ryba w occie - 1786 przepisów (strona:5/120)

ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 215

500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas(...)śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym

W kuchni Karmel-itki
Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry 131

syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy ( jęczmień ), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois ( ryba ), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek, tymianek, suszony czosnek, olej słonecznikowy], barwnik (ekstrakt z papryki) Oczywiście, nie uważam, że każdy sos jest zły

Kuchnia moimi oczami
Ryba marynowana słodko – kwaśna 173

Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam rybę w tej słodko – kwaśnej zalewie. Przepis pochodzi z „Jerozolimy” autorstwa Yotoma Ottolenghi i Sami Tamimi, którą już

Polska Zupa
Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba 119

Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla lub pyszną(...)powoduje że się pieką , a nie duszą . Pieczemy do momentu aż się ładnie zrumienią , około 15 minut , ale dokładny czas zależy od wielkości -wagi użytych ryb . Pozostałe masło roztapiamy , dodajemy do niego ocet jabłkowy i wyciśnięty ząbek czosnku . Mieszamy . Upieczone gorące ryby polewamy sosem z masła i serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba pochodzi

Ogrodnik w podróży
Panierowane roladki rybne z ryżem 151

kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż(...)marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka brązowego cukru 2-3 łyżki soi tajskiej soi 2 łyżki octu mirin, ocet ryżowy Plastry ryby posyp solą iskrop sokiem z cytryny, zwiń w rulony. W miseczce rozmąć jajko. Dodaj do jajka drobno pokrojoną chili. Maczaj roladki w mące, potem w jajku, a następnie obtaczaj

codojedzenia
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Przepis, który przyda się podczas świąt 3814

Śledzie w oleju z cebulką czy śmietanie są pyszne, ale warto też zaskoczyć gości czymś nowym. Mamy przepis na świetną sałatkę z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się

Kulinarna Polska
SUSHI 137

czasochłonne w wykonaniu... Uważam ,że przygotowanie sushi to prawdziwa ceremonia. Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności od gustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu do sushi. Odmierzyć odpowiednią ilość. Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy. Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu. Wsypać(...)razem na minimum. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut. Przygotowanie sosu do ryżu. Podczas gdy ryż się  będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić do wrzenia.Odstawić aż wystygnie. Tak przygotowaną mieszanką zalać ryż i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Składniki

potrawyregionalne
Ryba w sosie serowym 180

serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło(...)dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 112

usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo. Składniki: 1 puszka pomidorów 400 g 1 średnia cebula 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco więcej

Zasmakuj Kuchni
Sos pomidorowo - chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 140

kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę - dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo.   Składniki: 1 puszka pomidorów 400 g 1 średnia cebula 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco

Zasmakuj Kuchni
Śledzie w occie i oleju 167

Zapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce  w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul  Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 207

mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować wodę w garnku z octem(...)cukrem i garścią ziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Wstawiamy tam także rybę i zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem. Inną potrawą, która nada się idealnie na imprezę, jest tatar wołowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 138

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba

Kuchnia Pokoleń
Tatar z Matiasa 139

Składniki: 5 filetów Matiasa 2 czerwone cebule kilka kaparów kilka gałązek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie: Jeśli ryba jest za słona, należy ją namoczyć w zimnej wodzie przez ok 1 godz. Cebulę i filety pokroić w drobniutką kostkę. Dodać 2 łyżeczki octu, kilka kaparów,2-3 łyżki oleju, posiekany koperek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem... Smacznego

Gaździnka warzy
Karp w bazyliowej galarecie 126

bulionu rybnego   ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem) 2 pęczki bazylii 3 łyżki żelatyny trochę octu winnego do zamarynowania ryby szczypta tymianku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania