makrela - 1690 przepisów (strona:36/113)

Lexus Hybrid Cuisine – relacja z Open Gourmet 143

Wieprzowy gulasz z Rondy na boczku ze świni złotnickiej z olejem miętowym Chef: Dani García z Dani Garcia Group, Marbella, Hiszpania (2*) Danie główne i najpyszniejsze: Ceviche z makreli od Mitsuharu “Michy” Tsumury z restauracji Maido w Limie, Peru Deser: Monaka z polskim kozim serem, suszonymi owocami i japońskimi piklami (w pięknym papierku z naklejką z polską banderą). Chef: Zaiyu(...)składniki. Polskie akcenty były też w japońskim deserze z kozim serem i suszonymi śliwkami oraz w pyłku pszczelim, który trafił do kolejnego lodowego deseru. Absolutnym hitem było ceviche z makreli od Mitsuharu Tsumury. Będę musiała się więcej dowiedzieć na temat kuchni Nikkei będącej połączeniem Peru i Japonii. Makrela z sosem z kwaśnej limonki z chrupiącymi orzeszkami sprawiła, że warto było

Ugotowane pozamiatane
Wielkanocne pyszności 2018 691

inspiracji kulinarnych na ten okres, zapraszam na zestawienie moich ulubionych pyszności nie tylko na święta! Zapraszam Śniadanie Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką(...)łososia Jajka herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad   Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie

karmelowy
Twarogowa pasta z makrelą 123

Pyszna pasta z twarogiem i wędzoną makrelą jest naszą ulubioną opcją na śniadanie lub kolacje. Jeśli lubicie ryby to ta pasta przypadnie wam do gustu. Nie sądziłam że ryba i twaróg mogą być tak pyszne w połączeniu ze sobą. Polecam wam zrobić sobie taką fit pastę na kanapki. Składniki: 1 makrela wędzona ok. 200 g 250 g twarogu półtłustego(...)mała cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy miodowej sól pieprz Przygotowanie: Bardzo uważnie oddzielamy makrelę od skóry i ości. Twaróg i pokrojoną w mała kostkę cebulę. Łączymy wszystko za pomocą widelca. Dodajemy jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Możemy jeść od razu, ale ja polecam odstawić przykryte do lodówki na parę godzin. Podajemy z pieczywem

Dominacja smaku
Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym 213

przygotowanym masłem chrzanowym smarujemy świeże, chrupiące bułki, rozkładamy kawałki wędzonego pstrąga (którego wcześniej podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem) i posypujemy świeżym koperkiem. Wędzone pstrągi, w porównaniu do wędzonej makreli są chudymi rybami i dlatego gruba warstwa masła chrzanowego idealnie do nich pasuje. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego jeśli spróbujemy samej tłustej, wędzonej makreli oraz chudego, wędzonego pstrąga(...)bardziej posmakuje nam makrela. Ale pstrąg w połączeniu z takim masełkiem nie ma sobie równych! Polecam! The post Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
DOMOWY PAPRYKARZ LCHF BEZ RYŻU (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 166

patent ponieważ, od zawsze uwielbiam paprykarz, który kojarzy mi się z dzieciństwem a szczególnie z wakacyjnymi wyjazdami Cieszę się, że już nie muszę z niego rezygnować Składniki: 250 g makreli wędzonej 250 g ryby białej świeżej lub mrożonej (u mnie brzuszki dorsza, które hurtowo kupiłam w promocji w e.Leclerc i sobie zamroziłam ) 300 g makaronu konjac w kszatłcie ryżu (waga(...)minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić

Ola la LCHF
SAŁATKA Z FILETA MAKRELI Z PIEPRZEM 487

Bardzo aromatyczna rybna sałatka , numer jeden w tej kategorii na liści moich rybnych sałatek.Mozna ją podawać nie tylko z makrela z konserwy ale też świetnie smakuje z tuńczykiem. Bardzo ją polecam.!U mnie ta sałatka ma aż 6 gwiazdek....spróbujcie a nie pożałujecie.! 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 duża puszka makreli(...)posiekanej 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek Czarny pieprz **************************************  Do miski wsypać odsączoną kukurydzę ,pokrojone w kostkę jajka , puszkę makreli w razie z olejem , pokrojony por , ogórek zielony w kostce , posiekany drobno pęczek natki , musztardę ,majonez ,sos sojowy ,przyprawę do sałatek ,wymieszać dokładnie.Wyrównac w misce , posypać obficie czarnym pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Aromatyczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą 142

Smaczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą, pikantną rzodkiewką, świeżym szczypiorkiem i pachnącą bazylią, podana na krakersach, grzankach lub chrupkim pieczywie to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę. Składniki: 240g wędzonej makreli 3 jajka 150g kiszonych ogórków 100g rzodkiewki 7 listków świeżej bazylii 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1.  Makrelę dokładnie obrać

