makrela - 1690 przepisów (strona:50/113)

Sałatka z dorszem 103

mnie to idealna propozycja posiłku podczas odchudzania. Skuście się, a nie będziecie żałować. Prostota rządzi w naszej kuchni Polecam też inne przepisy na sałatki z rybą: – sałatka z makrelą – Sałatka z makrelą i warzywami – sałatka z łososiem – Sałatka z anchois, sera i rukoli Składniki na 2 porcje sałatki z dorszem dla 2 osób: 1 filet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co jeść w czasie sesji egzaminacyjnej? 3 proste przepisy na dania, które wspomogą pracę mózgu 96

oliwek extra vergine, w której poza zdrowymi tłuszczami znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy działających ochronnie na nasz układ nerwowy. Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie: tłuste ryby morskie - śledź, makrela, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk  awokado orzechy i pestki siemię lniane, olej lniany oliwa z oliwek extra vergine oliwki nasiona chia Mówiąc o tłuszczach nie zapominajmy o lecytynie, która jest(...)oliwkach. Produkty, które wspomagają myślenie i koncentrację: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana  płatki owsiane  rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca, soja jajka ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki) olej lniany, oliwa z oliwek extra vergine orzechy włoskie, migdały, pistacje pestki dyni, pestki słonecznika  nasiona chia suszone owoce gorzka czekolada (zawiera magnez, potas, żelazo

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki z makrelą wędzoną 73

krakersy, makrela wędzona, serek śmietankowy, goma wakame, cytryna papryczka ostra Na krakersy nakładać serek. Na nim ułożyć kawałki makreli (oczywiście oczyszczone z ości), na wierzchu ułożyć goma wakame, kawałek cząstki cytryny i pół cienkiego plasterka ostrej papryczki. Trudno podać konkretne proporcje, należy przygotować jedną kanapeczkę i spróbować czy uchwyciliśmy proporcje. talerze z  slate plate

królestwo garów
Paprykarz domowy 74

rząd Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu   Zachęcam  do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki ostrej(...)dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka Artykuł Paprykarz domowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa rybna z warzywami 122

bardziej tłusta ryba w zupie tym lepszy efekt, tą zasadą kieruję się od lat. Dlatego często sięgam po ryby typu karp, halibut, węgorz, makrela. Często kupuję całą patroszoną rybę, najpierw ją filetuje i przygotowuję piękne płaty bez ości, a na pozostałych resztkach gotuję wywar. Polecane przepisy z rybami: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zupa(...)ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 500-800 g ryby świeżej (karp, halibut, węgorz, makrela) – 2 średnie marchewki – 1 pietruszka – 4 ziemniaki – pół cebuli – 1 – 1,5 l wody – 2 liście laurowe – 2 kulki ziela angielskiego

nietylkopasta.pl
Paprykarz domowy 163

rząd :) Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :)  Zachęcam  do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki ostrej(...)dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pasta serowa z makrelą i suszonymi pomidorami 153

się niemal wszystkie składniki na tę pastę. Jeśli nie lubicie nudy na kanapkach, to polecam wypróbować coś nowego ;-) Składniki: 1 opakowanie naturalnego serka 3-4 pomidory suszone kawałek wędzonej makreli 1/2 małej cebulki sól ,pieprz Sposób wykonania: 1. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, dowolnie pokroić. 2. Cebulkę drobniutko posiekać. 3. Mięso z makreli oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić

Kuchnia domowa Ani
Pasta z makreli i serka wiejskiego 83

skąd biorę pomysły. Czasami zaglądam do lodówki, szybka analiza i jest. Tak też było i w tym przypadku. Trochę w tym przypadku, ale tylko trochę.  Składniki: 1 wędzona makrela 1 opakowanie serka wiejskiego 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, wrzucamy do miski. Dodajemy

