Na zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się
Figa S-makiemOd kilku tygodni objadam się głównie truskawkami i czereśniami. Jednak na wizytę gości postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście ciasto z truskawkami. Ponieważ rzadko piekę więc strasu było
Figa S-makiemZainspirowana niedawno świętowanym World Plant Milk Day, który przypada 22 sierpnia, postanowiłam zrobić domowe mleko kokosowe. Od ponad roku bardzo mocno ograniczamy z
Figa S-makiemPo wspaniałym lecie przyszła piękna jesień. Nie będę ukrywać, że to moja ulubiona pora roku. Zawsze zachwyca mnie swoimi kolorami i zapachami. W tym roku nieprzyzwoicie
Figa S-makiemBoże Narodzenie co raz bliżej. Właściwie za nim się obejrzymy będą święta. Uwielbiam Boże Narodzenie, wiem nie jestem oryginalna, wcale mi to nie przeszkadza. W świąteczny
Figa S-makiemW okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną zawsze mam w domu imbir i kurkumę. Przygotowuję z nich napój kurkumowo-imbirowy, który wspaniale wzmacnia odporność i
Figa S-makiemSałatka z ciecierzycy to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. W poszukiwaniu kolejnych pomysłów na tę wspaniałą roślinę zadałam pytanie na Instagramie i
Figa S-makiemTaki wielkanocny królik to dekoracja, którą chciałam przygotować już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu. W tym roku na szczęście zdążyłam i razem z dekoracjami
Figa S-makiemFarbowanie jajek wielkanocnych w moim rodzinnym domu to od zawsze farbowanie w łupinach ze zwykłej białej cebuli. Wychodzą piękne. W tym roku postanowiłam jednak poeksperymentować z
Figa S-makiemWidać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI . Moje
Figa S-makiemWidać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI . Moje
Figa S-makiemFarbowanie jajek wielkanocnych w moim rodzinnym domu to od zawsze farbowanie w łupinach ze zwykłej białej cebuli. Wychodzą piękne. W tym roku postanowiłam jednak poeksperymentować z
Figa S-makiemTaki wielkanocny królik to dekoracja, którą chciałam przygotować już w zeszłym roku, ale zabrakło mi czasu. W tym roku na szczęście zdążyłam i razem z dekoracjami
Figa S-makiemSałatka z ciecierzycy to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. W poszukiwaniu kolejnych pomysłów na tę wspaniałą roślinę zadałam pytanie na Instagramie i
Figa S-makiemrównież je upiec i nie żałuję. Wyszły pyszne. Miękkie, zrumienione z dużą ilością maku. Tak jak lubię. Przepis na paluchy jest bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka(...)szkl cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki
Pieguskowa Kuchnia