prosta w przygotowaniu i dzięki niewielkiemu nakładowi pracy możecie ciszyć się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji :) Ja z tą kanapką przeniosłam się do cudownych lat... ... zapraszam i Was! :) * wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 100 g (1 woreczek) * marchew- 1 średnia * pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy(...)uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche). W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem. Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać. Smacznego! Przepis 'stary' (publikowany 1.11.2013 r.), ale został ulepszony- o nową recepturę i nowe zdjęcia
Kraina Miodem PłynącaDziś na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonej makreli, filetów śledziowych Graal w oleju oraz jajek i świeżego koperku. Pasta jak to pasta zawsze jest smaczna i szybko się robi. W sumie chyba najwięcej czasu trzeba poświęcić na obranie makreli ale smak pasty wszystko rekompensuje. Filety śledziowe z Omega-3 są smaczne i idealnie nadają się do takich past. Pasty wyszło
Ewa w kuchniSkładniki: makrela wędzona 1 większa, ogórek kiszony 2 średnie, cebula 2 mniejsze, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez 3 łyżki, szczypiorek 1/2 pęczka makrelę wędzoną dokładnie obrać z ości i wkładać do miski ogórki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić i wsypać do ryby dodać pieprz mielony, majonez i dokładnie wszystko wymieszać schować do lodówki na 30 minut aby smaki się "przegryzły
W Mojej Kuchni LubięSzybka pasta do kanapek, idealnie przyprawiona. Polecam nie tylko na śniadania, sprawdzi się zawsze. Lubicie? Kupujecie takie pasty czy wolicie zrobić swoją? Składniki : * makrela wędzona około 200g * 3 jajka * 2 łyżki majonezu * mała cebula dymka * ząbek czosnku * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo,wystudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać makrelę, majonez, drobno posiekaną cebulę
Magiczne Życie Martyrzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, groszek konserwowy 3/4 puszki, marchewka ugotowana 2 sztuki, przecier pomidorowy 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, makrela wędzona 1 większa ryż ugotować na "al dente" w wodzie z kostką rosołową warzywną, ugotowany wylać na durszlak i przelać zimną wodą, w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę(...)minuty mieszając wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, pieprz mielony, paprykę słodką, ryż ugotowany i mieszając połączyć składniki, dusić z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości makrelę i mieszająć na średnim ogniu połączyć składniki paprykarz przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, w garnku wyłożonym ściereczką postawić na zakrętkach i pasteryzować z 15 minut, schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięprzyzwoitej jakości. Skoro z powodu "sprytu" producentów, którzy poza ryżem niewiele więcej oferują w swych wyrobach, jesteśmy skazani na samodzielną produkcję, to proponuję do wyrobu pasty użyć pieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz, przełożyć do słoików (co spowoduje(...)czasach PRL-u, statki chłodnie przywoziły z południowych łowisk bloki zamrożonych ryb i z nich to właśnie powstał paprykarz po raz pierwszy. składniki podane dla jednej ryby 1 świeża makrela (ok 400 g) 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka 100 g koncentratu pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz
Miód i pieprzMakrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek
potrawyregionalneprzygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów 250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez ze śmietaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświeży chrupiący chlebek i więcej nic nie trzeba. Szczególnie lubię pasty rybne, dlatego robię ja na różne sposoby. Do tej dodałam paprykę i żółty ser. Składniki: nieduża wędzona makrela 3-4 łyżki startego żółtego sera kawałek czerwonej papryki kawałek cebuli 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu pieprz szczypiorek Makrelę przebrać z ości. Czerwoną paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszka Makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal 1 pomidor 1/4 cebuli gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść roszponki Pomidora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą pieprzem i oliwą. Wymieszać. Rybę wyjąć z puszki (odlać olej) Obłożyć rybę salsą i dookoła roszponką. Tak przygotowaną rybę można podać gościom na kolację(...)Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę z salsą. Ta łagodna w smaku rybka doskonale nadaje się do takich dań . W puszce znajduje się duży kawałek ryby otoczony smacznym sosem i olejem. http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatweSkładniki: 350 g kaszy jaglanej 5 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody(...)stroną do maty), cienko smarowałam kaszą, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori. Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, kawałki makreli, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą. Gotową rolkę kroiłam na kawałki. Podawałam z sosem sojowym z wasabi
Kulinarny Pamiętnikmajonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu. Składniki dla 2-3 osób: 1 mała makrela wędzona 1 jajko – ugotowane na twardo 2 średnie ogórki kiszone ½ średniej cebuli czerwonej 2 łyżki jogurtu naturalnego – lub więcej, do uzyskania preferowanej konsystencji pasty Sól, pieprz - do smaku Makrelę obrać
Grunt to przepis!niech się dzieje co chce, zaczynam od ciepłego śniadania :) SKŁADNIKI: 1/2 czerwonej cebuli 1 mała marchewka por około 10 cm 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej wędzonej makreli masło 3 jajka sól pieprz świeże oregano A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew i równie drobno(...)pokrojony por. Smażyć z odrobina soli, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek, a po krótkiej chwili makrelę. Całość dokładnie wymieszać. Wlać dobrze rozmącone jajka, doprawione solą i pieprzem. Wymieszać, na wierzchu ułożyć kilka listków oregano, przykryć patelnię i czekać około 10 minut. Pod koniec smażenia, omlet można delikatnie przewrócić na drugą stronę, aby się lepiej podpiekł. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachNigdy nie przepadałam za pastami do kanapek. Ale od kiedy spróbowałam tej - ciągle z nimi eksperymentuje. Ta smakuje fantastycznie - przynajmniej dla mnie ;-) Składniki; 1 wędzona makrela (ok. 30 dag) 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie; Makrele przekroić na pół, delikatnie wyjąc wszystkie ości. Zawsze robie to powoli ponieważ później delektując się pastą na kanapce nie chce
Radość kipiąca uśmiechem.