mak - 12131 przepisów (strona:14/809)

Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem – Blogmas 2019 #6 105

temu, ale przepis wcześniej się nie ukazał. Przed świętami za to pasują jak ulał. Jeśli lubicie dodatek maku w wypiekach, na pewno będą wam smakować Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (200 g) 75 g masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszku) 90 g ksylitolu(...)łyżki mleka 2-3 łyżki sypkiego maku niebieskiego Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka niewielką foremką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem – Blogmas 2019 #6 pochodzi z serwisu

Fitkot
Makowa tarta na ciemnym spodzie 190

Waszych stołach nie może zabraknąć wypieków z makiem, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki(...)ciemnego kakao 200 g masła 1 jajko klasy M 5 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa*: (na około 900 gramów masy makowej) 500 g niebieskiego maku 100 g rodzynek (czasem mieszam z żurawiną) 50 g orzechów włoskich (lub pekan, można też dodać trochę migdałów) 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można pomieszać  z skórką

Słodkie okruszki
Seromak 173

wówczas ciasto wyjdzie nieco niższe) seromak_mojprzepisna.pl listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka(...)ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników

moj przepis na
Kluski z makiem i bakaliami 170

Kluski z makiem i bakaliami... Domowej roboty makaronowe kluski o blepione pachnącą masą makową. W towarzystwie aromatycznych bakalii. Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia. Polecam!   Składniki: Kluski: 100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania; 1 żółtko; 50 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka oleju; Szczypta soli. Masa makowo-bakaliowa: 250 g maku; 120 g miodu; 2 łyżki cukru pudru(...)masła; 50g rodzynek; 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zwartości tłuszczu 30%; 50 g posiekanych migdałów; Aromat migdałowy. Sposób przygotowania: Mak wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył mak) i pozostawić na noc. Następnego dnia mak gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć

Gospodyni Miejska
BABKA CYTRYNOWA Z JAGODAMI I MAKIEM 177

To ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z

Przepisy Aleksandry
Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 142

szklanki 250 ml 4 jajka rozmiar L ½ łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli masło do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem masa makowa: 150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml ¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g 1 jajko rozmiar L około 40 g masła około 4 łyżek z górką miodu – można dodać(...)kilka suszonych moreli (drobno pokrojone) otarta skórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO kilka kropli aromatu migdałowego Można użyć gotowej masy makowej. Link do przepisu na przygotowanie domowego maku mielonego: Mak mielony w domu Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany

Uwaga Babcia Gotuje
Makowiec bez jajek i glutenu 68

choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone na zawsze, kiedy to powodowana nagłym impulsem zabrałam się za pieczenie tego ciasta. Podkasałam rękawy i pełna werwy(...)nazbyt biegłe. Misję odczarowania makowych wypieków uważam za udaną Polecam z ręką na sercu Składniki na formę o wymiarach 21 x 21 cm (lub zbliżonych): 250 g niebieskiego maku, 75 g oleju kokosowego, 1 średni bardzo dojrzały banan o wadze około 110 g (bez skóry), 2 niewielkie, nieobrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych o wadze około 200 g, 125 g suszonych

Even Better Food
Słodka chałka z maślaną kruszonką 52

Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 chałki Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 300 kcal Słodkie, drożdżowe chałki z maślaną kruszonką zaplecione w warkocze. Chałka drożdżowa z makiem i kruszonką, swojski wypiek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE NA CHAŁKĘ 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 80 g masła roztopionego, ostudzonego(...)łyżki zwykłego cukru MAŚLANA KRUSZONKA 30 g schłodzonego masła 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru pudru 1 roztrzepane jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki czarnego maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Przygotuj rozczyn drożdżowy: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokrusz w palcach świeże drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj

ProstePesto.pl
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 109

teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy(...)masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś kosmos, dzisiaj wiem, że choćby nie wiem co, nie kupię żadnej puszki z gotową masą makową, no chyba że nie będę mieć po prostu czasu na jej przygotowanie, ale prawda jest taka, że jak raz zjesz coś wyśmienitego nie potem nie chcesz jeść tylko smacznego

SMYKWKUCHNI
Makaron z kurkami 79

Na zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny makaron z kurkami, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy

Figa S-makiem
Pasta z zielonego groszku 78

Do tego przepisu zabierałam się dość długo. Pastę zdążyłam zrobić kilka i to nie tylko jako pastę z zielonego groszku. Letnia wersja to pasta z bobu

Figa S-makiem
Makaron z cukinią i miętą 83

Lato się powoli kończy, na pocieszenie zaczął się najwspanialszy okres roku, gdy wszystkie stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma

Figa S-makiem
Faworki – najlepszy przepis 106

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram

Figa S-makiem