makrela - 1690 przepisów (strona:59/113)

Portugalska kolacja 178

achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki   grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro) i Esporão Reserva white 2013 - świetna makrela, lekko "zgrillowana", w sumie półsurowa i do niej zgrany d uet: zielone

królestwo garów
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 252

dopiero co się oswajam, tj. ze Szczecina. Jeszcze niezupełnie rozpakowana i ogarnięta serwuję Wam kultowy paprykarz szczeciński w mojej wersji de luxe! Czyli na bogato! Z łososiem i wędzoną makrelą. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Receptura tego rarytasu powstała w 1965 roku podczas dalekomorskich połowów u wybrzeży Afryki Zachodniej. Początkowo jego głównym składnikiem było mięso z różnych gatunków(...)Szczecin odzyskał prawo do kultowej "puszki". 22 grudnia 2010 roku paprykarz szczeciński oficjalnie stał się produktem tradycyjnym. Źródło: www.minrol.gov.pl Składniki: 200 g łososia wędzonego na gorąco 200 g wędzonej makreli  100 g ryżu 2 cebule 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 marchew 2 puszki pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe papryka ostra

Smakowity Blog Kulinarny
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 317

wędzić w całości, w dzwonkach lub w filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem z łusek. Myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy(...)najlepiej go po prostu spróbować. Uwędzone ryby powinny wystygnąć. Potem od razu możemy je spożywać ze świeżym pieczywem. Wędzone pstrągi były obłędne. W taki sam sposób przygotowywałam też makrele. Najważniejsza rzecz to przełamać się i odważyć – gdy zrobicie to raz, na pewno zechcecie to powtórzyć. Wasza rybka nie tylko będzie smaczniejsza, ale przede wszystkim bez konserwantów i polepszaczy. Post

Poezja smaku
Sałatka z makrelą i ogórkami konserwowymi 335

Zapraszam na pyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 słoika selera wiórki, 1 czerwona cebula, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Quiche z wędzoną makrelą 134

dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące się do dłoni. Gdyby było(...)rzadkie to dosypujemy nieco mąki, jak za gęste to odrobinę wody dodajemy. I zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika. W tym czasie zrobimy sos: makrelę rozdrabniamy pozbywając się ości, ogórki dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy

Marder&Marder Manufacture
Pasta rybna (z makreli) 139

kostce) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę sól, pieprz, ostra papryka wg. smaku koperek wg. smaku 1/4 wędzonej makreli (lub innej wędzonej ryby) Sposób przygotowania: Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozduszamy widelcem  jajko również rozgniatamy widelcem i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do ryby  wszystko mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada z makrelą i nie tylko ;) 190

wieki. oczy mi się już zamykają nad notatkami dlatego dałam sobie chwilę oddechu i dodaję przepis zainspirowany tym blogiem , niesamowicie prosty i szybki ;) Składniki: 3 jajka mięso z jednej makreli 500g sera białego Emilka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść pietruszki 1 papryka czerwona 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: Białka ubijamy(...)pieczenia (ważne żeby powstał prostokąt) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut w tym czasie przygotowujemy nadzienie paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z makrelą, serem, koncentratem, pietruszką, przyprawami i doprawiamy wg. smaku upieczony omlet zdejmujemy z papieru gdy jest ciepły i kładziemy na folię aluminiową nakładamy na niego nasz farsz i rozprowadzamy po całości

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta z makreli na kanapki 152

Dawno nie jadłam ryb, dlatego postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. W sklepie upatrzyłam sobie makrele - idealne do pasty na kanapki. Ostatni raz taką pastę jadłam dobrych kilka lat temu, więc postanowiłam, że właśnie ją przygotuję. Nie jest to zajęcie pracochłonne ani drogie - zmieścicie się w 10 zł przygotowując 500g tego smakołyku. Potrzebne nam: - 2 wędzone makrele o łącznej

W poszukiwaniu inspiracji
Makrela smażona 94

makrela, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć tymianek, odstawić na co najmniej 30 minut. Rybę smażyć na oliwie z dodatkiem tymianku. Smażyć 20 – 30 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty

królestwo garów
Makrela pieczona 75

Makrela, 1/2 kopru włoskiego, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut. Koper pokroić w cienkie plastry. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru. Skropić oliwą. Wstawić

królestwo garów
Jajka faszerowane makrelą wędzoną i kukurydzą 176

Składniki: 4 jajka 100 gram makreli wędzonej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz  Jajka gotujemy na twardo. Jak ostygną przekrawamy w skorupkach w poprzek na pół. Wyjmujemy ze skorupek zawartość i wkładamy do miski. Dodajemy makrelę wędzona, majonez i pokrojony szczypiorek. Dokładnie widelcem zgniatamy masę i mieszamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem

tojestpyszne.blogspot.com
Pasta z wędzonej makreli 123

Składniki: 2 średnie wędzone makrele 1 średnia cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól Wykonanie: Makrele oddzielić od ości  i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać rybę, cebulę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Idealna i smaczna pasta na kanapki

O kuchni z uczuciem
Ekspresowa Pasta z Makreli z Puszki 127

poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 200 g sera białego półtłustego (1 kostka) 1 puszka filety z makreli w sosie pomidorowym z mozzarellą 2 garście rukoli sól pieprz Wykonanie: Tak jak obiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym

Blondynka Gotuje
Pasta z wędzonej ryby - bez majonezu i oliwy 192

Pasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 180

smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne. Składniki - duża makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo -  mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa wraz

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania