mogę wtedy przyrządzić coś na co w tygodniu nie ma czasu a mianowicie pyszne pasty kanapkowe. Dziś dzielę się przepisem na moją ulubioną pastę z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Tylko uwaga na ości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane
Mama z miastałowić też trzeba umieć... Rybka na śniadanie w paście do kanapek dłuuuugo już za mną "chodziła". Ciągle jednak piętrzyły mi się w tej kwestii trudności. A to zapomniałam makrelę wędzoną zakupić podczas cotygodniowych "łowów" po markecie. A to leń patentowany nie chciał mi pozwolić na ekspedycję do piwnicy po słój kiszonych ogórków - przy przyrządzaniu pasty rybnej przecież niezbędny(...)prawej szpalcie bloga) . W efekcie raczyłam się na śniadanie ulubioną pasta rybną do domowego, własnoręcznie upieczonego pieczywka. Polecam, skosztujcie i Wy! :) Składniki na śniadanie dla kilku osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 pęczek szczypiorku – mały 1-2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Remulady duńskiej od FOLWARK
Grunt to przepis!Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła. Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał(...)osób. Ryba w tej formie doskonale nadaje się również jako przystawka lub przekąska na wigilijny stół, jako znakomita alternatywa dla śledzi. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości wędzony dorsz, ewentualnie makrela lub pstrąg 1 mała czerwona cebula 8 oliwek z anchois lub oliwki bez pestek i jeden filecik anchois duża łyżka kiełków (u nas z jarmużu) 2 łyżki oliwy pieprz sól
Kuchnia od dwojgaProste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni(...)ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem* Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie
Mango PapajaProste danie, idealne na lunch lub kolację. Kasza gryczana w towarzystwie wędzonej makreli, awokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni(...)ważne byśmy uwzględnili je w naszym codziennym jadłospisie. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem* Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie
Mango PapajaSzybka i bardzo prosta sałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym mała wędzona makrela obrana(...)mały pęczek rzodkiewek 1 zielony świeży ogórek 1 suszony pomidor Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i rzodkiewkę. 2. Makrelę zmiksuj z suszonym pomidorem, dodaj do sałatki, dobrze i delikatnie wymieszaj. 3. Przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą. Moje rady: jeśli chcecie dodajcie do sałatki łyżkę - dwie majonezu i/lub
Zasmakuj Kuchnisię idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;) Składniki: 1 średnia wędzona makrela 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo zmielona(...)czarnuszka - stanowi doskonały substytut pieprzu) sos: łyżka musztardy sarepskiej + łyżeczka chrzanu + 2 łyżeczki majonezu Kielecki Jak przygotować sałatkę? 1. Obierz makrelę z ości i skóry. 2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, pokrój w kostkę. 3. W misce połącz makrelę, fasolkę, kukurydzę, jajka, połącz z sosem, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniPasta idealna do kanapek... Urozmaici zarówno śniadanie jak i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 4 jajka pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno kroimy. Makrelę obieramy ze skóry, czyścimy z ości i rozrywamy rękami na małe kawałki. Ugotowane i ostudzone jajka drobno siekamy nożem lub ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Wszystkie składniki
Kuchnia MagdaLenyfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pęczak z bobem i wędzoną makrelą Składniki – 2 porcje: Bób – dowolna ilość ;) Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Suszone pomidory – 5-6 sztuk Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Przygotowanie potrawy(...)zacząć od ugotowania bobu (potrzebuje on najwięcej czasu aby zmięknąć). Następnie ugotować kaszę pęczak w delikatnie osolonej wodzie. Gdy kasza i bób będą już gotowe, wymieszać je z makrelą, posiekanymi suszonymi pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek
Kuchnia Bon AppetitCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy pęczak i wędzonej makreli Składniki: Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Groszek zielony – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 10 sztuk Koperek – 1 pęczek Sól, pieprz, oliwa z oliwek Czosnek(...)ząbki Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, a gdy wystygnie dodać do niej oczyszczoną z ości i skóry makrelę. Całość wymieszać z zielonym groszkiem, pokrojoną w kostkę papryką i pomidorami. Do składników dodać dużą ilość posiekanego koperku, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i doprawić do smaku
Kuchnia Bon AppetitSAłATKA Z MAKRELI ViolaPassion Składniki; 1 Makrela 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki swiezego koperku Pol papryki spodkiej 1 średnia cebula (czerwona) 1 łyżka swiezej natki pietruszki Pol szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwy sol,pieprz do smaku Sposób: Makrele obieramy z osci i skory,zdrabniamy widelcm. Jajka tarkujemy na grubych oczkach Kroimy
Viola cooks with passiondość dużo, to past rybnych się nie serwowało. Dopiero u siebie zaczęłam eksperymentować z pastami rybnymi. Po naszej ulubionej paście z łososia przyszła kolej na kolejną, tym razem z makreli. Moja rodzinka uwielbia ryby pod każdą postacią, więc taka pasta musiała również przypaść im do gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam(...)wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego) - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub zwykłego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 2 szczypty soli do cebuli (można pominąć) - koperek
Smaczne Zdrowe