Składniki: 1 większa makrela wędzona, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, 150 gram serek typu mascarpone, 2 sztuki papryczka chilli marynowana makrelę dokładnie obrać ości i włożyć do miseczki do makreli dodać serek typu mascarpone, pół cebuli drobno pokrojonej, pokrojona marynowaną ostrą papryczkę chilli razem z pestkami, do smaku dać pieprz kolorowy wszystko widelcem pognieść i odstawić
W Mojej Kuchni Lubiępasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera 3 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki szczypta pieprzu cayenne(...)łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem., dodajemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityprób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego. Zaserwowałam rodzinie. I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu. Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też była dostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło wyborna. SAŁATKA NAJSZTUBA. /inspiracja z warsztatów ./ dla 2-3 osób 6 małych młodych(...)ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 duża makrela 5 jajek 10 małych korniszonów chilli 1 czerwona papryczka chilli 1/2 małej cebuli 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól do smaku Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Korniszony kroimy w plasterki, papryczkę kroimy w krążki i usuwamy
Qchnia po prosturyby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: ? 1 duża wędzona makrela ? 100 g sera żółtego ? 4 łyżki majonezu ? 4 łyżki keczupu pikantnego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól, pieprz do smaku ? chleb do wyboru Wykonanie: ? Makrelę obrać
To co kochamPasta z makreli z puszki z jajkiem to idealny dodatek do chleba. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek z wędliną oraz serem. Artykuł Pasta z makreli z puszki z jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaProsta, a zarazem smaczna i pożywna pasta z makreli z puszki. Fajny sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Artykuł Pasta z makreli z puszki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPasta z wędzonej makreli, klasyk polskiej kuchni. Zapraszam po następny przepis na pyszne smarowidło do kanapek! Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjądomowników zielony lepszy niż ten czerwony 😉 z bułeczką, wódeczką i chyba to z tyłu to rzodkieweczka 😉 … Ale po wódeczce, wszystko jakoś lepiej smakuje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 200 gram ugotowany wcześniej Młody szpinak 200-300 gram Ogórki konserwowe pikle kilka sztuk do smaku Papryka zielona 3 sztuki Tajskie zielone curry(...)łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Paprykarz Zielony Po pierwsze obierz makrelę z kości czy też ości i skóry. Po drugie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zieloną paprykę połóż na blaszkę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ją, aż skórka będzie…czarna, no prawie czarna. W międzyczasie
RafalCookSkładniki: 1 nieduża makrela 4 jajka kawałek pora (około 5cm białej części) 1/2 pęczka szczypiorku czubata łyżka chrzanu czubata łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowanego w małą kostkę pora, podsmażamy do zeszklenia. Do miski wrzucamy(...)przygotowane jajka, pora, obraną z ości i skóry makrelę, poszatkowany drobno szczypiorek oraz natkę, majonez i chrzan. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, mieszamy
Qchnia po prostuPamiętacie paprykarz z dawnych lat. Dziś sobie taki zrobiłam z makrelą wędzoną. Do tego kromka świeżego chleba, ogórek własnej roboty i więcej mi dziś nie trzeba. Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 1 duża makrela wędzona 1 woreczek ryżu 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 duża marchewka
magiczna kuchnia KasiPasta z makreli z wędzonym twarogiem to ostatnio nasz śniadaniowy przebój. Świeżo przywieziona makrela prosto z nad morza (nie ze sklepu) i mój ulubiony serek - wędzony twaróg, który dodaje od niedawna do wszystkiego to świetna kombinacja smaków. Prosta pasta z trzech składników to pyszny dodatek do świeżego chleba, by dobrze rozpocząć dzień. Polecam te pastę na śniadanie, ale także świetnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybki przepis na pyszna rybę, Tym razem wybrałam świeżą makrelę. Ryba wyszła pyszna, soczysta, po prostu pycha. Polecam:) Składniki: 3 świeże makrele 2 ząbki czosnku 2 garście kolendry cytryna masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Rybę czyszczę, myję i osuszam. Rybę nacinam z każdej strony, oprószam z wierzchu i w środku solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Czosnek kroję w plasterki
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI 150 g makreli w sosie w łasnym 6 jajek 1 marchewka 1 szalotka szczypta chili lub imbiru 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz Dekoracja: czerwona cebula, koperek, kapary **** INGREDIENTI 150 g di sgombro al naturale 6 uova 1 carota 1 scalogno un pizzico di chili o zenzero 2-3 cucchiai di maionese sale, pepe(...)Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Obraną marchew gotujemy do miękkości. Z jajek wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i rozdrabniamy z marchewką i makrelą. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz majonez; d oprawiamy do smaku sol ą, pieprzem i chili. Farsz można również zblendować. Farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy kaparami, plasterkami
La grande e la piccola cuocaZupa rybna z odrobiną szafranu Będąc w posiadaniu wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, który to zgotowałam na głowach z dwóch makreli (reszta została upieczona) postanowiłam ugotować zupę rybną. Wahałam się nad zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn(...)niech to będą świeże filety. A na "bouillabaisse" przyjedzie jeszcze czas. Zapraszam! Składniki: 1 litr przecedzonego wywaru rybnego ( u mnie jest to wywar z głów świeżych makreli) 2 filety świeżej ryby (doskonale sprawdza się dorsz) 1 marchew 1/2 pora 1 fenkuł 2 szalotki 4 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 gałązka tymianku 1 pęczek natki pietruszki
Wino Francja Kuchnia