makrela - 1690 przepisów (strona:43/113)

makrela z serkiem i papryczką marynowaną... 167

Składniki: 1 większa makrela wędzona, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, 150 gram serek typu mascarpone, 2 sztuki papryczka chilli marynowana makrelę dokładnie obrać ości i włożyć do miseczki do makreli dodać serek typu mascarpone, pół cebuli drobno pokrojonej, pokrojona marynowaną ostrą papryczkę chilli razem z pestkami, do smaku dać pieprz kolorowy wszystko widelcem pognieść i odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta rybna w wersji light 239

pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera  3 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu 1 mała cebula  sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki szczypta pieprzu cayenne(...)łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem., dodajemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1956

prób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego. Zaserwowałam rodzinie. I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu. Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też była dostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło wyborna. SAŁATKA NAJSZTUBA. /inspiracja z warsztatów ./ dla 2-3 osób 6 małych młodych(...)ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę

W kuchni Karmel-itki
Pikantna pasta z makreli 61

Składniki: 1 duża makrela 5 jajek 10 małych korniszonów chilli 1 czerwona papryczka chilli 1/2 małej cebuli 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól do smaku Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Korniszony kroimy w plasterki, papryczkę kroimy w krążki i usuwamy

Qchnia po prostu
Pasta z wędzonej makreli 62

ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: ? 1 duża wędzona makrela ? 100 g sera żółtego ? 4 łyżki majonezu ? 4 łyżki keczupu pikantnego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól, pieprz do smaku ? chleb do wyboru Wykonanie: ? Makrelę obrać

To co kocham
Pasta z makreli z puszki z jajkiem 247

Pasta z makreli z puszki z jajkiem to idealny dodatek do chleba. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek z wędliną oraz serem. Artykuł Pasta z makreli z puszki z jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pasta z makreli z puszki 538

Prosta, a zarazem smaczna i pożywna pasta z makreli z puszki. Fajny sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Artykuł Pasta z makreli z puszki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pasta z wędzonej makreli 321

Pasta z wędzonej makreli, klasyk polskiej kuchni. Zapraszam po następny przepis na pyszne smarowidło do kanapek! Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Paprykarz Zielony A.D. 2022 90

domowników zielony lepszy niż ten czerwony 😉 z bułeczką, wódeczką i chyba to z tyłu to rzodkieweczka 😉 … Ale po wódeczce, wszystko jakoś lepiej smakuje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 200 gram ugotowany wcześniej Młody szpinak 200-300 gram Ogórki konserwowe pikle kilka sztuk do smaku Papryka zielona 3 sztuki Tajskie zielone curry(...)łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Paprykarz Zielony Po pierwsze obierz makrelę z kości czy też ości i skóry. Po drugie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zieloną paprykę połóż na blaszkę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ją, aż skórka będzie…czarna, no prawie czarna. W międzyczasie

RafalCook
Pasta z makreli, jajek i chrzanem na kanapki 100

Składniki: 1 nieduża makrela 4 jajka kawałek pora (około 5cm białej części) 1/2 pęczka szczypiorku czubata łyżka chrzanu czubata łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowanego w małą kostkę pora, podsmażamy do zeszklenia. Do miski wrzucamy(...)przygotowane jajka, pora, obraną z ości i skóry makrelę, poszatkowany drobno szczypiorek oraz natkę, majonez i chrzan. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, mieszamy

Qchnia po prostu
Domowy paprykarz z makrelą wędzoną 110

Pamiętacie paprykarz z dawnych lat. Dziś sobie taki zrobiłam  z makrelą wędzoną. Do tego kromka świeżego chleba, ogórek własnej  roboty i więcej mi dziś nie trzeba. Smaczny zarówno na ciepło  jak i na zimno, polecam. Składniki: 1 duża makrela wędzona 1 woreczek ryżu 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 duża marchewka

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z makreli z wędzonym twarogiem 94

Pasta z makreli z wędzonym twarogiem to ostatnio nasz śniadaniowy przebój. Świeżo przywieziona makrela prosto z nad morza (nie ze sklepu) i mój ulubiony serek - wędzony twaróg, który dodaje od niedawna do wszystkiego to świetna kombinacja smaków. Prosta pasta z trzech składników to pyszny dodatek do świeżego chleba, by dobrze rozpocząć dzień. Polecam te pastę na śniadanie, ale także świetnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażona makrela 123

Szybki przepis na pyszna rybę,  Tym razem wybrałam świeżą makrelę. Ryba wyszła pyszna, soczysta, po prostu pycha. Polecam:) Składniki: 3 świeże makrele 2 ząbki czosnku 2 garście kolendry cytryna masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Rybę czyszczę, myję i osuszam. Rybę nacinam z każdej strony, oprószam z wierzchu i w środku solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Czosnek kroję w plasterki

magiczna kuchnia Kasi
Jajka faszerowane pastą z makreli (Uova ripiene di sgombro) 171

SKŁADNIKI 150 g makreli w sosie w łasnym 6 jajek 1 marchewka 1 szalotka szczypta chili lub imbiru 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz   Dekoracja: czerwona cebula, koperek, kapary **** INGREDIENTI 150 g di sgombro al naturale 6 uova 1 carota 1 scalogno un pizzico di chili o zenzero 2-3 cucchiai di maionese sale, pepe(...)Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.  Obraną marchew gotujemy do miękkości. Z jajek wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i rozdrabniamy z marchewką i makrelą. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz majonez; d oprawiamy do smaku sol ą,  pieprzem i chili. Farsz można również zblendować. Farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy kaparami, plasterkami

La grande e la piccola cuoca
Zupa rybna z odrobiną szafranu 152

Zupa rybna z odrobiną szafranu Będąc w posiadaniu wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, który to zgotowałam na głowach z dwóch makreli (reszta została upieczona) postanowiłam ugotować zupę rybną. Wahałam się nad zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn(...)niech to będą świeże filety.  A  na "bouillabaisse" przyjedzie jeszcze czas. Zapraszam! Składniki: 1 litr przecedzonego wywaru rybnego ( u mnie jest to wywar z głów świeżych makreli) 2 filety świeżej ryby  (doskonale sprawdza się dorsz) 1 marchew 1/2 pora 1 fenkuł  2 szalotki 4 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 gałązka tymianku 1 pęczek natki pietruszki

Wino Francja Kuchnia