Przepyszne danie nie tylko piątkowe. Możemy zrobić w dwu wersjach, taka aby zjeśc na dniach i taka do słoików która postoi kilka miesięcySkładniki:dowolna ryba;albo
Z Majeczką w kuchnistarego wycinka prasowego, przepis Macieja Kuronia na rybę marynowaną z cebulką i curry. Pyszna, domowa ryba w occie. Ostrzejsze danie na wigilijny stół, smaczna przystawka na sylwestrowe party czy inną okazję. Składniki na rybę w occie curry: 800 g filetów z ryby (dorsz, karp) 250 g cebuli 250 ml octu winnego (białego) 5 ziaren pieprzu 1 listek laurowy(...)pełna łyżeczka curry 2 łyżki mąki (można ryżowej bezglutenowej) 125 ml oleju sól, pieprz ew. pietruszka do przybrania Przepis na rybę w occie curry: Rybę pokroić na części, osolić, delikatnie popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron na oleju. Ocet wymieszać ze szklanką wody, dodać połowę posiekanej cebuli i przyprawy. Gotować 10 minut. Wystudzić. Obsmażone kawałki ryby układać
Rodzinka w kuchnibarwy. Solanka: 1/2 szklanka soli 3 szklanki wody 50 dag filetów rybnych pokrojonych na małe kawałki do zalania 1/2 szklanki octu 10% + 1 szklanka wody W szklanym naczyniu mieszamy solę i wodę, do której wkładamy kawałeczki ryb. Wstawiamy(...)lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ryby wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku. Marynata: 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 szklanki wody 1 szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis miał pojawić się przed Wigilią ale jakoś nie zdążył. No to będzie teraz, w sam raz na ostatki :) Ryba w occie to było coś, za czym naprawdę tęskniliśmy po przejściu na wegetarianizm. Nie za samą rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu(...)pierwszy, zawsze wiedzą, że to nie może być ryba ale nie mają pojęcia, co to w takim razie jest innego :D Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych, z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMoja Coreczka dobiera sobie wlasnie ostatnie zabawki, bez ktorych w taka podroz pojechac nie mozna ;) Ja zas korzystam w wolnej chwili by napisac pare slow o mojej ulubionej rybie w occie. Taka ryba byla u nas zawsze na Swieta, praktycznie odkad pamietam. Rodzice zawsze smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki(...)zostaje usmazona ryba, a nikt juz nie ma ochoty na kolejne jej odgrzewanie. W occie rybka sie zakonserwuje i przetrzyma jeszcze pare dni. Zalewa octowa do ryby skladniki : 5 szklanek wody 1 szklanka octu 12 lyzeczek cukru 1 lyzeczka soli ziele angielske lisc laurowy marchewka cebula wykonanie: Marchewke kroimy w plasterki, cebule w piorka. Wszystkie skladniki zalewy nalezy zagotowac razem
Przysmaki Karolkitęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy ( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet karpia na wigilię przygotowuję na oleju kokosowym. Polecam(...)zalać płynem, wówczas mamy pewność, że cała równo wchłonie jej aromat. Rybę układamy dość luźno w słoju, lepiej by pływała niż była ciasno upakowana , bo nie przejdzie smakiem octu. Składniki: - ryba ( najlepiej filet) - mąka kukurydziana - olej do smażenia ( u mnie kokosowy bezwonny) - sól + zalewa octowa Rybę umyć dokładnie, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej też wyfiletować (ale nie jest
Smaczne ZdroweUwielbiam rybę w marynacie octowej! Między innymi dlatego, że dzięki leżakowaniu w occie, ości się rozpuszczają Ryba w marynacie Składniki: 1 kg ryb surowych ( może być karp) olej do smażenia mąka do panierowania Zaprawa z octu: 1 szkl. octu (6%) 2 szkl. wody 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka gorczycy białej 2 cebule(...)tłuszczu. Zimną rybę ułożyć w misce. Przyrządzić zaprawę. Warzywa obrać, pokroić w krążki. Cebulę obrać pokroić w talarki. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem. Usmażone ryby ułożyć warstwami (można w słoju) lub w innym naczyniu, zalać zimną zaprawą z octu. Przechowywać w lodówce. Smacznego Artykuł Ryba w marynacie pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukwody,Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, cukier,. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie trochę za mało zalewy dolać trochę więcej wody i troszeczkę więcej octu. Zalać ryby gorącą zalewą i odstawić. Na drugi dzień posmakować, czasami trzeba dolać jeszcze trochę octu, ponieważ ryba dużo wchłonie. Polecam, te rybki są pyszne
