ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak. Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem . Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela. Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ(...)WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli ) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie pasty: 1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. ostygnięte jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. 2. Do jajek dodać rozdrobnioną rybę i szczypiorek
kolorowotorcikowoOsobiście nie przepadam za sklepowymi pastami rybnymi. Dlatego też często robimy takie sami. Makrelowo-jajeczna dość często króluje w weekendy. Składniki -duża wędzona makrela (ok 250-300g) -3 jajka -cebula -2 łyżki majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Jajka ugotować i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Makrelę dokładnie obrać z ośći
Zielona Kuchniaczasie lata, to jakoś tak słabo wchodzi no nie? Taka pastą natomiast nie pogardzi nikt. Przekonajcie się sami Składniki: 20 sztuk krakersów slonych słoiczek 190 g Pikantnej Makreli z serii Jedyna Taka SEKO cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 jajka Wykonanie: *Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i drobno siekamy. * Cebule i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sałatki(...)makreli Seko. Dodajemy też posiekane jajko. Dokładnie mieszamy. * Na krakersy wykładamy przygotowana pastę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. * Najlepiej smakuje po ok godzinie od przygotowania
Z Majeczką w kuchniświeże makrele sól i pieprz papryka czerwona łyżeczka kaparów kilka rzodkiewek świeże zioła oliwa sok z cytryny Makrele umyć i natrzeć solą i pieprzem. Polać oliwą i włożyć na 30 minut do piekarnika razem z czerwona papryka owiniętą w folię. Obrać ze skóry i ości rybę. Obrać paprykę. Mięso ryby ułożyć na talerzu i dodać pokrojone warzywa. Skropić sokiem
AZgotuj!kanapkowa. Któż jej nie lubi? Nie znam…Ja pasty kanapkowe uwielbiam, a ta należy do jednej z moich ulubionych. Polecam! SKŁADNIKI: · 1 duża makrela lub 2 mniejsze (dobrej jakości) · 1 mała cebula/ połowa dużej · 3-4 średnie ogórki konserwowe(...)łyżki jogurtu naturalnego · Sól · pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Makrelę oddzielić skrupulatnie od ości i przełożyć do miski. Ogórki konserwowe i cebulę drobno posiekać w kostkę i wrzucić do miski. Przestudzone jajka również drobno posiekać i dorzucić do reszty składników. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól
Calzonella.comJajka ugotuj na twardo. Wszystkie produkty pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Spróbuj także: Lekka sałatka z makrelą makrela jajko pomidor
Fit&Fast Kitchennadal mieszam, łączę smaki i…cicho śpiewam. Dziś także coś prostego. Ale mówią, że banalne jest najlepsze. Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka śmietany 12% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra Wykonanie: Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości. Kawałki ryby kroimy
Raj dla Podniebieniaobiadu u nas już dawno nie było. Dwa główne składniki i danie gotowe. A ten smak! <3 WOW! Sami nie spodziewaliśmy się ;) Składniki 300 g spaghetti 1 puszka makreli w pomidorach bazylia pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Do garnka przekładamy makrelę wraz z sosem, przy pomocy widelca
R'n'G Kitchenminut. Jest idealna na kanapki jak i do podjadania prosto z miseczki. Polecam na wielkanocny stół. Z chrupiącą rzodkiewką i serem feta jest wyśmienita! 4 jajka 1 mała wędzona makrela 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki majonezu 100 g sera feta Pieprz świeżo mielony Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, bardzo drobno siekamy. Ser feta rozcieramy widelcem na gładką pastę(...)Makrelę dzielimy na małe kawałeczki. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i świeżo mielony pieprz. Nie solimy, ponieważ ser jest dość słony
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI: 1 makrela wędzona 10 dag sera żółtego może być tarty 1 szalotka 5 rzodkiewek 3 ogórki konserwowe 3 łyżki świeżej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE: Makrelę wędzoną obieram z ości i dziele na mniejsze kawałeczki. Ogórki, ser, szalotkę drobno siekam. Rzodkiewki myję i dzielę na drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myję
Gotowanie Patkiulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna
karmelowysmak jest jeszcze bardziej wyeksponowany, a dzięki świeżym ziołom- bardziej wyrazisty. Wypróbujcie. Do przygotowania 6 kotlecików potrzebujecie: ok. 0,5 kg surowej ryby, ja użyłam mintaja 50 g wędzonej makreli pół pęczka koperku pół pęczka cienkiego szczypiorku 2 jajek czerstwej bułki 1/3 szklanki mleka mąki bułki tartej soli i pieprzu cytrynowego oleju do smażenia Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Surową(...)rybę kroimy w drobniutką kostkę lub mielimy przez tarczę z dużymi oczkami. Makrelę pozbawiamy ości i rozdrabniamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Surową i wędzoną rybę mieszamy z zielonymi dodatkami, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą, uprzednio namoczoną w mleku bułkę, doprawiamy solą i pieprzem (po około 1/3 łyżeczki). Formujemy kotleciki. Panierujemy je w mące a następnie leciutko osolonym jajku i bułce
PichceniomaniaSkładniki: 1 kostka sera białego kawałek wędzonej makreli jogurt naturalny 1-2 ogórki konserwowe natka pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ser umieszać z jogurtem naturalnym. Dodać drobno pokrojone ogórki i kawałki wędzonej makreli. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. 3. Podawać z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwraz z pożywieniem. To wcale nie jest trudne, ponieważ wystarczy zjadać porcję ryby zaledwie 2 razy w tygodniu. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot oraz śledź. Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja. Dodatkowo ryby są niskokaloryczne(...)oczywiście bez smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie
Di gotuje