Danie z regionalne z kuchni kaszubskiej. Zamiast makreli można użyć innej białej ryby, np. mintaja. Składniki: 2 makrele 250 ml passaty pomidorowej 4 pomidory 1 cebula 2 młode marchewki 100 ml oliwy 150 g startego sera busztyn 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonej mięty natka pietruszki sól(...)pieprz Przygotowanie: Makrele oczyściłem, umyłem, natarłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny, owinąłem w folię. Wstawiłem do lodówki na pół godziny. Cebulę, obrałem, posiekałem kostkę, podsmażyłem na złoty kolor na oliwie. Do cebuli dodałem, obraną i startą marchewkę na tarce, na dużych oczkach oraz sok pomidorowy, zagotowałem. Pomidory obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę, wrzuciłem do sosu. Gotowałem
R'n'G Kitchenodpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka(...)herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana
karmelowykanapki? Są one świetnym urozmaiceniem do pieczywa od tradycyjnych wędlin, Na bułeczce, na chlebie, na grzance, na krakersach- na czymkolwiek nie podamy zawsze będzie bardzo smacznie Składniki: 1 tuszka makreli wędzonej 2 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy. Jajka przekrawamy na połowę. Żółtka rozgniatamy(...)białko kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka i cebulkę drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorkiem. W miseczce mieszamy makrelę. ogórki, cebulkę, jajka. Dodajemy majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Podajemy na pieczywie, posypujemy szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchniBardzo lubię, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Robię je dość często. Tym razem z dodatkiem makreli, ale nie wędzonej, tylko w oleju. Do tego świeży chlebek i nic więcej mi nie trzeba :) Zdjęcie zrobione już po kolacji, dlatego pasty jest tak mało. Dobrze, że coś zostało :) Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że wczoraj zrobiłam pyszny chlebek z dodatkiem wody(...)kiszonych ogórków. Nie długo będzie przepis. Zaglądajcie. Składniki: 4 jajka 1 puszka makreli w oleju (170 g.) 1/2 cebuli 1 pełna łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do jajek. Następnie dodać makrelę i rozgnieść widelcem. Na koniec dodać majonez, musztardę
Agusiowe smakołykiPasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Awokado – ze względu(...)smaki się przegryzły. Pastę jajeczną z awokado podawać ze świeżym pieczywem lub z krakersami jako formę przekąski. Smacznego! Zobacz również moje przepisy na inne pasty kanapkowe : Pasta z makreli wędzonej i jajek Pomidorowa pasta z makreli Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta jajeczna z tuńczykiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Pasta jajeczna z awokado appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePożywna i smaczna sałatka z dodatkiem wędzonej makreli, bez dodatku majonezu :) Składniki : - wędzona makrela, - kwaśne, twarde jabłko, - 2 - 3 łodygi selera naciowego, - 2 pomidory rzymskie, - natka pietruszki, - sok z cytryny. Sos : - łyżka octu balsamicznego, - łyżka oleju, - sól, pieprz, - pół ząbka startego czosnku. Wykonanie : Makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Jabłko przekroić na pół i wyciąć gniazdo
Przepisy MikołajaMój Szwagier dał mi przepis na super pastę z makreli i awokado. Robiłam ją już kilka razy z drobnymi modyfikacjami, ponieważ nie jem kurzych jaj i nabiału. obrana makrela (rozdrobniona widelcem) 1/2 twarożku typu Philadelphia (w wersji dla alergików wegański majonez lub serek kozi) pieprz 1 aw okado pokrojone w kostkę opcjonalnie: jako pokrojone w kostkę (w wersji(...)alergików jajka przepiórcze), cebulka czerwona Moja modyfikacja: obrana makrela (rozdrobniona widelcem) chlust oliwy pieprz, sól - do smaku 1 aw okado pokrojone w kostkę dymka (może być ze szczypiorkiem) sok z limonki - do smaku garść posiekanej kolendry opcjonalnie: czerwona papryka - dla dodania piękności
