smaczną propozycję. Przepis nie jest mój. Moja mama dostała go od znajomej, zaś ta znajoma od innej i tak się toczy ten smaczny sznureczek. Pasta z wędzonej makreli jest prosta w przygotowaniu i można ją jeść z każdym rodzajem pieczywa. SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 jajka 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku WYKONANIE Jajka ugotować na twardo, ostudzić(...)pokroić w kostkę. Makrelę obrać z ości i wrzucić rozdrobnioną do miski. Szczypiorek umyć i pokroić. Do ryby dodać jajka, szczypiorek, majonez i musztardę. Delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, dzięki czemu uzyskamy zdrowszą wersję pasty
Passions hobbies lifeCześć! Kolejna sałateczka tym razem z wędzoną makrelą , prosta, szybka i smaczna :) składniki: ok 75 g mieszanki sałat 2-3 garści kiełków cebuli połowa papryki czerwonej 4 łyżeczki kukurydzy 4 pomidory suszone 50 g makreli Sałatę przesypujemy do miseczki, dodajemy kiełki. Paprykę kroimy w kostkę, pomidory kroimy w ćwiartki dodajemy do sałaty. Następnie dorzucamy kukurydzę i makrele. polewamy
Cukier&Puderśrodku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko zniknie :) SKŁADNIKI : 1 makrele wędzoną 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 dużą cebulę 1 średnią marchew 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżeczkę papryki słodkiej 1 łyżeczkę sosu sojowego (użyłam(...)puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego - podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram makrele z ości - wsypuję na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę - wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam - gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam
Basia w kuchnibrak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę wrzucam do blendera i miksujemy(...)połączenia się składników. Dodajemy majonez, musztardę doprawiamy do smaku pieprzem (moim zdaniem sól jest zbędna, ponieważ słona jest makrela) i mieszamy całość. Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniebiałą kaszą gryczaną niepaloną - najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Jest ona zdecydowanie delikatniejsza niż kasza palona i smakuje mi bardziej. W paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie! Składniki: 2 makrele wędzone 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 szkl. kaszy białej gryczanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę gotujemy(...)małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn. Makrelę obieramy z ości . Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 sztuka większa makrela wędzona, 1 kostka 25 dag twaróg, 1 sztuka cebula średnia, 1 sztuka papryczka chilli mała zielona, 1 sztuka papryczka chilli mała czerwona, - ile potrzeba oliwa z winogron do miski obraną makrelę dokładnie obrać z ości i obraną włożyć do miski papryczki umyte pokroić drobno razem z pestkami, cebulę pokroić drobno i wsypać do makreli dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 większa makrela wędzona, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, 150 gram serek typu mascarpone, 2 sztuki papryczka chilli marynowana makrelę dokładnie obrać ości i włożyć do miseczki do makreli dodać serek typu mascarpone, pół cebuli drobno pokrojonej, pokrojona marynowaną ostrą papryczkę chilli razem z pestkami, do smaku dać pieprz kolorowy wszystko widelcem pognieść i odstawić
W Mojej Kuchni Lubiępasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera 3 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki szczypta pieprzu cayenne(...)łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem., dodajemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pasty i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityprób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego. Zaserwowałam rodzinie. I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu. Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też była dostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło wyborna. SAŁATKA NAJSZTUBA. /inspiracja z warsztatów ./ dla 2-3 osób 6 małych młodych(...)ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam i zostawiam, aby przestygły. Cebulę kroję w drobną kostkę, pietruszkę siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 duża makrela 5 jajek 10 małych korniszonów chilli 1 czerwona papryczka chilli 1/2 małej cebuli 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól do smaku Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Korniszony kroimy w plasterki, papryczkę kroimy w krążki i usuwamy
Qchnia po prosturyby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: ? 1 duża wędzona makrela ? 100 g sera żółtego ? 4 łyżki majonezu ? 4 łyżki keczupu pikantnego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól, pieprz do smaku ? chleb do wyboru Wykonanie: ? Makrelę obrać
To co kochamPasta z makreli z puszki z jajkiem to idealny dodatek do chleba. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek z wędliną oraz serem. Artykuł Pasta z makreli z puszki z jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaProsta, a zarazem smaczna i pożywna pasta z makreli z puszki. Fajny sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Artykuł Pasta z makreli z puszki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPasta z wędzonej makreli, klasyk polskiej kuchni. Zapraszam po następny przepis na pyszne smarowidło do kanapek! Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjądomowników zielony lepszy niż ten czerwony 😉 z bułeczką, wódeczką i chyba to z tyłu to rzodkieweczka 😉 … Ale po wódeczce, wszystko jakoś lepiej smakuje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 200 gram ugotowany wcześniej Młody szpinak 200-300 gram Ogórki konserwowe pikle kilka sztuk do smaku Papryka zielona 3 sztuki Tajskie zielone curry(...)łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Paprykarz Zielony Po pierwsze obierz makrelę z kości czy też ości i skóry. Po drugie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zieloną paprykę połóż na blaszkę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ją, aż skórka będzie…czarna, no prawie czarna. W międzyczasie
RafalCook