Przepis na : deser
To ciasto nie jest wymagające, a robi wrażenie. Nie formuje się go trudno, a wygląda obłędnie. Jeszcze lepiej smakuje. Puszysta, maślana i słodka drożdżówka plus świeże, sezonowe owoce. Świetne połączenie. Mąkę przesiewamy, żeby dobrze ją napowietrzyć, mieszamy dokładnie z cukrem, solą i drożdżami. Masło rozpuszczamy z mlekiem. Gdy przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, dodajemy jajko i mieszamy całość. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy je lnianą ściereczką lub folią spoż... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Szamotam się w kuchni już od 15 lat. Gotuję bo lubię- odkrywanie ciągle nowych smaków i możliwości sprawia mi ogromną przyjemność. Troszczę się przez gotowanie- karmiąc tych, których kocham.
Bloguję, bo moi znajomi mieli serdecznie dość bezradnego patrzenia na zdjęcia kolejnych posiłków. Teraz i oni, i Wy, nieznani mi Czytelnicy, mając na podkładkę moje kuchenne sukcesy i niewypały, macie szansę się wykazać i trochę pomieszać we własnych garach.
Chodźcie, dajcie się poprowadzić za rękę po kuchni a pokażę Wam, że diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.
Życie kucharki to ciągła walka między mieszczeniem się w rozmiar 36, a dokładką. To co, jeszcze po kawałeczku?
Jestem też na Facebooku, na stronie Karo In The Kitchen.
Znajdziecie tu relacje ‚od kuchni’ i zapowiedzi nadchodzących postów. Zapraszam!