Kardamonovy
Pasta z rybą i grzybami 174

nastała moda na pasty bezmięsne, oto kolejna propozycja. Może dla odważnych, bo połączenie niecodzienne, ale wg mnie smaczne.  Pasta przetestowana - żadnych "rewolucji" domownicy nie mieli :)  Składniki: mała makrela 5-6 dużych pieczarek duża cebula 3 jajka olej do smażenia ( u mnie smalec gęsi ) pieprz czarny mieliny, papryka ostra, sól Przygotowanie: Makrelę obrać, pozbawić ości, jajka ugotować, umyte pieczarki

Proste Potrawy
Pasta jajeczna z awokado 119

jajek dodajemy rozdrobniony miąższ z dojrzałego awokado, majonez, jogurt, szalotkę, roztarty czosnek, sok z cytryny, olej i przyprawy i wszystko mieszamy. Domowe pasty do kanapek: pasta z wędzonej makreli , pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , twarożkowa pasta tzatziki , pasta z makreli i twarogu Nasza pasta jajeczna z awokado jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do kanapek. Sprawdzi się także jako zdrowa

Korniszonki
Pasta jajeczna z awokado 103

jajek dodajemy rozdrobniony miąższ z dojrzałego awokado, majonez, jogurt, szalotkę, roztarty czosnek, sok z cytryny, olej i przyprawy i wszystko mieszamy. Domowe pasty do kanapek: pasta z wędzonej makreli , pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , twarożkowa pasta tzatziki , pasta z makreli i twarogu Nasza pasta jajeczna z awokado jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do kanapek. Sprawdzi się także jako zdrowa

Gotujemy i jemy
Pasta z makreli i jajek 92

zioła nie smakują jak w środku lata, ale nie wymagajmy cudów. Koperek jeszcze trochę smakuje koperkiem. A póki smakuje, korzystajcie ile wlezie. Ja wykorzystałam go do śniadania. Składniki: 1 makrela wędzona 3 jajka 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy i rozdrabniamy widelcem, wrzucamy do miski(...)Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, dodajemy do jajek. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowany koperek, jogurt, majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko mieszamy

Kardamonovy
Zabójcza sałatka 148

sera żółtego ·        3 papryki czerwone ·        2 cytryny ·        2 puszki makreli w oleju ·        Koperek ·        5 ogórków kiszonych Sposób przygotowania: 1.    Ser kroimy w kostkę i przekładamy do miski(...)Papryki kroimy drobno, dodajemy do sera. 3.    Ogórki również kroimy w kostkę, przekładamy do miski. 4.    Olej z makreli odlewamy do naczynia. 5.    Wyciskamy do niego sok z cytryn i mieszamy. 6.    Rybę drobno kroimy i łączymy z pozostałymi składnikami. 7.    Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia

Kulinarna Chwila
Wędzarnie na Bornholmie 96

koniecznie spróbować potrawy pod nazwą „ Sol over Gudhjem” czyli wędzonego śledzia podawanego z surowym żółtkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i żytnim chlebem. Można również  spróbować między innymi łososia, dorsza, halibuta, makrele , pstrąga, krewetki itp.  Wędzenie z użyciem drewna olchowego Wędzenie odbywa się na zasadzie powieszenia śledzi lub innych produktów na grillu nad drewnem olchowym. Wędzone produkty umieszczane są w kominie(...)curry i musztardzie z cebulą i jajkami, śledź pieczony z duszoną cebulką, burakami i prawdziwą bornholmską musztardą. Oprócz tego: łosoś wędzony na zimno z sosem koperkowym, wędzony filet z makreli przyrządzany na trzy różne sposoby, smażony śledź w occie. Do tego sałatka ziemniaczana, krewetki z sosem oraz filety rybne z cytryną.  Za każdym razem kiedy jestem na Bornholmie wracam

noteskulinarnyfiga
Pieczona makrela 105

makrele, 3 ząbki czosnku, 1,5 łyżki posiekanego rozmarynu, skórka otarta z cytryny, sok z cytryny, sól, 100 g czarnych oliwek bez pestek (mogą być zielone), Makrele oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek rozgnieść i posiekać, wymieszać z rozmarynem, oliwkami i skórką

królestwo garów