pierniczki - 3630 przepisów (strona:65/242)

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 155

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem

Pełny talerz
Pierniczki brukowce 177

Pierniczki brukowce Brukowce, to pierniczki z długą tradycją. Nazwę zawdzięczają sposobowi przygotowania. Uformowane kuleczki układamy obok siebie w foremce. Podczas pieczenia pierniczki łączą się, a stykając tworzą garbatą całość przypominającą kostkę brukową. W Gdańsku są popularne nie tylko zimą, ale również w okresie jarmarku świętego Dominika. Wyglądają jednak trochę inaczej - są ciemniejsze od moich i bardziej kojarzą mi się

Pełny talerz
świąteczne pierniczki 287

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie dekorujemy. Z tego ciasta możemy również zrobić pierniczki na choinkę, wystarczy przed pieczeniem przy pomocy słomki do napoi w każdym pierniczku zrobić dziurkę. A po upieczeniu i schłodzeniu zawiązać wstążeczkę lub sznureczek

Domowy Smak Jedzenia
Katarzynka – ciasto z pierniczkami 402

ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową(...)dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. aby pierniczki zmiękły

Domowy Smak Jedzenia
Domowa Przyprawa Do Pierników 220

przygotowania do Świąt trwają już na całego do zrobienia mamy z mamą całą górę pierniczków. W sklepach brak jest idealnej przyprawy, do tych gotowych mama mówi że dodają nie wiadomo po co cukier, mąkę czy nie wiadomo jeszcze co. Dlatego mama odkąd trafiła do popierniczonych sama robi przyprawę. Wcześniej używała sklepowej i dodawała do niej dodatkowo przyprawy, żeby miał(...)cynamonu, Przygotowanie: Jeśli część przypraw mamy w całości tłuczemy je w moździerzu, lub mielimy w młynku i wszystkie przyprawy mieszamy. My zrobiłyśmy 2 takie porcje, bo u nas pierniczków robimy bardzo, bardzo dużo. Gotowe jak znalazł do pierniczków i do piernika. Wystarczy niewiele by nadać im obłędny świąteczny zapach. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Dzisiaj tak na szybko ;) 148

okazji możesz zrobić Schab z pończochy – pyszny ! przepis TU No i jeszcze coś słodkiego :) czyli przepis który mam znowu zamiar wprowadzić w życie to przepis na przepyszne pierniczki – które na święta będzie jak znalazł :) – przepis TU     Dzisiaj tak na szybko

Kuchnia na wzgórzu
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 146

piernikami. Ale jeśli choć raz spróbujecie tych ciastek tak właśnie może być. Chociaż curry nie jest tu dominujące. Nadaje piernikom nowego, trochę innego smaku. I jeszcze marchewka, dzięki której pierniczki nabierają dodatkowej słodyczy, a do tego są miękkie bez leżakowania. Całość miała przypieczętować nutka mango. Myślałam, że posypka (jak to zwykle bywa) będzie słodka i tyle. Zaskoczył mnie jednak bardzo(...)mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli trzeba podsypywać mąką. Wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (jeżeli podsypywaliśmy mąką podczas wałkowania, to nie oprószamy). Piec w 175C przez 6-8 minut mniejsze kształty

Pełny talerz
Pierniczki alpejskie 183

roku obiecuję sobie, że zrobię tradycyjne pierniki, które zmiękną przez miesiąc przed Świętami. Ostatecznie nigdy się to nie udaje i wtedy ratuje mnie przepis na pierniczki alpejskie, które nadają się do jedzenia natychmiast po upieczeniu i przestygnięciu :) Przepis pochodzi z Manufaktury Ciastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao(...)dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto, które wyjdzie dość luźne. Wstawiamy je do lodówki na przynajmniej 24 godziny, by zgęstniało. Po tym czasie rozwałkowujemy je - po obfitym obsypaniu mąką - i wycinamy pierniczki. Na wycięte ciasto nakładamy nieco marmolady i przykrywamy drugim wyciętym fragmentem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zezłocenia. Po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją po kilku

Życie zamknięte w smaku
Proste i szybkie pierniczki 163

przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez 8 minut. Wystudzić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu można ozdobić nasze pierniczki. Smacznego:) Oto pierniczki

magiczna kuchnia Kasi
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 195

Pierniczki nie potrzebują długiego leżakowania. Wystarczy im doba, aby cieszyły oko i kubki smakowe. Strukturą przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze. Proporcja na około 40-50 sztuk. - 2,5 szklanki mąki* - 3/4 szklanki cukru - 1 pełna łyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)płaskie łyżki przyprawy do piernika * szklanka o pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około dwóch centymetrów

kawawszklance
Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki 187

Mięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich. Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków.    50 dag mąki pszennej  +  40 dag 2 całe jajka +  2 żółtka (dobra cena KLIK ) ¾ szklanki cukru pudru 1 i ½ łyżki kakao(...)wysypanej mąką, czekam aż  się ogrzeje i  zmięknie.  \  Wyrabiam całość podsypując obficie mąką. Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam  dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C   śliczne foremki kupicie tutaj: KLIK  Aby zrobić choinkę potrzebne są  różne wielkości ( 6 sztuk) jednego

Takie tam pichcenie
ciasto z pierniczkami 335

agrestowa 120 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy wg przepisu. Dodajemy tężejącą galaretkę i ubijamy do połączenia. dodatkowo: 500 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy białą masę, którą przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta polewamy

Domowy Smak Jedzenia
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 161

upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:) Składniki: 10 dkg cukru drobnego Diamant,  30 dkg maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem(...)białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym

Anioły w kuchni
Pierniczki w czekoladzie 154

wszędzie unosi się zapach cynamonu i czekolady. To znak, że święta coraz bliżej, i że nasz stół w jadalni zastawiony jest licznymi pojemnikami, w których piętrzą się słodkie pyszności: pierniczki, makaroniki, kruche ciasteczka i oczywiście muffinki. Czekają cierpliwie na końcową dekorację. Ozdobione zapakuję do metalowych puszek, a część podaruję bliskim. Na dzisiejszy wpis wybrałam pierniczki dla spóźnialskich, którzy nie nastawili(...)wcześniej ciasta piernikowego. Można je z powodzeniem upiec w ostatnim tygodniu przed świętami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, doskonale się wałkuje i nie rozpływa zanadto w trakcie pieczenia, a pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierniczki świąteczne 192

Świąt Bożego Narodzenia.  W tym czasie zmiękną i dzięki wcześniejszemu przygotowaniu jedną pozycję w naszym słodkim świątecznym menu będziemy mieć już gotową.  Składniki (na około 100 sztuk pierniczków): 550 gram mąki pszennej 1 szklanka miodu 120 gram masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika  1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód(...)następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.  Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 180 stopni. Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko należy

Garniec Magalie