Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Upiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie było zmiłuj i całe szczęście, że w domu był zmielony suchy mak bo dzięki temu poszło całkiem sprawnie.Gotowych mas makowych w puszkach unikam bo nie bardzo wiadomo co w nich jest. Mak zwykły trzeba mielić i to 2 albo 3 razy a ten suchy mielony jest dla mnie wybawieniem. Wystarczy podprażyć i już - żadnego wyciągania maszynki czy innego sprzętu a nadzienie do droż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mak, drożdżówki , drozdzowka, mielone, ciastka , łatwe , ciasteczka, boże narodzenie, ciasto z makiem, strucla makowa

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
AM, 9 grudnia 2013 12:12:19

Super :) jeszcze w tym tygodniu wypróbuje, zwłaszcza, że nietrzeba mielić maku :)

Iza Kulińska, 9 grudnia 2013 12:27:54

bardzo nie lubię mielić gotowanego maku i taki zmielony na sucho jest dla mnie wybawieniem

latosiowy-dom, 9 grudnia 2013 12:40:55

Super przepis.

Justyna Żak, 9 grudnia 2013 14:01:59

wyglądają rewelacyjnie:) pycha:D:D

Anonymous, 9 grudnia 2013 15:49:38

A gdzie można kupić taki suchy mak mielony?Ewa

aknel, 9 grudnia 2013 15:55:29

Nie spotkałam jeszcze suchego mielonego maku, ale wszystko przede mną. Jak na razie korzystałam z gotowca masy makowej z Bakalandu nie bacząc na to co w nim się znajduje. Przepis mi się bardzo podoba. Dziękuję i pozdrawiam !

Iza Kulińska, 9 grudnia 2013 16:34:07

w wielu sklepach, popatrz i popytaj - szukać trzeba na regałach z bakaliami - jest pakowany w torebki różnej wielkości, ja kupuję taki 200 g - widziałam różne firmy: BackMit, Bakalland, Helio, Bakal, widziałam też w Lidlu jakiś niemiecki

Iza Kulińska, 9 grudnia 2013 16:38:39

aknel - odpisałam innej osobie wyżej gdzie szukać i jakie firmy produkują - zresztą, nawet samemu można zmielić w malakserze a suchy mieli się dużo łatwiej niż gotowany

Natalie, 9 grudnia 2013 17:11:10

Zdecydowanie moje faworytki ! I te gwiazdki - urocze :))

Laura, 9 grudnia 2013 17:36:10

ależ są piękne...Mimo, że słodkiego nie jadam to ślinka pociekła mi niesamowicie...

Iza Kulińska, 9 grudnia 2013 19:55:19

dzięki, Laura :) ja jadam, niestety... co widać :D

Iza Kulińska, 9 grudnia 2013 19:56:36

dziękuję :)

Magda Mirabelles, 11 grudnia 2013 00:15:41

Super te bułeczki, a suchy mielony mak to wynalazek roku. Nie słyszałam o nim wcześniej i zawsze kupowałam gotową masę, szukając jak najmniej sztucznej (trudne zadanie)- mielić też nie lubię. Oj będziemy eksperymentować w te Święta! Dziękuję!:)

Iza Kulińska, 11 grudnia 2013 10:39:59

dokładnie - bardzo lubię mak w tej właśnie postaci - dużo wygodniej się go używa

AM, 12 grudnia 2013 14:17:44

To wyruszam na poszukiwanie maku :) bo ten przepis wymaga wypróbowania :) tak smakowicie wyglądają te bułeczki :)

Iza Kulińska, 12 grudnia 2013 14:41:45

mam nadzieję, że dostaniesz go bez problemu :)

Anonymous, 20 grudnia 2013 14:55:03

A ja lubię mielić mak. Robię to maszynką elektryczną ze specjalnym, gęstym sitkiem. Idzie to całkiem sprawnie, trzeba tylko uważać, żeby nie rozsypać, bo wtedy wiadomo: "kuchnia do remontu". Wydaje mi się, że bardziej nie lubicie sprzątać po mieleniu maku, bo to może być faktycznie ciężka robota.

Iza Kulińska, 20 grudnia 2013 17:05:55

mam maszynkę, mam gęste sitko, ale nie lubię mielenia - może rzeczywiście chodzi o sprzątanie ? :D skoro jest taki zmielony to mam z głowy i dużo łatwiej :)