Serowy Makowiec z Brzoskwiniami – Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka. Do przepisu użyłam kupnego, suchego zmielonego maku. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis(...)sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 190g cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Masa makowa: 5 białek 90g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki) 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) Ciasto: 1. Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać
Mała Cukierenkaminut Koszt: Tanie W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną oraz orkiszową i co ciekawe nie użyłam w ogóle jajek. I tak oto powstał ten przepis(...)którego jestem wręcz dumna! Każdy w nim znajdzie coś dla siebie. Czekoladowy smak, naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto
zdrowo i aktywnieminut Koszt: Tanie W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną oraz orkiszową i co ciekawe nie użyłam w ogóle jajek. I tak oto powstał ten przepis(...)którego jestem wręcz dumna! Każdy w nim znajdzie coś dla siebie. Czekoladowy smak, naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzubardzo prosty i klasyczny przepis na bułki. Ja je uwielbiam i pomimo, że nie lubię śniadań to na taką świeżą chrupiącą bułeczkę zawsze się skuszę. Bułeczki pszenne z makiem Składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: mak do posypania Drożdże rozrabiamy z cukrem, aż się(...)sztuk) i z każdego z nich formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy pędzelkiem wodą i posypujemy makiem. Poźniej przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut do kolejnego podrośnięcia. W czasie drugiego wyrastania nagrzewamy piekarnik do 180°C (z termoobiegiem). Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 30 minut
PatiGotujekonserwantów i zagęstników. Jednak i tak wszystkie dostępne na rynku masy makowe są dla mnie za słodkie i za rzadkie. Dlatego masę makową robię sama. Najprościej jest użyć mielonego maku, który wystarczy zalać gorącym mlekiem (200g maku : 1 szklanka mleka) i pozostawić na godzinę, a następnie dodać ulubione bakalie i dosłodzić do smaku. Częściej jednak przygotowuje masę od podstaw, czyli(...)zaparzam mak, mielę go i dopiero po trzykrotnym zmieleniu doprawiam. Przed namoczeniem mak można uprażyć na suchej patelni, nabierze wtedy lepszego smaku. Taka masa smakuje o wiele lepiej, jest gęsta, więc idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków z makiem w roli głównej. Zapraszam po przepis:) Domowa masa makowa Składniki: 200g maku 1/2 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków
Obiad gotowybiałka osobno) 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 paczuszka cukru waniliowego Składniki na masę makową: 300 g suchego maku 3 jajka (żółtka i białka osobno) pół szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 opakowanie budyniu 1 olejek migdałowy 100 g rodzynków Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru sok z cytryny(...)jakaś posypka Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Odmierzoną ilość maku zalewamy wrzątkiem na 20 minut. 2. Następnie mak przecedzamy przez sito i jeszcze zostawiamy na sicie do odsączenia. 3. Następnie mak przekręcamy przez maszynkę dwa razy - na najdrobniejszych oczkach. 4. Do misy miksera wrzucamy przekręcony przez maszynkę mak, dodajemy żółtka, cukier, miód i miksujemy na średnich obrotach
Kawa z mlekiemmąki 7. Wyrobić ciasto 8. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 9. Mak wypłukać i zagotować 10. Zmielić mak 11. Podsmażyć mak z cukrem i bakaliami, wystudzić 12. Ubić białka 13. Mak wymieszać z żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto(...)Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny Jak Wam się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej nie lubiłam ciast z makiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły i w tym roku makowiec będzie obowiązkowo! Artykuł Makowiec zawijany pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpomocą lnianej ściereczki). Jeżeli nie mamy gotowego mielonego maku należy go najpierw sparzyć, a następnie zmielić trzykrotnie przez maszynkę. --> Żółtka ucieramy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. --> Dno formy wykładamy papierem do pieczenia(...)wykładamy masę czekoladową i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierz ciasta ścieramy gorzką czekoladę. --> Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. --> Smacznego Post Ciasto “Wiśnia z makiem” pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujezaczynam mieć ochotę na mak w formie słodkiej masy :) O samym MAKu pisałam już tutaj , a najlepszej masie makowej świata tutaj . W ubiegłym tygodniu postanowiłam wykorzystać inny przepis, tym razem recepturę Pawła Małeckiego z jednej z książek LIDLA i upiec takie nadziane makiem ślimaczki :) I powiedzcie sami czy talerzyk z Domu Mokoszy nie pasuje idealnie(...)makowych wariacji? Ślimaczki z masa makowa ciasto z TEGO przepisu na chałkę masa makowa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g suchego, mielonego maku 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g roztopionego masła 70 g płatków migdałowych 100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z amaretto Ciasto przygotowujemy wg przepisu. Gdy jest gotowe rozwałkowujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryogniu. Często mieszać aby się nie przypalił. Osączyć na gęstym sicie i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka do maku. Migdały sparzyć i brać ze skórki, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami. Posmaży przez 5 minut i ostudzić. Biszkopty zmiksować w malakserze
Pieguskowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka już zmielonego maku (kupujemy już zmielony) 3/4 szklanki oleju 4 jajka łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką do dekoracji: opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek – umytych i osuszonych Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier(...)mak). Dodać płynne, czyli jajka, aromat i olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 45 minut (góra, dół). Przed samym podaniem posmarować wierzch mascarpone i udekorować wbitymi w polewę borówkami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami pochodzi z serwisu
Ugotowane pozamiatanelekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. Ważne, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż(...)piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki
Kuchcik gotujeWigilia kojarzy mi się zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W wielu przepisach występuje ziarno pszenicy, jednak odkąd pamiętam na stole wigilijnym tradycyjnie zawsze była kutia z pęczaku. Wigilia u mnie jest postna, więc kutię przygotowuję z maku(...)parzonego w wodzie i trzykrotnie mielonego przez maszynkę. Jeśli Wasza Wigilia nie jest postna, to polecam parzyć mak w mleku, gdyż wtedy mak jest smaczniejszy. Ostatnio do kutii wykorzystuję dostępny w sklepach gotowy mielony mak i tylko go namaczam w gorącej wodzie. Dodatki w postaci bakalii, to sprawa indywidualna i ich dobór należy dostosować do upodobań domowników. Swego czasu
Kuchcik gotujemakowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu(...)śmietany 30% 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol) albo ksylitol lub cukier do smaku Składniki na masę makową: 90 g suchego maku (ziarenka) lub mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 1 białko
Ola la LCHFMakowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „ Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych(...)masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej ucierane. Dzisiejsze gospodynie mają wiele udogodnień, między innymi – gotowy
mojewypiekiinietylko