Kuchnia Pokoleństron na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę podsmażamy lekko na oleju. Wodę, ocet, olej, passatę pomidorową, cukier i przyprawy przekładamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy. W dużej misce układamy warstwami: ryba, cebula, papryka i ogórki, następnie znowu ryba, cebula, papryka i ogórki – aż do wykończenia składników. Całość zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy(...)align="aligncenter" width="685"] Ryba w zalewie słodko kwaśnej[/caption] Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie: Ryba W Zalewie Pomidorowej Ryba Po Japońsku Ryba Marynowana W Occie Artykuł Ryba w zalewie słodko kwaśnej pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnejego sprawą – odbyć kulinarną podróż po orientalnych smakach. Niestety trzeba się liczyć z jego dość wysoką ceną. Sos sojowy Stanowi dodatek do sushi, w którym maczana jest ryba. Ocet ryżowy Jest niezbędny do przyrządzenia zaprawy ryżowej. Marynowany imbir Jego rolą jest oczyszczenie kubków smakowych. Pozwala to na czerpanie jeszcze większej przyjemności z jedzenia i doświadczania niezapomnianych połączeń smakowych. Dodatki(...)opakowaniu. Pamiętaj, by wcześniej kilkakrotnie opłukać go pod bieżącą wodą. Podczas gotowania mieszaj ryż dość często, aby zapobiec przypaleniu. Przygotuj zaprawę do ryżu (na 100 g ryżu). Kilka łyżek octu ryżowego zmieszaj z 1 łyżeczką cukru oraz szczyptą soli, a następnie podgrzej – do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj zaprawę do ostudzonego ryżu i dokładnie wymieszaj. Zajmij się teraz składnikami, krojąc
CodogaraŚledzie smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z kolei nigdy nie przepadali za śledziami z octu, preferują za to inne ryby z zalewy. Tak więc dotychczas dla nich przygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym. Do czasu(...)oraz ksylitol lub cukier i doprowadzić do wrzenia. Palnik zmniejszyć, kilka minut gotować tak, by cebula zmiękła. Następnie dodać cienkie plastry marchewki i szklankę octu, całość zagotować. W słoikach umieścić gorczycę, układać kawałki obsmażonej ryby (niezbyt ciasno) i zalewać partiami gorącą zalewą octową. W miarę równomiernie rozdzielić plastry marchewki, liście laurowe i ziela angielskie do każdego słoika. Wypełnione słoiki zakręcić
Smaczne Zdrowefiletów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..) przyprawa do ryby (lub sól i pieprz) 1 cebula 1 czerwona papryka olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 – 1,5 szklanki mąki szczypta soli Zalewa: 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 2 łyżki koncentratu 4 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 szklanki cukru(...)Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Na dnie miski układamy połowę smażonej ryby *** *** Rybę zalewamy połową zalewy. Układamy resztę ryby i zalewamy pozostałą zalewą *** *** Całość odstawiamy do lodówki na 2 dni. Podajemy na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS
Blog z ApetytemViolaPassion Po prostu ryba w occie. Pochodzę z Mazur ,a tam ryba jest na pierwszym miejscu. Składniki: około 1 kg Ryby - dowolna ale o białym mięsie Ja lubię szczupaka i pstrąga w takiej postaci. Mąka olej sól cytrynowa i jajko do panierki Zalewa: 2 średnie cebule 1 szklanka octu spirytusowego 4/6 szklanek wody 3 ziela angielskie 2 większe(...)zależy smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka wlewamy ocet,wodę i mieszamy gotujemy na małym ogniu. Następnie obraną cebulę i pokrojoną w piórka,liść
Viola cooks with passioncebule olej do smażenia Zalewa: 1,5 szklanki octu 10% 4,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek cukru 5 kulek pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki żelatyny *** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie ryby obtaczamy w mące *** *** Smażymy z dwóch stron(...)rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką *** *** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę
Blog z ApetytemOpiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza. Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej(...)smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy
Blog z Apetytem