Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy to jeden z tradycyjnych, świątecznych polskich wypieków. „Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i k... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojewypiekiinietylko

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

mojewypiekiinietylkomojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, mąka, mak, makowce, drożdżowe, lukier , orzechy, polewa, świąteczne, świąteczne przepisy, roladki, figa, ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, boże narodzenie, ciasto z makiem, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasto na niedziele, orzechy włoskie, miód, mięso, do pracy, mielone, włoska, ciasto z białek , ciasto ucierane , ciasto na boże narodzenie, ciasto z orzechami, mięso mielone

Inne przepisy z mojewypiekiinietylko

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.