Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada. Jak wiadomo jest to ryba z rodziny śledziowatych, są to raczej mniejsze ryby, które można jeść i na surowo i po odpowiedniej obróbce termicznej. Istnieje wiele ich gatunków, lecz najpopularniejsze to śledź atlantycki czy bałtycki. W sklepach są sprzedawane w postaci koreczków, w gotowej zalewie oraz z plastrami cebuli.
Śledzie należą do ryb tłustych, a jak wiadomo ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Dlatego są dla nas bardzo zdrowe, oprócz tego są źródlem witaminy A, D i E oraz wszelkich pierwiastków takich jak cynk czy wapń. Dodatkowo zapewniają prawidłowy rozwój psychiczny i fizyczny.
Co zrobić by Twój śledź miał wyjątkowy smak? Bardziej słodkawy czy ostry? Pamiętaj, że możesz do Twoich śledzi dodać przyprawy korzenne, które mogą być osobną potrawą na stole wigilijnym, są dostępne w sklepie.
Dosyć popularnym przepisem są śledzie po kaszubsku. Ich prawidłowe przygotowanie zajmuje kilka godzin, poczynając od moczenia ich w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie się je suszy. Potem robi się zalewę z cebulą, ogórkami kiszonymi itd. i zalewa się nimi śledzie na około 2-3 dni. Jest to przekąska podawana na zimno.
Istnieją też śledzie w śmietanie, jak w poprzednim przepisie, również się je moczy w wodzie. Następnie obiera się ze skóry i zalewa mlekiem. Po upływie godziny dodaje się cebulę, jabłko i sok z cytryny. Zalewa się śmietaną, dodaje soli i pieprzu i gotowe. Należy im dać trochę czasy, by smaki się „przegryzły”.
Oprócz tego na wigilijnym stole można zaserwować zupę śledziową, która opiera się oczywiście na śledziach i cebuli. Rozpoczynamy od gotowania wody z przyprawami i na sam koniec wlewamy ocet, czekamy aż ostygnie. W tym czasie śledzie można pokroić na mniejsze kawałki i odstawić do szczelnie zamkniętego naczynia. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy wrzątkiem, po ostudzeniu dodajemy do ryby. Zalewamy marynatą i zostawiamy na 12 godzin w lodówce. Wlewamy do garnka z wodą, dodajemy jogurt ze śmietaną i mieszamy.
Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki | Śledzie w oleju z cebulką | Śledzie w sosie tatarskim |
Sałatka Lwowska | Śledzie po szlachecku | Śledzie po cygańsku |
Śledzie korzenne | ||
Śledzie po cygańsku | Śledzie w sosie salsa | Sałatka śledziowa |