Mak musi znaleźć się na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność, pomyślność i bogactwo. Oprócz znaczeń symbolicznych mak posiada również właściwości zdrowotne. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia, co pokrywa ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mak zawiera też dużo żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Z niebieskich ziaren maku lekarskiego wytłacza się olej, który wspomaga pracę(...)wątroby i nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Żeby nie było tak wesoło, mak potrafi uzależnić, wprowadzić stany lękowe, depresyjne i psychozy. Oczywiście nie trafi nas po spożyciu makowca i w miejscu choinki nie pojawi nam się czupakabra. Z maku wytwarza się środki odurzające, ale przepisu na nie wam nie podam. Za to chcę was zachęcić do pierogów, które mogą
ladykitchenDrożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 100 g maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier
Poezja smakuJedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej * 50 g świeżych drożdży * 250 g masła * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). W tym czasie przygotować masę makową. Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Opłukany mak przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 2-3 cm nad powierzchnię maku ) i gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany mak odcedzić
kolorowotorcikowoŚwiąteczne ciasto makowe z czereśniami. To pyszne ciasto z makiem i czereśniami jest wspaniałą eksplozją smaku. Ciasto z makiem jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia oraz jest niezwykle smaczne. Czereśnie doskonale komponują się z orzechowym smakiem maku . To ciasto jest po prostu idealne na świąteczny stół. W okresie Świąt Bożego Narodzenia królują serniki i makowce więc warto(...)zachować ten przepis na święta . Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa
Zdrowy Styl JoannyTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją wzbogaciłam o różnorodne orzechy oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto(...)100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów 1 łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - migdały
Smakołyki Berenikiwszystkim zdrowych i pogodnych świąt Bożego narodzenia, pięknej wigilii, mnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki(...)cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy
Symfonia SmakówPoznaj zawijane, drożdżowe bułeczki z makiem. Wyglądają jak z cukierni i smakują wyśmienicie. Są miękkie, delikatne i wilgotne. Zobacz jak formować i zawijać ciasto drożdżowe z masą makową. U mnie w domu czuć już zapach świąt, które będą za niecały miesiąc! Dziś upiekłam wspaniałe bułeczki drożdżowe zawijane z masą makową. Mama bardzo często piekła takie bułeczki z serem lub właśnie(...)makiem. To mój smak z dzieciństwa. Pamiętacie te bułeczki ze szkolnego sklepiku? Wyglądają efektownie i jeszcze lepiej smakują. Gorąco polecam wypróbować przed świętami. Drożdżówki z makiem wykonasz w 60 minut . Czas wyrastania ciasta drożdżowego : 70 – 90 minut (plus 10 – 15 minut aktywacji świeżych drożdży) Czas pieczenia bułeczek : 15 minut w 190 stopniach bez termoobiegu z opcją grzania góra
Ania gotujeCiasto z białym makiem Przepis na wilgotne ciasto z białym makiem i jabłkami. Proste ciasto z białym makiem to doskonała alternatywa do rogalików drożdżowych z białym makiem. Ten łatwy i szybki przepis na makowiec na ciemnym spodzie sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko teraz. Zamiast maku białego można też wykorzystać mak niebieski. Staram się aby moje wypieki były(...)tylko smaczne, ale też łatwe w wykonaniu. Makowiec na lanym cieście taki właśnie jest. Chcesz zrobić szybki, wilgotny makowiec, zrób ciasto z białym makiem. Możesz zrobić ciasto z białym makiem z puszki lub samemu przygotować masę makową. Przepis na ciasto z białym makiem Biały mak jest w smaku delikatniejszy niż mak niebieski, ale tak samo nadaje się do wszystkich słodkich
Dieta moja pasjaTekst przeczytasz w 3 min Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Słodkie, wilgotne z wyraźną orzeźwiającą nutą cytryny i maleńkimi ziarenkami maku. Po upieczeniu ciasto nasączamy syropem, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Przepis zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghiego(...)Słodko". Jak pisze autor, ciasto jest panaceum na wszelkie smutki. Ciasto cytrynowe z makiem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 3 średnie jajka w temp. pokojowej 200 g drobnego cukru 120 ml śmietany kremówki w temp. pokojowej 75 g masła 10 g maku 2 łyżki
SprawdzonaKuchnia.plświątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto: 1 kg mąki 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów(...)sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy
Aga w kuchnitroszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego , która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo , to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości(...)częściej, tym bardziej , że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na 2 foremki ok.35cm : Ciasto: - 530g mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej) - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2) - szczypta soli W naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać
Smaczne Zdrowedziś podaję jak go można wykorzystać. Będzie to jedna z moim potraw na wigilijnym stole. Moje dzieciaki uwielbiają go z twarogiem z cukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno. A czy u was podaję się również makaron na słodko na święta? SKŁADNIKI: makaron cynamonowy klik jak go zrobić(...)zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzienie mak 200 ml ulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznania rodzynki wedle uznania miód płynny 3-4 łyżki gałka muszkatołowa 2 szczypty sos pomarańczowy 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórkę z jeden pomarańczy 40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy) 50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze
Basia w kuchnizeszłym roku na święta przygotowałam pyszną babkę z makiem. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Niestety przepis wycięty z gazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła(...)margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szkl. maku. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy
Miksturownikciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze(...)stopni piekarnika i piekłam ok.30 - 40 minut. Pieczemy na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam do przestudzenia. Ja polukrowałam swoje strucle, na koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam
Blondynka GotujePyszne ciasteczka z makiem. Ciasteczka z makiem mogą być odpowiednią ucztą by rozpocząć sezon świąteczny. Zwłaszcza jeśli te ciasteczka są tak pyszne i są z dodatkiem sera ricotta , świeżego soku z pomarańczy , z dodatkiem kardamonu i dużą ilością maku . Absolutnie fantastyczne ciasteczka , są one genialnym wypiekiem na święta Boże Narodzenia, ale także znakomicie się sprawdzą przez cały rok. Przecież mak(...)afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu
Zdrowy Styl Joanny