coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę makowa doskonale pamiętam z dzieciństwa. Co roku na wigilię u babci Hali, lądowała na stole miska z pachnącym, słodkim, bakaliowym makiem. Uwielbiałam to, że był tak gęsty. Potem babci coś się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować(...)roku postanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu (u mnie rurki ze sklepu ale może być drobny domowy makaron) masa makowa: 400 g maku 10 łyżek cukru 70 g masła lub margaryny cukier z wanilią
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej 50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych) 250 ml ciepłego mleka 60 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Cebula z makiem: 4 średnie cebule 2 łyżki maku 3 łyżki oleju sól (do smaku) Wykonanie: Jeśli używamy drożdży świeżych zaczynamy od zrobienia rozczynu: w miseczce mieszamy ze sobą drożdże, cukier(...)się do rąk (możemy delikatnie podsypywać ciasto mąką podczas wyrabiania). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować cebulę z makiem. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, następnie kroimy na dość cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Cebulę podsmażamy dopóki lekko się nie zezłoci. Na koniec dodajemy sól
MyCookBook.plmetodą są pyszne, delikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki cukru – 60 g maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego(...)cukru – szczypta soli – 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła – 350 g brzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy
dom-agi.plzrobić szybką roladę z ciasta francuskiego , wypełnioną masą makową z dodatkiem gorzkiej czekolady . Jest to przepis na świąteczny wypiek , który wykonasz w kilka minut. Pachnące, chrupiące, wypełnione makiem i czekoladą ciasto , które będzie idealną słodkością na świąteczny stół. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak(...)miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku
Zdrowy Styl JoannyWitaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu(...)miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku
Zdrowy Styl JoannyCiasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Biszkopt upieczony jest z makiem, kokosem, kakao i przełożony jest kremem budyniowym. Na wierzchu jest galaretka z jagodami. Całość bardzo smaczna, ciasto jest dobrze nasączone i ładnie, apetycznie wygląda. Galaretka z owocami dodaje ciastu świeżości. Polecam! (modyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału(...)Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 100ml oleju 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia 60g suchego maku, niemielonego 50g wiórków kokosowych 2 łyżki kakao bez cukru
Mała CukierenkaRogaliki drożdżowe z białym makiem Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam! Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka(...)jajko do posmarowania rogali Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki): 300g białego maku 100g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: lukier do polania rogali posiekane orzechy włoskie do posypania *** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy
Blog z ApetytemPrzepis na mocno cytrynowe muffinki z dodatkiem maku. Orzeźwiające muffinki cytrynowe, oblane cytrynowym lukrem. Idealne do kawy, na deser lub do szkoły. Puszyste muffinki, które dzięki dodatkowi soku z cytryny długo zachowują świeżość. Jeśli lubicie przepisy z dodatkiem dużej ilości cytryn to na blogu znajdziecie również przepis na pyszną babkę cytrynową oraz nalewkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Muffinki cytrynowe(...)makiem Składniki 160 g mąki pszennej 3 jajka 160 g cukru 200 g miękkiego masła szczypta soli sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki maku Instrukcje Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę (przesianą przez sitko), sól, proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej, miksujemy
To co lubię - gotuję i polecamodkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po dwóch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie(...)sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (grzałka góra
Moja Delicjabędzie dla Was idealny. Z każdym dniem makowiec jest smaczniejszy. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makowiec na krucho-drożdżowym cieście Składniki Składniki na masę makową: 0,5 kg suchego maku (polskiego) 60 g masła 2 jajka ¾ szklanki cukru 0,5 szklanki miodu (jasnego) 100 g rodzynek 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g orzechów włoskich 50 ml rumu Składniki(...)łyżki cukru 2 jajka 4 żółtka 250 g masła 4 łyżki kwaśnej śmietany gęstej szczypta soli Składniki na lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Mak: Mak zalewamy gorącą wodą, płuczemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. W miarę potrzeby wodę uzupełniamy. Ugotowany mak przelewamy na sitko wyłożone gazą
To co lubię - gotuję i polecampolecam rogale wypiekane w domu, ponieważ są pyszne i niepowtarzalne. Ciasto jest delikatne i cienkie, a w środku rogala znajdziecie mnóstwo cudownego nadzienia. Problemem może okazać się kupienie białego maku , w żadnym sklepie stacjonarnym nie udało mi się go kupić, ale jest do zdobycia w sklepach internetowych. Jeśli jednak nie znajdziecie białego maku, możecie użyć maku niebieskiego . Gorąco polecam! Print(...)Rogale marcińskie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Tradycyjne rogale z bogatym nadzieniem. Pyszne! Course Ciastka Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 9 hours Cook Time 20 minutes Total Time 9 hours 20 minutes Servings 24 Calories 395 kcal Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie 3 1/2 szklanki mąki pszennej
SprawdzonaKuchnia.plbiszkopt , tym razem biszkopt makowy, który będzie idealny jako baza do świątecznych wypieków. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudną sprawą. Wspaniałą sprawą jest to, że nie trzeba namaczać i mielić maku, ponieważ w tym przepisie wykorzystujemy całe i suche ziarenka. Jak w każdym przepisie na biszkopt podkreślam to co najważniejsze! Składniki powinny być w temperaturze pokojowe! Chodzi tutaj o jajka , należy(...)oczywiście z dodatkiem cukru. Można powiedzieć, że podstawą dobrego biszkoptu jest masa bezowa. W przepisie na biszkopt idealny nie używam proszku do pieczenia, ale tutaj troszkę obawiałam się, że mak może być zbyt dużym obciążeniem i dla pewności dodałam łyżeczkę proszku. Biszkopt wyszedł bardzo wysoki (upiekłam w formie o średnicy 23 cm) urósł na wysokość około 8 centymetrów. Mogłam więc
SprawdzonaKuchnia.plBartek także miewa kulinarne zachcianki, zwłaszcza na słodkie wypieki. Tym razem wpadł na pomysł upieczenia słodkich drożdżówek z makiem , koniecznie takich, jak z cukierni, czyli z widocznym makiem i podniesionymi bokami. Ponieważ był to przedświąteczny czas, do zrobienia makowych drożdżówek użyliśmy przygotowanej wcześniej masy makowej. Nasze makowe bułeczki wyszły nam dość wysokie, po ich upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy(...)lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki z makiem Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła
niecodziennikparyMak w starych wierzeniach był symbolem dobrobytu. Jak byłam mała, chyba bardzo wzięłam to sobie do serca, bo wypieki z makiem zawsze były w czołówce ulubionych – na urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast to piegus, w szkole kupowałam drożdżówki z makiem, a na Święta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym(...)dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Makowiec biszkoptowy – masa: 400 g niebieskiego maku (zmielonego lub w całości) 200 g masła 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mielonych migdałów lub orzechów ekstrakt migdałowy, amaretto lub kilka kropel
Poezja smaku