Szalona Kuchnia Eweliny
Twarogowa pasta z makrelą 147

Pyszna pasta z twarogiem i wędzoną makrelą jest naszą ulubioną opcją na śniadanie lub kolacje. Jeśli lubicie ryby to ta pasta przypadnie wam do gustu. Nie sądziłam że ryba i twaróg mogą być tak pyszne w połączeniu ze sobą. Polecam wam zrobić sobie taką fit pastę na kanapki. Składniki: 1 makrela wędzona ok. 200 g 250 g twarogu półtłustego(...)mała cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy miodowej sól pieprz Przygotowanie: Bardzo uważnie oddzielamy makrelę od skóry i ości. Twaróg i pokrojoną w mała kostkę cebulę. Łączymy wszystko za pomocą widelca. Dodajemy jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Możemy jeść od razu, ale ja polecam odstawić przykryte do lodówki na parę godzin. Podajemy z pieczywem

Dominacja smaku
GALARETKA Z KONSERWY RYBNEJ 158

kosztem wszystko zrobiłam.Minimum pracy i kosztów.To było najtańsze i najsmaczniejsze przyjęcie jakie do tej pory zrobiłam dla rodziny ha na .... Na 4 porcje: 2 duże konserwy z makreli w oleju 1 puszka groszku z marchewką 0.5 litra bulionu z kury sól pieprz cytrynowy 1 duża łyżka żelatyny 1 listek laurowy 2 ziela angielskie ************************************ 1.  Filety z makreli(...)odcedzić z oleju ( olej zostawiamy do wykorzystania innej potrawy ) , poszarpać makrele na kawałeczki w miseczce.  2.W garnku zagotować bulion kury z listkiem laurowym i zielem angielskim.Gotować z 15 minut. 3.Wyjąć z bulionu przyprawy , dodać suchą żelatynę , zgasić ogień pod garnkiem , mieszać aż żelatyna się rozpuści.Wystudzić. 4.Do wywaru dodać kawałki ryby , doprawić i wymieszać. 5.Przygotowa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
makrela wędzona do pieczywa... 128

Składniki: świeża makrela wędzona większa 1 sztuka, ogórek kiszony 1 większy, cebula biała 1 wieksza, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek, pieczywo ciemne - ile potrzeba świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości, wkładać do miski ogórek kiszony, cebulę białą pokroić w drobną kostkę i wsypać do ryby dodać świeżo mielony czarny pieprz, wlać odpowiednią(...)ilość oleju rzepakowego wszystko widelcem dobrze rozgnieść, połączyć składniki na pastę schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, podać z ciemnym pieczywem i posypać szczypiorkiem - makrela wędzona to samo zdrowie, bardzo często jemy w różnych wersjach smakowych z różnymi dodatkami, najlepsza jest z ciemnym pieczywem.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta kanapkowa z jajkami i wędzoną makrelą 288

Wędliny i ser jako dodatek do kanapek mogą szybko się znudzić. Z pomocą przychodzą nam wtedy pasty kanapkowe, na które pomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:).  4 jajka 200g wędzonych filetów z makreli  1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Jajka(...)gotujemy na twardo.  2. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Filety z makreli rwiemy widelcami na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki wraz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Pastę nakładamy na pieczywo

Szefowa kuchni
Kotlety z wędzonej ryby 144

Kotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku  lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele(...)inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety

O kuchni z uczuciem
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami 127

Czasem przychodzi taki moment że nie wiadomo co zjeść na śniadanie i w takich momentach najlepsze są pasty. Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami do tego świeże pachnące bułeczki i kubek kakao. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gr twarogu półtłustego pół średniej cebuli kilka suszonych pomidorów pół pęczka szczypioru sól, pieprz Przygotowanie : Mięso makreli oczyszczamy z ości i skóry

Mechanik w kuchni
Portobello z sosem kurkowym 88

sosem kurkowym! :-) Przybliżone wartości odżywcze na 1 porcję (2 pieczarki): Kalorie: 429.4gBiałko: 10.03gTłuszcz: 42.23gWęglowodany: 1.65g Składniki (na 2 porcję = 4 pieczarki): kapelusze Portobello - 4 szt. makrela wędzona - 50gparmezan - 30gszczypiorek - wg uznaniasmalec - 14gkurki - wg uznania (ja wykorzystałam 100g kurek)śmietana 42% - 100gsmalec - 14gcebula - 20g Sposób przygotowania: Roztop smalec na patelni i usmaż na nim pieczarki. Smaż(...)małym ogniu. Posyp pieprzem i solą.W międzyczasie obierz makrelę z ości. Przygotuj sos kurkowy: W garnuszku roztop smalec i usmaż na nim dobrze umyte kurki. Dodaj pokrojoną cebulę.Posól i popieprz. Dodaj śmietanę i smaż na małym ogniu. W przypadku chęci zagęszczenia dodaj trochę łupiny babki jajowatej. Na usmażone pieczarki połóż makrelę i smaż na małym ogniu pod przykrywką

Keto Przepisy
Pasta z wędzonej makreli 102

Moja druga połówka za życzyła sobie pastę z makreli :) Godz 19 no ale cóż.   Czego się nie robi dla mężulka :D Jeśli lubicie takie pasty, to spróbujcie tego przepisu :) Jest pyszna ! :) Składniki: 2 makrele, 3-4 jajka 1 świeży ogórek 5 łyżek  majonezu 3 łyżki łyżki ketchupu  sól, pieprz Makrele dokładnie obieram ze skórki i ości

Domowa Kuchnia u Mamy