Łosoś po szwedzku – Gravlax

Łosoś po szwedzku – Gravlax

Łosoś po szwedzku – Gravlax

Łosoś po szwedzku – Gravlax   Łosoś. W średniowiecznej Szwecji rybacy po nasoleniu ryb, zakopywali je w piasku nad morzem, w miejscu poniżej linii przypływu gdzie dochodziło do fermentacji. Nazwa gravlax – pogrzebany łosoś pochodzi od tego sposobu marynowania. Dziś zrezygnowano z fermentacji ale za to naciera się rybę solą, cukrem, koprem, jałowcem i pieprzem. Tak powstaje łosoś o nazwie gravlax. Aby przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Markowy smak

Autor

markowysmak

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ryby, ryba, łosoś, sosy, z jagodami, mięso, majonez, ziemniaki, chleb, ogórki, sałatki, sałatka, smaczna sałatka, sałatka z łososiem, sałatka z łososia, ryba w occie, pyszna sałatka, chleb mieszany, chleb z ziarnami, sałatka z majonezem, salatka z jajkiem

Inne przepisy z Markowy smak

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.