ryby jest wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się również łosoś ;) Składniki: dla 2 osób 200 g pomidorków koktajlowych ok. 10 listków świeżej bazylii kilka piórek cebuli filet z makreli wędzony, z ziołami prowansalskimi - 50 g sól (opcjonalnie, bo ryba jest już dość słona), pieprz zioła prowansalskie 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek Pomidorki
Gotuj z AgnesSyta, zawiesista, mocno aromatyczna. Na prostych, dostępnych przez okrągły rok składnikach. Z tej ilości składników otrzymacie 4 średnie porcje zupy, które zaspokoją nawet duży głód. SKŁADNIKI 300-350g makreli wędzonej (waga ryby po obraniu!) 350-400g ziemniaków typu B lub C 150g cebuli (białej lub żółtej) 50g masła 2 pełne łyżki (z leciutkim czubem) mąki pszennej
Karo in the KitchenSkładniki: 1 wędzona makrela 1 pęczek rzodkiewki pół puszki kukurydzy pół pęczka dymki lub szczypioru 4 jajka ugotowane na twrdo pół czerwonej papryki około 3 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Rzodkiewki, paprykę i jajka kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy dodając kukurydzę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostuNietypowa kolacja, czyli placuszki z kaszy gryczanej z pastą z makreli i domowych buraczków marynowanych. Lekko, szybko i pysznie. Ja chętnie zjem, a wy? Idzie wiosna więc takie dania są na topie. Może to być też pyszna przekąska czy posiłek do pracy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSposób na nudną pastę z makreli? Wystarczy dodać do niej trochę marynowanych domowych (lub kupnych) buraczków, a nie dość ze mieni kolor na pięknie różowy to jeszcze badzie smakować inaczej niż zazwyczaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażdych składników. A są takie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodzieuczelni, w domu, w parku, nad rzeką, w przerwie przebieżki rowerowej. Wszędzie! Dzisiaj wersja raczej do wykonania w domu. Składniki: pieczywo typu włoskiego szpinak czosnek ostra papryczka por wędzona makrela ser edamski suszone pomidory z zalewy sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczywo kroicie na kawałki (bochenki na kromki, bułki na połówki). Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek. Czosnek
GRUBY WAŁEKRyby mimo ze bardzo je lubimy niestety pojawiają się w naszym jadłospisie zbyt rzadko. Dlatego żeby nadrobić ten błąd zakupiłam ostatnio kilka świeżych makreli. Bardzo lubię te rybę nie tylko jak wędzoną, ale świeża dobrze upieczona to naprawdę pyszny obiad. Wykorzystałam pomysł Kasi doprawiając rybę mieszanką curry. Polecam wszystkim rybożercom. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 makrela wędzona 100 g sera twarogowego 1/2 cebuli 2 łyżki jogurtu (śmietany) sol,pieprz Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sera. Z ryby zdjąć skórę i dokładnie oczyścić z ości. Dodać jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 makrela wędzona 1 ogórek kiszony 2 jajka 1/2 cebuli łyżka majonezu 2 łyżki musztardy sól,pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Cebulę, ogórka oraz jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z majonez oraz musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
magiczna kuchnia Kasinadaje sałatce bardziej mięsnego smaku. Yum woon sen pla – ยำวุ้นเส้นปล – sałatka z makaronem ryżowym i rybą. Jest to sałatka, która zawiera gotowaną lub smażoną rybę, taką jak tilapia, makrela czy dorsz, a także warzywa, zioła, orzechy i sos. Można też dodać kawałki ananasa lub mango dla kontrastu słodko-kwaśnego. Yum woon sen talay – ยำวุ้นเส้นทะเล – sałatka z makaronem ryżowym
RafalCookkażdego talerza wlać po łyżce sosu sojowego. Żeby obniżyć ryzyko chorób serca, lekarze zalecają spożywać nie mniej niż 2 porcje (180g) tłustych ryb tygodniowo(łosoś, pstrąg, sardynki, śledź, makrela) Smacznego:) Artykuł Zupa z łososia pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąSałatka ziemniaczana z pesto i łososiem Sałatka z pieczoną brukselką Surówka Colesław – najlepsza Sałatka z gruszką i gorgonzolą Sałatka z pieczoną papryką Sałatka z kalafiora Sałatka z ziemniakami i makrelą Sałatka z halloumi Sałatka z tortellini Sałatka z grillowanym kurczakiem SAŁATKA Z HALLOUMI I GRUSZKĄ Przygotowanie : 10 minut + przygotowanie buraków Ilość porcji : 2 SKŁADNIKI: – 2 gruszki – 2-4 ugotowane
nietylkopasta.plrybnych, pasta z szynką smakuje każdemu i bez problemu możesz ją serwować na imprezowym stole. Szybka pasta na kanapki Tradycyjne pasty do chleba takie jak awanturka z twarogu i makreli nie każdemu może smakować i tu się zgadzam. To kontrowersyjne połączenie, dla wielu osób może być nie do przełknięcia. Dlatego polecam tatarską pastę, kwaśne ogórki, seler marynowany, szynka i delikatny
Dieta moja pasja