Cytryna&Co.składniki: 300g. makreli wędzonej ( już obranej z ości i skóry) 1/2 cebuli (średniej wielkości) 2 średnie ogórki kiszone 1 pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy świeżo mielony pieprz Makrelę rozdrobnić, najlepiej rozetrzeć palcami, pozbędziemy się w ten sposób nawet najmniejszych ości które(...)koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić majonezem, musztardą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazisty smak można dać musztardy Dijon, jeśli zaś nie wystarczy stołowa. NIE solimy pasty, makrela i ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli
Lubię to gotujęobecnie prawie we wszystkim, to czemu nie? Tym razem paprykarz. Nie pamiętam jego smaku sprzed lat, ale moje króliki stwierdziły, że to to. I że pyszne. Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu (ja użyłam parboiled) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna(...)ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3/4 łyżeczki mielonej chili szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie) pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią starte na największych oczkach marchewki i pietruszkę, a także pokrojone w drobną kostkę cebule i rozdrobniony czosnek, smażymy
Kardamonovyselerem naciowym i tuńczykiem , warstwową sałatkę ze śledziem , sałatkę z jajkiem i tuńczykiem czy standardowa sałatkę śledziową . Dzisiaj przyszedł czas na kolejną szybką, pyszną i zdrową sałatkę z wędzoną makrelą oraz pestkami granatu. Jest to doskonała propozycja na kolację czy lunch do pracy. Składniki: opakowanie sałaty roszponki – umytej i dokładnie osuszonej 200g fileta z wędzonej makreli 1 podłużna czerwona(...)wysokiego naczynia wlewamy wszystkie składniki, dodajemy sól oraz pieprz a następnie miotełką dokładnie mieszamy aby wszystko dokładnie się połączyło. Na talerzu układamy sałatę, na niej kawałki fileta z makreli oraz plastry czerwonej papryki. Całość posypujemy posiekaną czerwoną cebulką, pestkami granatu oraz szczypiorkiem. Sałatkę polecamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Smacznego
Życie ze smakiemKocham wędzone ryby. Lubię robić z nich różne ciekawe dania ale często też dodaję do past czy sałatek. Dziś zapraszam na pyszną i szybką w przygotowaniu sałatkę z wędzonej makreli w towarzystwie sera żółtego oraz naszych polskich ogórków kiszonych . Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie(...)bardzo miło SKŁADNIKI DLA OK 6 OSÓB : 1 makrela wędzona 3 jajka ugotowane na twardo 10 dag sera żółtego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pora (biała część) Sól i pieprz do smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy PRZYGOTOWANIE: Makrelę wędzoną obieramy z ości i dzielimy na małe kawałki. Ogórki kiszone kroję
Gotowanie PatkiTrzecia pasta jest tak banalnie prosta, właściwie to żaden pomysł. Aczkolwiek wiem, że część Was zapomina o tak prostych połączeniach, zatem przypominam Wam się z prostą pastą z jajka, makreli i szczypiorku. Podaję Wam proporcje. Pasta numer 1. Z jajka i makreli. 2 ugotowane na twardo jajka 1/2 dużej makreli wędzonej 2 łyżki jogurtu greckiego pęczek
Mango PapajaSzybki i smaczny posiłek. Idealny dla zapracowanych. Makrela dostarcza dawkę Omega 3, kasza orkiszowa błonnika i witamin z grupy B, a pomidor m.in potas. Polecam! Składniki: 1/2 makreli wędzonej 25g suchej kaszy orkiszowej + woda 2 pomidory śliwkowe przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Między czasie obieramy i oczyszczamy makrelę
Truskawkowa FiestaSkładniki: 2 świeże makrele sól, pieprz kilka krążków cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Makrele obsypać solą i ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na folii aluminiowej, … Czytaj dalej Koperkowa makrela
czarrna od kuchniRyby są obecne na naszym stole dwa razy w tygodniu. Makrela jest tanią, tłustą rybą morską. Polecam ją szczególnie z piekarnika lub grilla. 3 świeże makrele sól pieprz oliwa z oliwek cytryna 3 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku pomidorki bazylia Umyj makrele, do wnętrza ryby włóż po gałązce rozmarynu, pocięty w plasterki czosnek. Na wierzch rozłóż pomidorki
AZgotuj!