szarlotka - 4728 przepisów (strona:62/316)

Szarlotka Mojej Mamy 112

zadowolenie. Mam nadzieję, że ta moda nigdy już nie minie i coraz więcej ludzi będzie jej ulegać. Z taką atmosferą zawsze kojarzy mi się, nie wiem dlaczego, dobra szarlotka! W związku z tym, że właśnie zaczął się sezon na jabłka podaję przepis na szarlotkę, ale nie byle jaką, bo moją ulubioną, robioną już od lat :). Zmieniłam w niej tylko(...)pewnego czasu) rodzaj mąki i ilość cukru. Szarlotka Mojej Mamy Składniki: 1,5 kg jabłek 1⁄2 kg mąki (u mnie orkiszowa ale może być pszenna) 140 g cukru (można więcej ale jak dla mnie ilość jest wystarczająca) 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego(może być też śmietana) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej ekologicznego) Sposób przygotowania

Moja Mama Gotuje
Karnawałowa szarlotka z pianką 229

Jest karnawał! Jest i szarlotka! Ciasto, które wybitnie sprawdza się w szalejącym obecnie karnawale to Szarlotka . Ale nie taka zwykła z cukrem pudrem, albo kratką na wierzchu. Ma być strojnie, okazale i bogato, czyli pod piankow ą pierzynk ą ! Aromat prażonych jabłek , posmak wanilii , delikatna nuta cynamonu i r o zpływaj ą ca si ę w us tach słodka pianka(...)przestygnięciu nie będzie tak chłonęło wilgoci z nadzienia . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.    Ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wanilinowy oraz

Grunt to przepis!
Szarlotka z bezą 125

Szarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi się już zimno pędzę niczym wiatr na ryneczek w poszukiwaniu szarej renety. Gdy już ją upoluję z przyjemnością siadam w domu i zaczynam planować jabłkowe przysmaki. Tym razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą(...)można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka ta jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu

Wielki apetyt
Szarlotka babci Zosi 165

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis autorstwa mojej babci na pyszną szarlotkę. Moim zdaniem to najlepsza słodycz, jaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory.  Składniki  - 3 żółtka - 1 całe jajko - szklanka cukru  - kostka margaryny Kasia  - cukier wanilinowy  - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gęstej, kwaśnej

cukrem pudrem posypane
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 128

Jedną z najlepszych książek kulinarnych, jakie przeczytałam w tym roku jest “Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej” – historia rodziny autorki i kuchni ZSRR w XX w. Ostatnie sto lat Rosji widziane jest przez pryzmat gotowania i jedzenia od carskich uczt do gołych półek okresu pierestrojki. Łatwo mi się odnaleźć w takiej historiografii, bo ja też wiele wydarzeń pamiętam(...)owocowa, więc jabłka ma nie być. Pozostali nie wyobrażają sobie tego dania bez kwaskowato-słodkiego dodatku. W jakim obozie Wy jesteście? Jaki jest wasz sekretny składnik tej sałatki? Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej Autor: Anya Von Bremzen Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Mundus Data premiery: 2016 Ilość stron: 320 Okładka: miękka Artykuł Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” pochodzi

Ugotowane pozamiatane
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 107

się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy(...)piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego

Ciastka - domowe słodkości
SZARLOTKA Z MASCARPONE, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ – bez pieczenia! 845

właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia. Z soczystymi jabłkami, kremem mascarpone, herbatnikami i czekoladą. Połączenie nietypowe, ale za to niesamowicie smaczne. Robi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika

Ostra na Słodko
Szarlotka tatrzańska 242

lubić szarlotki jak one są takie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek. Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki orkiszowej typ 650 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku(...)posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno

Ala piecze i gotuje
Szarlotka waniliowa z budyniem 105

Pyszna, krucha i wprost zniewalająco pachnąca wanilią szarlotka to obowiązkowa pozycja do upieczenia tej jesieni. Jej aromat już na etapie pieczenia będzie Was kusił i nie pozwalał oddalać się zbyt daleko od piekarnika :) Zapach wanilii dodatkowo wzmacnia warstwa budyniu o tym samym smaku. Jeśli lubicie szarlotki – ta z pewnością podbije Wasze serca. Nic więcej dodawać nie trzeba, po prostu musicie(...)tarce o dużych oczkach i posypujemy nim jabłkową masę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut (wierzch ma być ładnie zarumieniony). Szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem. Smacznego

MyCookBook.pl
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 164

Macie ochotę na smaczne, banalnie łatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie(...)minutę jej drzemki czy samodzielnej zabawy, by przyrządzić coś w kuchni. Dla niej uczę się zdrowego stylu życia, a z Wami się nim dzielę tutaj na blogu. Wracając do szarlotki, oto ona: Składniki na formę 20 x 20 cm: 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 99

znalazłam to ciasto ! Wyglądało smacznie, a że u mnie w domu lubią zwykłe ciasta to pomyślałam, że to będzie coś dla mnie! Mój mąż najchętniej co tydzień jadłby szarlotkę lub murzynka, ale, że muszę mu trochę zaburzyć jego idealną niedzielę powstałą szarlotka, ale z pigwą i budyniem. Powiem Wam, że jest świetna! Dla kogo: dla posiadających krzaczek pigwy w ogrodzie(...)lubiących szarlotki dla mi ł o ś ników jesiennych ciast Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego  pół szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Składniki na warstwę owocową z budyniem: 4 pigwy (nie pigwowce japońskie) 2 średnie jabłka pół

Mania Wypiekania
szarlotka tatrzańska 304

cisto się podpiecze posypujemy go bułka tartą i wykładamy przygotowane nadzienie z jabłek. składniki nadzienia: ok. 3000 g jabłek (np. szara reneta), im więcej jabłek tym szarlotka wyższa 3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Pokrojone jabłko mieszamy z cynamonem oraz cukrem. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód

Domowy Smak Jedzenia
jabłka na szarlotkę 117

cytryny. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 10 min. aby kawałki jabłek zmiękły. Gotowe przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane jabłka przyspieszają wykonanie szarlotki Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek i ilości użytego cynamonu. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z kawałkami jabłek 170

Szarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie?  Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią  najlepsze jabłka do szarlotki to  antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z antonówkami 127

Jesień to czas naszych pysznych polskich jabłek... Wrzesień i październik zawsze kojarzą mi się z szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję(...)posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w  chwilę. Szarlotka z antonówkami Czas przygotowania: 3,5 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm  Składniki Ciasto: 2 żółtka 3 szklanki  mąki Puszysta Krupczatka Lubella 220 g zimnego pokrojonego w kostkę masła 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki drobnego cukru tłuszcz do formy kasza manna mleko do posmarowania

Kulinarne przygody Gatity