Pamiętacie paprykarz z dawnych lat. Dziś sobie taki zrobiłam z makrelą wędzoną. Do tego kromka świeżego chleba, ogórek własnej roboty i więcej mi dziś nie trzeba. Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: 1 duża makrela wędzona 1 woreczek ryżu 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 duża marchewka
magiczna kuchnia KasiPasta z makreli z wędzonym twarogiem to ostatnio nasz śniadaniowy przebój. Świeżo przywieziona makrela prosto z nad morza (nie ze sklepu) i mój ulubiony serek - wędzony twaróg, który dodaje od niedawna do wszystkiego to świetna kombinacja smaków. Prosta pasta z trzech składników to pyszny dodatek do świeżego chleba, by dobrze rozpocząć dzień. Polecam te pastę na śniadanie, ale także świetnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybki przepis na pyszna rybę, Tym razem wybrałam świeżą makrelę. Ryba wyszła pyszna, soczysta, po prostu pycha. Polecam:) Składniki: 3 świeże makrele 2 ząbki czosnku 2 garście kolendry cytryna masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Rybę czyszczę, myję i osuszam. Rybę nacinam z każdej strony, oprószam z wierzchu i w środku solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Czosnek kroję w plasterki
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI 150 g makreli w sosie w łasnym 6 jajek 1 marchewka 1 szalotka szczypta chili lub imbiru 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz Dekoracja: czerwona cebula, koperek, kapary **** INGREDIENTI 150 g di sgombro al naturale 6 uova 1 carota 1 scalogno un pizzico di chili o zenzero 2-3 cucchiai di maionese sale, pepe(...)Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Obraną marchew gotujemy do miękkości. Z jajek wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i rozdrabniamy z marchewką i makrelą. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz majonez; d oprawiamy do smaku sol ą, pieprzem i chili. Farsz można również zblendować. Farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy kaparami, plasterkami
La grande e la piccola cuocaZupa rybna z odrobiną szafranu Będąc w posiadaniu wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, który to zgotowałam na głowach z dwóch makreli (reszta została upieczona) postanowiłam ugotować zupę rybną. Wahałam się nad zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn(...)niech to będą świeże filety. A na "bouillabaisse" przyjedzie jeszcze czas. Zapraszam! Składniki: 1 litr przecedzonego wywaru rybnego ( u mnie jest to wywar z głów świeżych makreli) 2 filety świeżej ryby (doskonale sprawdza się dorsz) 1 marchew 1/2 pora 1 fenkuł 2 szalotki 4 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 gałązka tymianku 1 pęczek natki pietruszki
Wino Francja KuchniaRoladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli – to propozycja na dość szybką i pyszną przekąskę na Sylwestra. Mojemu Mężowi ostatnio ona bardzo zasmakowała, więc często pojawia się u nas w domu nie tylko podczas imprez, ale także jako przekąs The post Roladki z tortilli z pomidorową pastą z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeseriale „Miś” czy „Alternatywy 4” go nie bawią, to żadna gwiazdka Michelin nie zastąpi dumy, jaką poczułem. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 400 g makreli wędzonej bez skóry, ości, płetw 250 g ryżu ugotowanego wcześniej 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 100 g suszonych pomidorów 250 ml czerwonego pesto z chili 3 łyżki słodkiej(...)Dodaj do rondla i czasami mieszając, gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj pesto, dobrze zamieszaj i gotuj kolejne 15 minut, lub do czasu, kiedy wszystko będzie miękkie. Makrele włóż do miksera i też ją zmiksuj. Z ryżem zrób tak samo. Kiedy warzywa lekko przestygną, wymieszaj razem wszystkie składniki i gotowe. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Paprykarz powrót do PRL-lu pochodzi
RafalCookPyszna i prosta pasta z makreli idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 makrela wędzona 1 średnia cebula 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 3-4 łyżki majonezu. sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Oddzielamy mięso ryby od ości i przekładamy do miseczki, następnie siekamy w drobną kosteczkę cebulę i dodajemy wraz
Studencka Michaopracowałam własny przepis na burgery rybne , które – pewnie Was to nie zdziwi ;) – wyszły przepyszne ! Sekretem owych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie przygotowanie(...)wspominałam, przepyszne! Dzieciom możecie podać burgera bez bułki, w formie kotleta, jako dodatek do obiadu. *Ja do swoich burgerów zakupiłam 500 g filetów słodkowodnej molwy ze skórą oraz świeże makrele w całości (3 sztuki, ok. 1 kg), z których wykroiłam filety, usunęłam skórę i ości. Było z tym trochę zabawy, ale efekt końcowy zrównoważył wszystko. Poza tym mając ostry nóż
Moja DelicjaSKŁADNIKI 200 g makreli w oleju (ok. 2 opakowania) 10 suszonych pomidorów w oleju 20 g czarnych oliwek 20 g zielonych oliwek 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy extravergine d'oliva 2-3 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki suszonego oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di sgombro all'olio(...)olio extravergine d'oliva 2-3 cucchiai di aneto tritato 1/2 cucchiaino di oregano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Suszone pomidory oraz oliwki drobno siekamy. Do salaterki przekładamy filety makreli odsączone z nadmiaru oleju, suszone pomidory, oliwki oraz posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy, ugniatając widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, sokiem z cytryny oraz oliwą. Pastę
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 1 wędzona makrela 2 ziemniaki 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 1 cebula dymka (razem ze szczypiorem) Sos: 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka ostrej musztardy (sarepska) 3 łyżki octu winnego sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w plasterki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Cebulę kroimy w krążki(...)szczypior szatkujemy na drobne kawałki. Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w paski. Makrelę oczyszczamy z ości i łamiemy na mniejsze kawałki. Składniki sosu mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem
Qchnia po prostudymką oraz kruchym ciastem stanowi smaczną, drobną przystawkę imprezową. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 1 szt. makrela średnia czerwona cebula ząbek czosnku ½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek bez pestki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki(...)mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut. Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy
Pyry na GazPodałam je z sałatką z cykorii klik . To dobry obiad na chłodne dni, które niestety już nadchodzą. składniki ( 2 porcje) 6 - 7 średnich ziemniaków 120 g wędzonej makreli 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 posiekanej cebuli czosnkowej 1 łyżka majonezu sól, pieprz oliwa 20 g startego sera chedar Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki grubości(...)Zalać zimną wodą, zagotować, posolić, gotować ok 10 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjąć i poczekać aż obeschną. Makrelę pozbawić skóry i ości. Wziąć mniej więcej połowę, rozgnieść w misce widelcem. Dodać pietruszkę, cebulę, majonez. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki wstawić do odpowiedniej wielkości żaroodpornego naczynia, polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare GaryPasta do chleba, z makreli, z cebulą, keczupem i oliwą. Prosty sposób na zdrowe śniadanie. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula pieprz mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki keczupu Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę, keczup i całość dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domu